Rotary klub Varaždin 1181 u subotu je u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održao osmi po redu Rotary business forum, ove godine s temom „Kulturni turizam, festivali i njihove veze sa zajednicom“.

Rotarijanci iz cijele sjeverozapadne Hrvatske, ali i svi zainteresirani, sudjelovali su u panel diskusiji na temu korištenja javnih prostora, stvaranja publike i uključivanja zajednice u stvaranje i konzumiranje kulturnih i festivalskih sadržaja.

Panelisti ovogodišnjeg programa bili su djelatnici u kulturi, iskusni organizatori festivala i drugih događaja i ugostitelji. Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina okupljenima je predstavila trenutno stanje u turizmu u Varaždinu, način na koji Špancirfest oblikuje turističku ponudu grada, ali i način na koji Varaždin privlači turiste cijelu godinu, a ne samo za vrijeme trajanja Špancirfesta.

– Trudimo se nuditi nešto netipično, što bi turiste privuklo u grad. Festival dvorišta, koji smo ove godine proširili na dva dana kopiran je i u drugim gradovima u Hrvatskoj, a u Varaždinu ga posjećuju i turisti iz drugih zemalja –  istaknula je Toth te dodala kako je trajan problem Varaždina i nedostatak smještajnih kapaciteta.

Zlatko Vidaček, direktor tvrtke Gastrocom u sklopu koje posluje i Park Butique Hotel složio se s tvrdnjom te dodao kako smještajnih jedinica u Varaždinu nedostaje, ali ne bilokakvih.

– Turizam se mijenja, a gosti sve češće traže smještaj koji nije prosječan, traže komfor i punu vrijednost za svoj novac, a u Varaždinu još uvijek nemamo dovoljno takvih smještajnih jedinica, zbog toga turisti često odsjedaju u okolici Varaždina ili čak u Zagrebu, a u naš grad dolaze samo na jednodnevne izlete – rezolutan je Vidaček.

Sve je u dobrom „điru“

Osim govornika iz Varaždina, na Rotary business forumu govorio je i Stivi Vucković, organizator festivala „Evo ruke“ iz Splita, koji je iznio svoje viđenje kulture u gradu Splitu i probleme na koje on nailazi prilikom organizacije.

– Kod nas je vrlo važno stvoriti ‘đir’ jer jednom kad navikneš ljude na prostor, oni dolaze, a mi smo naš festival smjestili u Đardin i tako stvorili sasvim novi festivalski prostor koji je do sad bio neiskorišten – istaknuo je Vucković.

Moderator panel diskusije bio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i predsjednik Rotary kluba Varaždin 1181 koji se kroz raspravu osvrnuo i na suradnju najvećeg kulturnog festivala u Varaždinu, Varaždinskih baroknih večeri i lokalne zajednice.

Spomenuo je kako Barokne večeri kontinuirano rade na ‘otvaranju’ prema zajednici i stvaranju nove publike, a tome pridonosi i novi program „Total barok“ koji približava Barokne večeri široj publici.

– Bez zajednice, ne bi bilo ni našeg festivala. Koristimo javne prostore kao koncertne prostore, a važno nam je približiti Barokne večeri čim većem broju ljudi te kroz popratne programe upoznati s festivalom i onaj dio zajednice koji možda ne bi samovoljno došao na koncert klasične glazbe – rekao je Rojnik.

Rotary Business Forum završio je prikladnom izvedbom djela „Dođi u Varaždin“ koje su izveli Blanka Tkalčić i Danijel Oto.

Komentari

Komentara