Povežite se s nama

Međimurje

Turizam u Čakovcu: u samo godinu dana broj noćenja porastao za 46 posto

Objavljeno:

- dana

Čakovec bilježi sve bolje turističke brojke. Naime, do 22. kolovoza ove godine na području Grada Čakovca ostvareno je 46,04 posto više noćenja i 26,97 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Iako su brojke impresivne, daleko od toga da turistički djelatnici nisu naišli na brojne probleme.

– Prvi problem s kojim smo se susreli nedostatak je jače turističke tradicije, ali on je bio samo djelomičan. Naime, iako Čakovec nikada nije bio ozbiljna turistička destinacija, bio je centar Međimurja i privlačio je goste iz bliže okolice. Ugostiteljstvo, sajmovi i razni oblici uslužnih djelatnosti dio su moderne turističke ponude, možda i ključni.

Porcijunkulovo je proglašeno Top događajem Hrvatske turističke zajednice

Na toj tradiciji izraslo je Porcijunkulovo, koje je svoj razvoj započelo kao sajam tradicijskih zanata uz blagdan Gospe od Anđela još 1964. godine. Ove godine, pred svoje 54. izdanje, Porcijunkulovo je proglašeno Top događanjem Hrvatske turističke zajednice, u kojem sudjeluje više od 300 izlagača te usred ljetne turističke sezone, kada svi bježe na Jadran, privlači više od 300.000 ljudi iz Hrvatske i regije – rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Drugi dio dobre turističke priče su marljivi i kreativni lokalni djelatnici koji žele očuvati tradicijsku baštinu te je učiniti primamljivom posjetiteljima.

– Najvažnije je da tradicionalna turistička ponuda ne izgubi doticaj sa svojim korijenima jer posjetitelji očekuju autentičnost i iskustvo kakvo ne mogu dobiti drugdje. Na Porcijunkulovu gosti mogu doživjeti stare zanate, prisustvovati prezentaciji streličarstva ili pak degustirati međimurska vina te tradicionalne kulinarske specijalitete. Treća važna sastavnica turističkog uspjeha Čakovca praćenje je trendova – dodao je Kovač.

Međimurje

U Međimurju 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testirano je 189 osoba, od čega je evidentirano 17 pozitivnih osoba na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 9. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 12 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 142.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 43.074 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, dok su epidemiolozi na temelju kliničke slike dijagnosticirali COVID-19 kod 1 osobe.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 36 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga su 4 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata te je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji.

U protekla 24 sata nema preminulih osoba.  

Prema mjestu prebivališta u periodu od 01.03.2021. do 07.03.2021. godine, 4 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 10 na području grada Mursko Središće, 6 na području grada Preloga, 4 na području općine Belica, 5 općine Dekanovec, 2 općine Domašinec, 1 općine Donja Dubrava, 3 općine Donji Kraljevec, 1 općine Goričan, 2 općine Kotoriba, 3 općine Mala Subotica, 9 općine Nedelišće, 1 općine Podturen, 1 općine Pribislavec,  2 općine Selnica, 3 općine Strahoninec, 5 općine Sveti Juraj na Bregu, 1 općine Sveti Martin na Muri, 4 općine Vratišinec, 7 općine Šenkovec i 5 na području općine Štrigova.

Nastavite čitati

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati