Povežite se s nama

Život i društvo

Turistički grad romantične nostalgičarske atmosfere

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Turisti Varaždin doživljavaju kao grad romantično-nostalgičarske atmosfere. Tako barem veli ona koja o tome najviše zna – direktorica Turističke zajednice, Branka Tropp. Da se Varaždin i turizam “vole”, dokazuju priznanja koje Grad svako malo primi na nekom od natječaja.

Tako je ove godine iznova proglašen najboljom kontinentalnom turističkom destinacijom, Špancirfest je ušao u finale za najbolji turistički događaj u Hrvatskoj. Na listi Must go New York Timesa na 52. je mjestu.
– Varaždin je postao prepoznatljiva turistička destinacija. Nije to niti blizu onoga što bismo željeli i mogli – veli Branka Tropp, direktorica Turističke zajednice. – Uglavnom su to vikend-putovanja i tu je Varaždin idealna destinacija… Izradili smo programe boravka za takve vikend-goste koji uz Varaždinsku županiju uključuju i Krapinsko-zagorsku te Međimursku županiju. To je jedna prirodna turistička regija. U Varaždinu govorimo o kulturnom turizmu, Međimurje ima odlično razvijen enološki turizam – vinske ceste, podrumarstvo, vinogradarstvo te gastronomiju. Zagorje ima prije svega Muzej krapinskog pračovjeka, odličnu gastronomiju u OPG-ima, dvorce i kurije – veli Tropp o današnjem kontinentalnom turizmu.
Grad bi se poslijepodne komotno mogao nazvati gradom duhova što baš ne pridonosi turističkoj ponudi.

 

Festival dvorišta, Priče iza zida – oslikavanje slijepih prozora, instalacije, glazba s balkona

Je li to rezultat cjelokupne gospodarske situacije koja je rezultirala zatvaranjem poznatih varaždinskih obrta, recesijom ili…?
Situacija u društvu i gradu definitivno nije poticajna za boravak turista. Centar grada odumire. Logično da je turistu ugodnija živost, ali ono što sve ponese je atmosfera. Ovo što danas prolazi Varaždin to su prošli, recimo, Ljubljana i Graz. Otvorili su se shopping centri u prigradskim naseljima i centar je ostao pust. To se sada događa Varaždinu.
Što je s vikend-turistima?
Ima različitih skupina. Primjerice cikloturisti – biciklisti. Zaživjela je biciklistička ruta Mura – Drava, pa i Dunav – Drava. Uglavnom su to Nijemci, Austrijanci i Nizozemci. Njihove su želje i potrebe drukčije od onih „kulturnih turista“. Prvo traže drukčiji smještaj. U pravilu je ekološki osviješten – voli prirodu, boravak u prirodi… Za smještaj u prvom redu traži kamp.
 

Kojih Varaždin nema…
Ne samo da ga Varaždin nema nego ga nema 100 kilometara od mađarske, odnosno slovenske granice. U Europi imate ekokampove, butik-kampove… Varaždinu bi bio primjeren jedan butik-kamp. To su manji kampovi do otprilike pedesetak kamperskih mjesta za koje je najbitnija lokacija uz vodu, u prirodi. Uvjerena sam da će onaj tko prvi uloži novac u jedan lijepi butik-kamp na atraktivnoj lokaciji imati pun pogodak.

Zamislite – s jedne strane imate groblje kao park onih koji više nisu s nama, s druge imate reinkarnaciju u leptirima

U Varaždinu je bitno porastao broj noćenja.
Grad Varaždin je za prvih deset mjeseci povećao broj noćenja za 17,5 posto u odnosu na lanjsku godinu.
Rekli ste da ste orijentirani na kulturni turizam. Istovremeno Grad ima niz otvorenih pitanja što se tiče kulture. Tu je neriješeno pitanje Galerije Stančić, sinagoge, kina Galerija…
Treba uspostaviti kvalitetan dijalog sektora kulture i turizma. Grad Varaždin uopće nema strategiju kulturnog razvoja. Danas turist želi „doživjeti“. Biti aktivan u svom boravku. Sva osjetila moraju biti aktivirana.

Danas turist želi “doživjeti”. Svim osjetilima

Jedina strategija koju grad ima je upravo turistička. Što piše u njoj?
Analiza u kojemu pravcu se turistički grad mora razvijati.
I? U kojemu?
Kao vibrantan i kreativan grad ugodne atmosfere. To prije svega podrazumijeva razvoj kreativne industrije u gradu, gastronomije, kuće živih leptira.
Rekla bih da je kuća živih leptira vaš nedosanjani projekt. Prije dvije godine, pri našem prvom razgovoru, s jednakom ste strašču govorili o njoj, ali, eto, do danas se nije ostvarila.

Projekt bi bio sjajan. Groblje je u ruti europskih groblja, ondje je park Ivana Pavla II., ugostiteljski objekti, parkirališta. Sad je nužna jedna atrakcija da se cijeli prostor podigne na viši nivo. Zamislite – s jedne strane imate groblje kao park onih koji više nisu s nama, s druge imate reinkarnaciju u leptirima.
Glasne su kritike da Špancirfest više nije “festival dobrih emocija”, nego jedno preskupo događanje koje si više ne može priuštiti svatko?
Ovisi koga pitate. Špancirfest je kao festival prije svega bio turistički proizvod. Akceptirajući domicilno stanovništvo. Festival je definitivno najviše pridonio turističkoj promidžbi Varaždina. Ove godine vrijednost promocije PR-a i promocije Festivala je preko 10 milijuna kuna. Tri puta više nego što košta cijeli Festival. Pitate li mene osobno, i meni je najljepše bilo prvih godina kad smo se igrali, improvizirali… Ali, Festival ima razvojnu putanju što je logično jer je na tržištu. Kao niti jedan u Hrvatskoj, financira se 15 posto javnim sredstvima – Grad i država, a 85 posto je na tržištu. Sad možete reći: „Dosta, vraćamo se na staro“, ali onda više ne igrate na turističkom tržištu.

Kamo dalje?
Idemo s otvaranjem novih malih atrakcija jer za velike nemamo novac. Radit ćemo Festival dvorišta, Priče iza zida – oslikavanje slijepih prozora s pričom što se zbivalo u tom objektu prije 200 godina, instalacije. Za dan grada postavljamo jednu skulpturu, instalaciju „Krinoline ljubavi“ u Kranjčevićevoj… Nastavljamo s pričom Vrijeme jagoda – gastro ponudom proizvoda od jagoda u cijelom gradu, zatim s Glazbom s balkona, ali malo drukčije nego lani. Želimo da se u svibnju svake godine svira na jednome od balkona.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Sračincu potpisan Sporazum o suradnji Općine Sračinec i Grada Ljubuški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sračincu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji, koji su sklopile Općina Sračinec i Grad Ljubuški (BiH).

Potpisivanju su prisustvovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec, Damir Kozina, pomoćnik gradonačelnika Grada Ljubuški, te djelatnici Općine Sračinec, a potpisali su ga načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuški Tihomir Kvesić.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi naglašeno je da je ovaj sporazum tek formalno očitovanje prijateljstva između dvaju jedinica lokalne samouprave te da će on biti i početak intenzivne suradnje na mnogim područjima.

– Ovim Sporazumom potpisnici se obvezuju promovirati prijateljstvo, međusobno poštovanje i solidarnost među svojim zajednicama posebice u području turizma, sporta, gospodarstva, stručnog usavršavanja, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline. Potpisnici Sporazuma predano će se angažirati u informiranju svojih građana o posebnostima svake od njih te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije sa svoga područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih aktivnosti, inicijativa i projekata. Osobito važnim područjima suradnje ističu se kultura, očuvanje tradicije i sport u službi jačanja duha povezanosti u različitosti, poglavito među mladima. Ovaj dokument predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje demokratskog angažiranja i građanskog sudjelovanja kao i svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe u kakvoj svi želimo živjeti i raditi – stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Suradnja je već ostvarena u sklopu projekta LION – Stabilna politička i ekonomska zajednica, koji Općina Sračinec provodi u suradnji s Gradom Ljubuški, a općinu Sračinec posjetila je i delegacija iz Ljubuškog koja je sudjelovala na 7. Međunarodnom srakarskom fašniku u subotu.

Projekt LION sufinancirala je Europska unija iz Programa Europa za građane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje