Ako uspoređujemo Varaždinsku i Međimursku županiju, Međimurska županija je 19 % ispred Varaždinske županije po broju noćenja zaključno sa srpnjem. U prvih sedam mjeseci ove godine u Međimurskoj županiji zabilježeno je 46.700 dolazaka, što je povećanje od 10 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, te 118.774 noćenja, što je rast od 8 %.

Gari Capelli, ministar turizma, prije tjedan dana istaknuo je da je Hrvatska dostigla maksimum od 20 milijuna turista u sezoni te da treba poraditi na predsezoni i posezoni. Po broju turista prednjače županije iz Dalmacije, Istarska županija i, naravno, Grad Zagreb. Gdje su u cijeloj priči o hrvatskom turizmu ove godine Varaždinska i Međimurska županija?

Varaždinska županija prošle, 2018. godine zabilježila je 169.983 noćenja, i to je bio rast od 20 % s obzirom na pretprošlu, 2017. godinu. Od ukupnog broja, 92.359 odnosi se na domaće, a 77.624 na strane turiste.

Varaždinska županija u prvih osam mjeseci bilježi 10 % rasta broja noćenja

Ove godine Varaždinska županija, zaključno s 20. kolovozom, prema podacima eVistora zabilježila je ukupno 117.892 noćenja. Do kraja srpnja Varaždinska županija zabilježila je 98.792 noćenja.

Prednjači Varaždin

Najviše noćenja ove godine do 20. kolovoza odnosi se na Turističku zajednicu Grada Varaždina, koja čini udio od 40,71 %, slijede Varaždinske Toplice s 25,63 %, dok je na trećemu mjestu Turistička zajednica Bednja – Trakošćan s udjelom od 17,43 % u ukupnom broju noćenja u Varaždinskoj županiji.

Dok Varaždinska županija ima 3587, Međimurska županija ima 1765 kreveta, što je upola manje

– Varaždinska županija u prvih osam mjeseci bilježi 10 % rasta broja noćenja. To nas svrstava u sam vrh županija koje se ove godine mogu pohvaliti rastom. Dobri pokazatelji u prvih osam mjeseci rezultat su ulaganja Varaždinske županije posljednje dvije godine, ali i rada sustava turističkih zajednica u Županiji. Dosadašnju sezonu u Varaždinskoj županiji, imajući u vidu okruženje te trendove u Hrvatskoj i na Mediteranu, možemo ocijeniti kao vrlo uspješnu – ističe Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Ako uspoređujemo Varaždinsku i Međimursku županiju, Međimurska županija je 19 % ispred Varaždinske županije po broju noćenja zaključno sa srpnjem.

U prvih sedam mjeseci ove godine u Međimurskoj županiji zabilježeno je 46.700 dolazaka, što je povećanje od 10 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, te 118.774 noćenja, što je rast od 8 %.

Rast

Varaždinska županija u prvih sedam mjeseci 2019. godine imala je 98.792 noćenja.I Međimurska županija bilježi kontinuirani rast broja turista i noćenja proteklih nekoliko godina.

– Turistički potencijal Međimurske županije prepoznat je od strane turista jer bilježimo rast dolazaka. Smještajni kapaciteti su nam popunjeni većim dijelom godine. Povećava se i broj kongresa, od kojih se većina iz godine u godinu kontinuirano održavaju u Međimurju. Međimurska županija je vikend-destinacija, širimo svoju gastronomsku scenu, imamo festivale koji privlače mlade turiste, bavimo se cikloturizmom, sportskim turizmom, a naš temeljni turistički proizvod je zdravstveni turistički turizam, čiji su glavni nositelj Toplice Sveti Martin. Blizu su nam Mađarska, Austrija, Slovenija i glavni grad Hrvatske. Pristupačni smo, imamo privlačne cijene i ponudu, turizam kroz 365 dana, i to su one snage i prilike koje smo prepoznali i na čijem unapređenju i dalje inzistiramo. Bitno nam je da potencijalne slabosti ili prijetnje pretvorimo u izazove s kojima ćemo se suočiti i koje ćemo uspješno riješiti. Imamo dobru ekipu na svim područjima i smatram da su oni ipak naša najveća snaga, prilika i dodana vrijednost koja je prepoznata na europskoj, pa i na svjetskoj razini – komentira međimurski župan Matija Posavec, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije. Zanimljivo je da Varaždinska županija ima 3587, a Međimurska županija 1765 kreveta, što je upola manje.

Kuće za odmor

U Međimurskoj županiji čak je 1035 kreveta u privatnom/obiteljskom smještaju i kućama za odmor.

– Procvat turističke ponude dijelom počiva i na donesenom Strateškom turističkom planu Međimurske županije. Neki od strateških ciljeva razvoja turizma u Međimurju su enogastronomija, turizam kroz sva četiri godišnja doba, zdravstveni/wellness turizam i kreativni turizam. Međimurska županija želi biti održiva turistička destinacija, to pokazuje statistika, ali i to što radimo. Nadam se da će upravo ovakav pristup pridonijeti još većem broju gostiju u kojima bi se probudile pozitivne emocije i tzv. „storytelling“, koji u današnje vrijeme privlači i dovodi sve veći broj turista – mišljenja je međimurski župan Posavec.

U Međimurskoj županiji popunjenost u privatnom smještaju u 2018. godini u prvih sedam mjeseci bila je 18,6 %, a u 2019. iznosila je 20,2 %, što je povećanje od 1,6 %. I dok Međimurci već godinama dobro razvijaju kuće za odmor, u Varaždinskoj županiji priča se počela razvijati tek prošle godine. Želeći kvalitetno, sustavno i dugoročno upravljati destinacijom, Turistička zajednica Varaždinske županije pokrenula je projekt „Kuće za odmor s pričom“.

– Cilj navedenog projekta je razvoj turističke ponude na ruralnom području, s povećanjem broja smještajnih objekata uz diversifikaciju temeljenu na kulturno-povijesnoj tradiciji uz podizanje kvalitete – rekao je Bojanić Morandini.

Prema podacima do 20. kolovoza ove godine, u Varaždinskoj županiji broj kreveta u „kućama za odmor s pričom“ popeo se na 196, što je 75 kreveta više nego 2018. godine, kada je iznosio 121 krevet.

Kad smo kod turista, iz TZ Varaždinske županije ističu da je iz stranih zemalja najveći broj noćenja zabilježen od turista iz Njemačke, zatim slijede Poljska, Izrael, Italija, Austrija, Slovenija i BiH. Najviše se posjećuje Varaždin, dok je u Međimurju top-destinacija Sv. Martin na Muri.

– Općina Sveti Martin na Muri prednjači po broju turista i noćenja, ali svaka općina u Međimurju ima bogatu ponudu koju nudi turistima. Gornje Međimurje prava je zelena oaza koja opravdava titulu EDEN, Europske destinacije izvrsnosti za turizam i lokalnu gastronomiju, koju ponosno nosi od 2015. godine. Donje Međimurje ima stari tok rijeke Mure i Drave, koju često nazivaju i europskom Amazonom, gdje možete doživjeti povijesnu priču o našim ispiračima zlata, a u svakom mjestu, svakom dijelu Županije možete probati okuse i mirise Međimurja, odnosno „kaj su jeli naši stari“. Ponuda je uistinu raznolika – zaključio je Matija Posavec.

Iz svih podataka dalo bi se zaključiti da je turizam u Varaždinskoj županiji u porastu, no još uvijek dosta kaska za turističkom ponudom Međimurske županije.

U Gradu Varaždinu za 3 % više noćenja nego prošle godine

Varaždin ima četiri hotela, dva pansiona, 52 apartmana, šest soba za iznajmljivanje, šest hostela i dvije kuće za odmor. Turistička zajednica Grada Varaždina raspolože sa 671 ležajem, a ako se tomu pridodaju 883 ležaja u Studentskom centru, koji od sredine srpnja do početka odnosno sredine rujna djeluje kao hostel, dolazi se do brojke od 1554 ležaja.

Prema podacima iz sustava eVisitora, do 25. kolovoza Turistička zajednica Grada Varaždina u 2019. godini imala je 22.829 dolazaka, što je 7,82 % više nego u istom razdoblju prošle godine, i 46.491 noćenje, što je 3 % više nego u istom razdoblju prošle godine. Prosječno trajanje boravka turista u Varaždinu je dva dana, ističu iz Turističke zajednice Grada Varaždina.

U Varaždinsku županiju najviše dolaze turisti iz Njemačke, zatim slijede oni iz Poljske, Izraela, Italije, Austrije, Slovenije i BiH

– S obzirom na dosadašnje podatke koji govore o gotovo 8-postotnom povećanju broja dolazaka i 3-postotnom povećanju broja noćenja, možemo biti zadovoljni dosadašnjim turističkim prometom, pogotovo ako se uzme u obzir da smo prošle godine u siječnju, zahvaljujući Europskom rukometnom prvenstvu, kojem je Varaždin bio jedan od gradova domaćina, imali povećanje broja noćenja za čak 140 %, te smo u siječnju ove godine u usporedbi s prošlom godinom zbog toga imali veliki minus u broju noćenja. No, uspjeli smo to nadoknaditi već u prvih par mjeseci te smo trenutno u plusu, koji će se, vjerujem, do kraja godine još povećati – istaknula je Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina.

Komentari

Komentara