Povežite se s nama

Život i društvo

Turistički grad romantične nostalgičarske atmosfere

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Turisti Varaždin doživljavaju kao grad romantično-nostalgičarske atmosfere. Tako barem veli ona koja o tome najviše zna – direktorica Turističke zajednice, Branka Tropp. Da se Varaždin i turizam “vole”, dokazuju priznanja koje Grad svako malo primi na nekom od natječaja.

Tako je ove godine iznova proglašen najboljom kontinentalnom turističkom destinacijom, Špancirfest je ušao u finale za najbolji turistički događaj u Hrvatskoj. Na listi Must go New York Timesa na 52. je mjestu.
– Varaždin je postao prepoznatljiva turistička destinacija. Nije to niti blizu onoga što bismo željeli i mogli – veli Branka Tropp, direktorica Turističke zajednice. – Uglavnom su to vikend-putovanja i tu je Varaždin idealna destinacija… Izradili smo programe boravka za takve vikend-goste koji uz Varaždinsku županiju uključuju i Krapinsko-zagorsku te Međimursku županiju. To je jedna prirodna turistička regija. U Varaždinu govorimo o kulturnom turizmu, Međimurje ima odlično razvijen enološki turizam – vinske ceste, podrumarstvo, vinogradarstvo te gastronomiju. Zagorje ima prije svega Muzej krapinskog pračovjeka, odličnu gastronomiju u OPG-ima, dvorce i kurije – veli Tropp o današnjem kontinentalnom turizmu.
Grad bi se poslijepodne komotno mogao nazvati gradom duhova što baš ne pridonosi turističkoj ponudi.

 

Festival dvorišta, Priče iza zida – oslikavanje slijepih prozora, instalacije, glazba s balkona

Je li to rezultat cjelokupne gospodarske situacije koja je rezultirala zatvaranjem poznatih varaždinskih obrta, recesijom ili…?
Situacija u društvu i gradu definitivno nije poticajna za boravak turista. Centar grada odumire. Logično da je turistu ugodnija živost, ali ono što sve ponese je atmosfera. Ovo što danas prolazi Varaždin to su prošli, recimo, Ljubljana i Graz. Otvorili su se shopping centri u prigradskim naseljima i centar je ostao pust. To se sada događa Varaždinu.
Što je s vikend-turistima?
Ima različitih skupina. Primjerice cikloturisti – biciklisti. Zaživjela je biciklistička ruta Mura – Drava, pa i Dunav – Drava. Uglavnom su to Nijemci, Austrijanci i Nizozemci. Njihove su želje i potrebe drukčije od onih „kulturnih turista“. Prvo traže drukčiji smještaj. U pravilu je ekološki osviješten – voli prirodu, boravak u prirodi… Za smještaj u prvom redu traži kamp.
 

Kojih Varaždin nema…
Ne samo da ga Varaždin nema nego ga nema 100 kilometara od mađarske, odnosno slovenske granice. U Europi imate ekokampove, butik-kampove… Varaždinu bi bio primjeren jedan butik-kamp. To su manji kampovi do otprilike pedesetak kamperskih mjesta za koje je najbitnija lokacija uz vodu, u prirodi. Uvjerena sam da će onaj tko prvi uloži novac u jedan lijepi butik-kamp na atraktivnoj lokaciji imati pun pogodak.

Zamislite – s jedne strane imate groblje kao park onih koji više nisu s nama, s druge imate reinkarnaciju u leptirima

U Varaždinu je bitno porastao broj noćenja.
Grad Varaždin je za prvih deset mjeseci povećao broj noćenja za 17,5 posto u odnosu na lanjsku godinu.
Rekli ste da ste orijentirani na kulturni turizam. Istovremeno Grad ima niz otvorenih pitanja što se tiče kulture. Tu je neriješeno pitanje Galerije Stančić, sinagoge, kina Galerija…
Treba uspostaviti kvalitetan dijalog sektora kulture i turizma. Grad Varaždin uopće nema strategiju kulturnog razvoja. Danas turist želi „doživjeti“. Biti aktivan u svom boravku. Sva osjetila moraju biti aktivirana.

Danas turist želi “doživjeti”. Svim osjetilima

Jedina strategija koju grad ima je upravo turistička. Što piše u njoj?
Analiza u kojemu pravcu se turistički grad mora razvijati.
I? U kojemu?
Kao vibrantan i kreativan grad ugodne atmosfere. To prije svega podrazumijeva razvoj kreativne industrije u gradu, gastronomije, kuće živih leptira.
Rekla bih da je kuća živih leptira vaš nedosanjani projekt. Prije dvije godine, pri našem prvom razgovoru, s jednakom ste strašču govorili o njoj, ali, eto, do danas se nije ostvarila.

Projekt bi bio sjajan. Groblje je u ruti europskih groblja, ondje je park Ivana Pavla II., ugostiteljski objekti, parkirališta. Sad je nužna jedna atrakcija da se cijeli prostor podigne na viši nivo. Zamislite – s jedne strane imate groblje kao park onih koji više nisu s nama, s druge imate reinkarnaciju u leptirima.
Glasne su kritike da Špancirfest više nije “festival dobrih emocija”, nego jedno preskupo događanje koje si više ne može priuštiti svatko?
Ovisi koga pitate. Špancirfest je kao festival prije svega bio turistički proizvod. Akceptirajući domicilno stanovništvo. Festival je definitivno najviše pridonio turističkoj promidžbi Varaždina. Ove godine vrijednost promocije PR-a i promocije Festivala je preko 10 milijuna kuna. Tri puta više nego što košta cijeli Festival. Pitate li mene osobno, i meni je najljepše bilo prvih godina kad smo se igrali, improvizirali… Ali, Festival ima razvojnu putanju što je logično jer je na tržištu. Kao niti jedan u Hrvatskoj, financira se 15 posto javnim sredstvima – Grad i država, a 85 posto je na tržištu. Sad možete reći: „Dosta, vraćamo se na staro“, ali onda više ne igrate na turističkom tržištu.

Kamo dalje?
Idemo s otvaranjem novih malih atrakcija jer za velike nemamo novac. Radit ćemo Festival dvorišta, Priče iza zida – oslikavanje slijepih prozora s pričom što se zbivalo u tom objektu prije 200 godina, instalacije. Za dan grada postavljamo jednu skulpturu, instalaciju „Krinoline ljubavi“ u Kranjčevićevoj… Nastavljamo s pričom Vrijeme jagoda – gastro ponudom proizvoda od jagoda u cijelom gradu, zatim s Glazbom s balkona, ali malo drukčije nego lani. Želimo da se u svibnju svake godine svira na jednome od balkona.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje