Povežite se s nama

Život i društvo

Turistički sadržaj duž rijeke Bednje

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Na adrese načelnika mjesnih odbora kojima protiče rijeka Bednja ovih će dana stići pismo istog pošiljatelja i sadržaja. Predsjednica Mjesnog odbora Grešćevina i Udruge Biserna dolina Biserka Vudrag sastavlja motivacijsko pismo kojima ih poziva da sudjeluju u projektu “Biserna Bednja od – izvora do ušća”.

Ideja je da svaki mjesni odbor očisti svoj dio oko rijeke i bavi se ruralno-rekreacijskim sadržajem. Sva bi, pak, mjesta – od izvora u Bednjici kod Trakošćana do ušća u Dravu kod Malog Bukovca u ludbreškom kraju – povezivala biciklistička staza. U projekt bi, dakle, bili uključeni svi gradovi Varaždinske županije, s obzirom na to da 133 kilometara duga Bednja protječe kroz njihova područja. – Tako objedinjena, bila bi to turistička trasa s različitim, zanimljivim sadržajima, govori Biserka Vudrag, koja u šest godina svog mandata na čelu Mjesnog odbora nema mira. Uređuje, planira, organizira… Jednako tako nije imala mira ni dok u projekt, osmišljen prije godinu i pol, ali s čijom se realizacijom na području Grešćevine počelo prije nekoliko mjeseci, nije uključila sve mještane, kako se netko ne bi švercao na račun drugih. – Svi radno aktivni stanovnici, od 18 do 65 godina, pet sati godišnje moraju odraditi volonterske poslove za dobrobit sela, predložila je na sastanku mještana. Odluka je prihvaćena pa tako danas neki pile, drugi traktorima odvoze ili dovoze što treba, treći čiste… – Prvo je trebalo sve počistiti. Radimo po principu “kad se male ruke slože”, kaže Biserka Vudrag.

”Seoska tvornica”

Grešćevina je osmislila sadržaje na svojem dijelu. I svakim danom pridodaju neki novi. – Napravili smo jedan “krug”. Biciklističku stazu dužine 500 metara, u čijem će se središtu nalaziti park zdravlja za sve generacije – šetnja, mir uz vodu, odmor na klupicama uz solarne svjetiljke, wellnes i fitnes na otvorenom, mali ribnjak, jahanje – promociju svih sportova na otvorenom… Mislimo nabaviti i desetak bicikala pa iznajmljivati onima koji dođu autom da mogu biciklirati. Želimo i prirodnu masaža ispod slapova, ali za kupanje ćemo morati pričekati pročistač vode.

 

Sukladno zacrtanim planovima projekt bi trebao zaživjeti 2020. godine

Svakih nekoliko minuta dok prolazimo još donedavnom šikarom, a sada očišćenom stazom uz jednako očišćeni kanal za oborinske vode, kako bismo došli do Bednje, Biserka Vudrag prisjeti se novih sadržaja. Jedan od njih je i ono što do sada, kaže “nikome nije rekla”, socijalna zeleno poduzetništvo. – Uz Bednju su dvije zapuštene kuće, otkupimo jedno dvorište i napravimo zoološki vrt domaćih životinja i malu tržnicu – kao mala seoska tvornica i odmah uz nju dućan domaćih proizvoda na kojima bi se prodavalo bez prekupaca. Da svi PG i OPG-i prodaju svoje proizvode i za njih dobiju realnu cijenu, a ne da ih podcjenjuju i ucjenjuju – jer nemaju kome prodati, puna je entuzijazma Biserka Vudrag, koja u maloj Grešćevini, povezanoj s ostalim selima i gradovima uz Bednju, vidi dobar turistički potencijal. – Konkretno, što se našeg djela tiče, vjerujemo da bi dolazilo dosta pokretnih pacijenata bolnice, jer udaljenost je samo pet kilometara. Ne samo što bi to, sigurna sam, bilo dobro za njihovu rehabilitaciju, nego u samom gradu niti nemaju sadržaj za slobodno vrijeme, govori.

Rok – 2020. godina

O cijeni cijelog projekta Biserna Bednja – od izvora do ušća, Biserka Vudrag ne može govoriti, jer sve ovisi koliko je tko spreman uložiti u svoj dio, ali Grešćevinu će naumljeno stajati 40 tisuća kuna. Ako bude sve kako je planirano, cijeli bi projekt trebao zaživjeti 2020. godine, dok će Grešćevina svoj dio otvoriti u proljeće. – Tuhovec je već napravio “Miline” za odbojku na pijesku i rekreaciju… – govori Biserka Vudrag, koja se jednoga dana nada ostvarenju projekta “Ljeto u Bisernoj dolini”. Da, kako kaže, Grešćevina ne ostane samo selo za koje znaju jedino njegovi stanovnici, nego da se i upiše na turističku kartu ruralnog turizma. Dakle, ako još nisu, predsjednici mjesnih odbora neka svakoga dana očekuju pismo iz Grešćevine, kako bi uključili tu stavku u svoje proračune. Ipak, Biserka Vudrag je svjesna da će se cijeli projekt teško realizirati bez pomoći “sa strane”. – U projekt ćemo uključiti LAG Izvor jer projekt treba prijaviti i na EU fondove, zaključuje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Više od 2000 studenata FOI-ja dobilo savjete za početak karijere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

tjedan karijera foi
FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu uspješno je završio deseti Tjedan karijera, koji se, u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera, održao od 18. do 22. listopada.

Tjedan karijera je networking event, namijenjen studentima svih godina i studija FOI-ja, koji spaja studente i njihove buduće poslodavce, upoznaje studente s novinama i trendovima na tržištu rada te im omogućuje razvoj poslovnih vještina.

– Od prvog Dana karijera koji se održao 2012. godine došli smo do desete obljetnice Tjedna karijera i tijekom ovih godina ugostili smo na FOI-ju zaista veliki broj poslodavaca. U našem radu, u radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera – ključna su 3 partnera – poslodavci, studenti i alumniji, a zajedničkom suradnjom uspijevamo realizirati inicijative za zajedničku dobrobit. – naglasila je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera.

Jubilarni Tjedan karijera na FOI-ju je studentima je ponudio 120 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, a preko 2000 studenata upoznalo se s gotovo 60 poslodavaca – partnerskih poduzeća FOI-ja.

Studentima je omogućeno sudjelovanje na 4 panel rasprave o aktualnim tehnološkim trendovima, karakteristikama zaposlenika budućnosti ali i pokretanja vlastitog poslovanja. Uvodno predavanje na Tjednu karijera održao je FOI alumni Matija Kopić suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers koji je ujedno sudjelovao i na panel diskusiji posvećenoj temi umjetne inteligencije [email protected].

Uz Kopića, na panel raspravi sudjelovali su i FOI alumniji Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT), Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija) te Hajdi Ćenan (airt, CroAI).

Druga panel rasprava, [email protected] studentima je omogućila uvid u tehnologije budućnosti i trendove koji predstoje poput umjetne inteligencije, blockchaina, strojnog učenja i interneta stvari (IoT-ja), a sudjelovali su Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum).

– Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika – studentima je poručio Tomislav Tenodi (Speck). 

Važnost adaptabilnosti i agilnosti, koja dolazi od samog zaposlenika, ali i od poslodavca koji osigurava poticajnu sredinu, kao i važnost dodatnih iskustava koja studenti stječu tijekom obrazovanja naglasili su panelisti treće FOI panelice – [email protected] – Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) te FOI alumni Moreno Grgurić (ecx.io). Motiviranost studenata, preuzimanje rizika i pružanje sebi prilike da se upustite u poduzetničke vode glavne su poruke FOI alumnija, uspješnih poduzetnika Alena Huskanovića (Async Labs), Andrijane Mrkela (Northwest Agency), Dragane Juren (Ivy Digital), Martine Stričak (Point Visible) te Sandra Lazarića (Arbona), sudionika finalne panel rasprave [email protected] kojom je zatvoren Tjedan karijera.

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca.

– Željeli smo pomoći našim studentima i povezati ih s poslodavcima te im pomoći u usvajanju konkretnih i praktičnih znanja. Na FOI-ju nastojimo, kroz nastavu i projektne aktivnosti integrirati čim više znanje i iskustvo iz prakse u nastavni proces. Važno nam je da poslodavci koji su naši partneri, sudjeluju u pripremi studijskih programa i daju nam povratnu informaciju o smjeru u kojem idemo. Inoviramo, važna nam je interdisciplinarnost koja je danas neophodna i pratimo razvoj tehnologija, pa smo na preddiplomskom studiju uveli i nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre –  rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja te istaknula kako je kroz suradnju s poslodavcima i obaveznu stručnu praksu po kojima je FOI još uvijek jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj tijekom Fakulteta zaposli više od 80% FOI-jevih studenata.

Tijekom pet dana studenti su sudjelovali na 27 radionica, 4 online pitcha poslodavaca putem kojih su se poslodavci studentima predstavili na zanimljiv način, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te imali prilike razgovarati s 59 poslodavaca na Karijernom španciru – individualnim razgovorima s poslodavcima.

– Od prve godine dolazim na Tjedan karijera i smatram ga odličnom prilikom jer upoznaš poslodavce, vidiš što te čeka, koje prilike nude te proširiš svoju mrežu poznanstava. Sigurna sam da će mi kontakti koje sam ostvarila biti od pomoći – smatra Marta Bilić, studentica treće godine preddiplomskog studija Poslovni sustavi. 

Tjedan karijera tek je jedna od karijernih prilika koju FOI realizira u suradnji s atraktivnim hrvatskim tvrtkama. Tijekom akademske godine FOI studenti imaju prilike surađivati s poslodavcima kroz različite druge oblike suradnje poput pozvanih predavanja, radionica, stručnih vježbi, suradnje kroz projektnu nastavu i europske projekte kojima podiže razinu kompeticija studenata i povećava konkurentnost.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad“.

Projekt organizira Udruga SVE za NJU koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, a cilj je projekta promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke.

Predavanje je održala Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka, a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima – istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga SVE za NJU.

– Zahvaljujemo Udruzi SVE za NJU i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa – izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje