Povežite se s nama

Međimurje

Tužila čakovečku bolnicu: posumnjali su na tumor, a liječnik joj u nosu ostavio vatu

Objavljeno:

- dana

Općinski sud u Čakovcu donio je nepravomoćnu presudu u kojoj piše da Županijska bolnica Čakovec mora platiti 18.000 kuna naknade štete.

Naime, u presudi je navedeno da je tužiteljica u svibnju 2013. godine u ŽB Čakovec, na odjelu otorinolaringologije, podvrgnuta operaciji nosne pregrade i drenažnoj sinusnoj operaciji endoskopskim putem, a sve nakon učinjenih pretraga u jednoj privatnoj poliklinici, te je potom otpuštena kući.

Na prvom kontrolnom pregledu upozorila je liječnika da joj se stanje pogoršalo te da joj se iz nosa cijedi žuta tekućina i da ima stalnu potrebu ispuhivati nos, a iste je simptome osjećala i prilikom drugog pregleda, kada je naglasila da ima osjećaj “kao da u nosu ima krumpir”.

Liječnik je i dalje odredio ispiranje nosa i kontrolu, koja joj je potom čak tri puta prolongirana, zbog štrajka liječnika u rujnu te 2013. godine.

Javila se tada liječniku opće prakse koji je uvidio da joj stanje nije bolje, već sve lošije, te je upućena na bris nosa u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije (Odjel mikrobiologije), gdje joj prilikom brisa nije pronađena nikakva bakterija.

S obzirom na to da nije mogla doći na red za pregled u Županijskoj bolnici Čakovec, o vlastitom je trošku i riziku naručena na pregled u jednoj privatnoj poliklinici u Zagrebu, gdje joj je liječnik izvršio punkciju sinusa, dok je bris nosa pokazao da je riječ o bakteriji zlatni stafilokok, koja iz nepoznatih razloga nije utvrđena prilikom brisa nosa u ŽB Čakovec.

Budući da je tužiteljica umirovljenica i nije mogla plaćati punkcije sinusa u privatnoj poliklinici, upućena je u ŽB Čakovec, gdje joj je liječnik u nekoliko navrata izvršio punkciju sinusa, no stanje se tužiteljice nije poboljšavalo, te je ponovo upućena na bris nosa, gdje joj je na Odjelu mikrobiologije opet utvrđena prisutnost bakterije.

Liječnica opće prakse uputila ju je na bolničko liječenje, no odbijena je na odjelu otorinolaringologije uz obrazloženje da se bakterija može liječiti i ambulantno. Stanje joj se i dalje pogoršavalo te je ponovo o vlastitom trošku obavila pregled sinusa. Utvrđeno joj je da u nosnici ima tvorbu od oko tri centimetra, zbog čije je veličine liječnik posumnjao na tumor, te je tužiteljica potom upućena u KBC Dubrava, gdje joj je postavljena dijagnoza. Napomenuto je pritom da je iz nalaza 2014. godine vidljivo da godinu dana ranije tvorba na CT slikama nije vidljiva.

Dakle, prema tadašnjoj dijagnozi, tužiteljica je de facto suočena sa sumnjom na postojanje malignog tumora u nosu, kao i svim fizičkim i psihičkim posljedicama koje iz toga proizlaze, stoji u presudi Općinskog suda u Čakovcu.

Operativni zahvat odstranjivanja tumora učinjen je u svibnju 2014. godine u KBC-u Dubrava, međutim tijekom operacije ustanovljeno je da nije riječ o tumoru, nego o stranom tijelu, točnije tupferu ili vati zaostalom nakon prvotne operacije u svibnju 2013. godine u čakovečkoj Bolnici.

Tužiteljica je navela da je skoro godinu dana zbog takve greške trpjela teške bolove i nelagodu te da joj je život uvelike izmijenjen, s obzirom na to da je uslijed nepotrebne operacije izgubila osjet u području lica, ne može se smijati, ni normalno jesti te uz sve to trpi neugodnu bol i osjećaj da stalno nešto ima u nosu (osjećaj punoće u nosu). Zbog svega je i psihički oboljela, svakodnevno osjeća tugu, očaj i tjeskobu te se povukla iz društvenog života, jer osjeća nelagodu i ne može normalno razgovarati.

Tužiteljica je potraživala naknadu višu od 120.000 kuna zbog liječničke pogreške i svih tegoba koje je proživjela, no nepravomoćno joj je dosuđeno 18.000 kuna odštete (ranije joj je pravomoćno dosuđeno 16.500 kuna), s tim da još sama mora platiti i troškove vještačenja i slično, kao i odvjetničke usluge, tako da je malo vjerojatno da će joj ostati nešto od ovog iznosa.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje