Povežite se s nama

Crna kronika

Turski državljanin kupio kameni materijal te većinu nije platio, a muljao je i s pokretanjem stečaja

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršenim kriminalističkim istraživanjem, utvrdili su postojanje sumnje da je turski državljanin starosti 46 godina, počinio kazneno djelo prijevara u gospodarskom poslovanju.

On je, kako se sumnja, tijekom ožujka 2020. godine, kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Koprivnici, sklopio ugovor o kupoprodaji kamenog materijala s odgovornom osobom trgovačkog društva iz Velikog Bukovca. Navedeni je materijal od strane društva iz Velikog Bukovca dovezen sve do kolovoza 2020. godine, za ukupni iznos od oko 215.000 kuna. Dio potraživanja, od oko 95.000 kuna je naknadno uplaćen na račun oštećenog društva, dok ostatak nije plaćen.

Turski je državljanin u srpnju 2021. godine prodao svoje trgovačko društvu novom vlasniku, 39-godišnjaku iz Zagreba, i to za vrijeme dok je trgovačko društvo bilo u blokadi, čime su izbjegli plaćanje obveza prema vjerovniku, bez da su zbog nemogućnosti poslovanja uslijed blokade, pokrenuli stečajni postupak. Time su počinili kazneno djelo povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Također se sumnja da je 39-godišnjak počinio kazneno djelo prijevara u gospodarskom poslovanju na način što je u srpnju 2021. godine putem nadležnog suda, izvršio promjenu sjedišta, člana društva, direktora i odredbi društvenog ugovora subjekta trgovačkog društva, za vrijeme kad je isto bilo u blokadi i s nepodmirenim dugovanjima prema oštećenom trgovačkom društvu i drugim vjerovnicima. Na taj je način kao novi vlasnik bio u obvezi podmirenja dospjelih obveza za trgovačko društvo, čime je pomogao bivšem vlasniku, znajući da neće biti u mogućnosti izvršiti obveze plaćanja prema svim vjerovnicima.

Crna kronika

U Kotoribi zaustavljen ponavljač prometnih prekršaja i poslan u zatvor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 7. prosinca, u 8:15 sati u Kotoribi u Sajmišnoj ulici policijski službenici Policijske postaje Prelog u nadzoru cestovnog prometa zaustavili su Peugeot čakovečkih registarskih oznaka kojim je upravljao 64-godišnjak, javila je PU međimurska.

Provjerom putem evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno je da je 64-godišnjak upravljao automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Vozač je uhićen i priveden u Policijsku postaju Prelog. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja uz optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, doveden je na prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu.

Nakon saslušanja dežurni sudac odredio mu je zadržavanje koje može trajati najduže do 15 dana te je potom predan u varaždinski zatvor.

Nastavite čitati

Crna kronika

Župnik kod Čakovca mu je posudio 1,7 milijuna kuna, a ovaj je to gotovo sve spiskao na “kladaru”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu, nakon provedene istrage, podiglo je pred Općinskim sudom u Čakovcu 32-godišnjajka zbog počinjenih kaznenih djela prijevare, dvije prijevare u gospodarskom poslovanju i neisplate plaće.

Tereti ga se da je od studenog 2020. do srpnja prošle godine u mjestima kraj Čakovca, u više navrata tražio od mjesnog župnika da mu posudi novac, lažno predočavajući kako mu je novac potreban za deblokadu računa u stranim bankama i kako će ga vratiti iako uopće nije imao namjeru vraćanja novca. Ovaj mu je povjerovao i predao više od 1,7 milijuna kuna koje je ovaj potrošio u kladionici i za druge osobne potrebe, a župniku je vratio svega oko deset posto od posuđenog iznosa. 

Također, on je kao direktor dvaju trgovačkih društava od studenog 2019. nadalje, ugovorio s vlasnicom obrta pružanje knjigovodstvenih usluga za društva uz plaćanje mjesečne naknade te ishodio od nje da posudi novac jednom njegovom društvu, lažno predočavajući da će uredno plaćati usluge i vratiti novac iako nije imao takvu namjeru. Tereti ga se da nije plaćao obrtu račune za knjigovodstvene usluge niti je vratio posuđeni novac čime je svojim društvima pribavio protupravnu korist veću od 76.000 kuna. 

Tereti ga se da sedmorici radnika svojeg trgovačkog društva nije isplatio plaće za lipanj i srpanj 2020. godine u iznosu većem od 54.000 kuna niti im je uručio obračune iznosa koje im je bio dužan platiti.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje