Povežite se s nama

Život i društvo

TV-put u veselu renesansnu prošlost

Objavljeno:

- dana

POČINJE RENESANSNI FESTIVAL

U nizu ljetnih projekata kojima varaždinska VTV Televizija i ove godine brine za dobru informiranost i zabavu svojih brojnih gledatelja posebno mjesto zauzima program pod imenom Renesansna televizija.

U petak i subotu, 26. i 27. kolovoza, taj će se program uživo emitirati iz Koprivnice s tradicionalnoga Renesansnog festivala, najboljega kostimiranog festivala u ovom dijelu Europe, koji po svojoj atmosferi i sadržajima koje nudi doista predstavlja posebnost vrijednu pozornosti.

Duh renesanse

Poznati su glavni okviri – Festival u Koprivnici oživljava vrijeme i vedri duh renesanse, svi su sudionici kostimirani i sve ili gotovo sve što se odvija u okviru Festivala u tom je ozračju. VTV Renesansna televizija otkriva pak detalje, niz priča i sadržaja koji se mogu doživjeti samo na Renesansnom festivalu i u programu Renesansne televizije. Kroz program VTV Televizije tako će u domove više od pola milijuna gledatelja ušetati vitezovi i haramije, kraljevne i kraljevi, harlekini, stara jela i pila, zanatlije, bokci i gubavci, srednjovjekovni glumci i zabavljači. Gledatelji će moći uživati u borbama vitezova, plesu i pjesmi dvorskih zabavljača, majstorijama kuharica i kuhara, vrlo atraktivnim disciplinama kao što su streličarska nadmetanja ili lov na vepra golim rukama, a vrhunac je svakako prikaz noćne borbe vitezova u pokušaju da osvoje utvrdu i bedeme Staroga grada u Koprivnici.

Voditelji

I sami će se voditelji i reporteri VTV Televizije predstaviti u kostimiranom izdanju, cijela je zahtjevna tehnička i produkcijska priča oko realizacije programa prilagođena ozračju Festivala, a sve s ciljem da svi koji ne mogu doći u Koprivnicu ipak dožive čari ove posebne turističke manifestacije.
Bit će zanimljivo i zabavno, pa put u veselu prošlost renesanse uz VTV Renesansnu televiziju nikako nemojte propustiti!

Atraktivni program će se uživo emitirati 26. i 27. kolovoza

 

 

ZANIMLJIVO

Majstorije kuhara, lov na vepra golima rukama, a vrhunac Festivala bit će prikaz noćne borbe vitezova u pokušaju osvajanja utvrde Staroga grada u Koprivnici

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati