Povežite se s nama

U fokusu

Gosti na biciklima s “vrećom” novaca: cikloturisti dnevno troše čak 65 eura, 30 posto više nego ostali

Objavljeno:

- dana

CIKLOTURIZAM

Talijanska nacionalna udruga cikloturista FIAB (Federazione Italiana amici bella bicicletta), kojoj su članice 160 regionalnih udruga, odnosno više od 18.000 aktivnih ljubitelja bicikala, od 19. do 26. kolovoza organizirat će biciklističku turu koja će obuhvatiti Ljubljanu, Varaždin i Zagreb, a kroz Varaždinsku županiju vozit će od Cestice preko Varaždina i Kneginca prema Zagrebu.

Od dvorca do dvorca

Ova informacija samo potvrđuje veliki interes cikloturista za područje sjeverozapadne Hrvatske, koji raste iz godine u godinu. Rezultat je kvalitetno odrađenih aktivnosti na razvoju cikloturizma, odnosno brojni uspješno odrađeni projekti. Biciklistički turizam, odnosno cikloturizam, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma, posebno u kontinentalnim krajevima. Cikloturisti su gosti visoke platežne moći s prosječnom dnevnom potrošnjom od 65 eura, što je za čak 30 posto više od ostalih turista koji dolaze u Varaždinsku županiju.

Ovu činjenicu najbolje posljednjih godina iskorištavaju dvije najsjevernije županija, Varaždinska i Međimurska, koje su zbog geografskog položaja idealne za uključivanje u najvažnije biciklističke pravce zaljubljenika u dvonožna prometala.

“Dedinščina na kolesu” i “Halo, si za bajk” dva su nova međunarodna projekta

– Iako su brdske biciklističke staze na Ivanščici i Ravnoj gori postavljene puno ranije, Turistička zajednica Varaždinske županije od 2012. godine razvija cikloturizam i biciklističke rute posebno namijenjene cikloturistima na duge rute, odnosno “long distance” cikloturistima. Uz rute razvijaju se dodatni sadržaji i ponuda kako bi se na području Županije gosti na biciklima osjećali ugodno i sigurno. Prvi projekt na kojem smo radili bila je Dravska biciklistička ruta, u sklopu EU projekta “Mura – Drava bike”.

To je međunarodna ruta, jedna od najatraktivnijih u Europi, a povezuje Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Nakon međunarodne rute i alternativne rute uz dravski nasip, logičan je slijed bio kružnim manjim rutama povezati i veće područje Županije, pa smo implementirali rute “Od dvorca do dvorca” i “Topličku rutu” – rekla nam je Elizabeta Dolenec, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Varaždinske županija.

Pred završetkom je i izgradnja cikloturističke prihvatne točke kod varaždinskoga groblja

Rute su obilježene biciklističkom signalizacijom i izrađen je interaktivni kartografski sustav koji je integriran u internetske stranice TZ Varaždinske županije, a pokazuje sve važnije podatke vezane za rute, kao što su posebne točke interesa, duljina i visina staze, vrsta podloge i sl. Unutar sustava uključen je i modul putem kojeg korisnici mogu preuzeti podatke za korištenje na ručnim GPS-uređajima. Postavljena su odmorišta, “Bike&Bed” smještaj, servisi bicikala i interpretativne table s kartom, tiskane su biciklističke karte, a u sklopu projekta educirana su i tri cikloturistička vodiča.

Pred završetkom je i izgradnja cikloturističke prihvatne točke kod varaždinskoga groblja. Riječ je o projektu u vrijednosti od 878 tisuća kuna, a 470 tisuća kuna odobreno je od strane Fonda za razvoj turizma. Objekt će sadržavati perilicu i sušilicu za rublje, tuš i WC, punjače za mobitele i tablete, info-karte…

350 tisuća kuna nedavno je dodijeljeno Varaždinskoj županiji za Operativni plan razvoja cikloturizma i podizanje kvalitete usluga na rutama

Prihvatna točka

– Županiji je nedavno na natječaju Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma dodijeljeno 350.000 kuna, i to za Operativni plan razvoja cikloturizma, kao i za podizanje kvalitete usluga na samim rutama. Operativnim planom i idejnim projektom postavit će se daljnji razvoj biciklističke mreže na području Županije, kao i standardi za smještajne usluge u cikloturizmu. Turistička zajednica aktivni je sudionik u stvaranju tih dokumenata. Njima će se koristiti lokalne samouprave, turističke zajednice, kao i specijalizirane udruge – dodaje Dolenec.

U Varaždinskoj županiji cikloturizam se nadopunjava na kulturni, zdravstveni, rekreacijski i eno-gastro turizam. Također, jedinice lokalne samouprave sve se više okreću razvoju turizma na svom području, pa tako i biciklizma.

– Turistička zajednica Varaždinske županije trenutno je pridruženi partner lokalnim samoupravama na dva EU projekta koji se tiču razvoja biciklizma – “Dedinščina na kolesu”, koji provode gradovi Varaždinske Toplice i Novi Marof sa slovenskim partnerima, te “Halo, si za bajk”, koji također sa slovenskim partnerima provode općine Vinica, Donja Voća, Petrijanec i Bednja te Grad Lepoglava.

Više do 250 kilometara staza
Na području Varaždinske županije trenutno postoje četiri uređene cestovne biciklističke rute. R1 Dravska ruta, dio EU R1 rute Mura – Drava Bike, duljine je 27 km, a prolazi državnom cestom od Dubrave Križovljanske do Varaždina. Postoji i alternativna off-road ruta, koja se kreće uz staro korito rijeke Drave od naselja Brezje Dravsko pa do Varaždina. Dravska ruta od Varaždina do Malog Bukovca duljine je 36,28 km i formirana je kao nastavak Europske R1 Dravske rute s ciljem povezivanja na EuroVelo 13 rutu u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ruta “Od dvorca do dvorca” duljine je čak 82,52 km te u kružnom obliku ide od Varaždina preko Donje Voće i Lepoglave do Trakošćana i dalje preko Cvetlina nazad do Varaždina, a povezuje dva najljepša dvorca u Varaždinskoj županiji, Stari grad Varaždin i Trakošćan. Na 16 km proteže se Toplička ruta, dok je Ludbreg razvio 18 km dugu stazu. Na području Lepoglave postoje tri biciklističke rute u organizaciji BK Lepoglava s različitim kategorijama težine. Uz spomenute cestovne rute, za one željne malo adrenalina postoje zahtjevnije XC staze – Lužec, Beretinec i Downhill staza na Ivančici.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždin među top 10 gradova po neto dobiti poduzetnika, evo koja je tvrtka najviše tome doprinijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podaci FINA-e pokazuju da su top 10 gradova po visini ostvarene neto dobiti poduzetnika u 2022. godini: Zagreb, Zadar, Rijeka, Poreč, Velika Gorica, Osijek, Dubrovnik, Karlovac, Varaždin i Vukovar.

Znači da je Zagreb prvi na ljestvici, a ukupna ostvarena neto dobit poduzetnika u Zabrebu lani je iznosila 18,2 milijarde kuna. Varaždin je zauzeo deveto mjesto, a 2022. poduzetnici s varaždinskog područja imali su neto dobit od 768 milijuna kuna.

Na području Grada Varaždina djeluje 2304 poduzetnika koji su imali 21.641 zaposlenih.

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela INA d.d., na razini Zadra TANKERSKA PLOVIDBA d.d., na razini Rijeke PLODINE d.d., na razini Poreča VALAMAR RIVIERA d.d., na razini Velike Gorice LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., na razini Osijeka ŽITO d.o.o., na razini Dubrovnika GRUPA JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.o.o., na razini Karlovca HS PRODUKT d.o.o., na razini Varaždina SOLVIS d.o.o. i na razini Vukovara PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje