Povežite se s nama

U fokusu

Tvrtka iz Sesveta investirat će u Poduzetničku zonu Novi Marof

Objavljeno:

- dana

Nove investicije

Nakon više godina zatišja, investitori u ovoj godini pokazuju povećani interes za ulaganjima na području grada Novog Marofa.

Nakon što su u ožujku ove godine prodane dvije parcele u poduzetničkoj zoni kod Autobusnog kolodvora i poduzetničkoj zoni Ključ, Stolariji “Vever” i tvrtki “Comet” d.o.o., interes da ulaže na području Novog Marof pokazala je tvrtka iz Sesveta. Ta je tvrtka iskazala interes za kupnjom dviju parcela, od nekoliko preostalih, u poduzetničkoj zoni kod Autobusnog kolodvora površine oko 3.700 metara četvornih.

Rezultati

– Veseli ponovni interes i naših, ali i gospodarstvenika izvan Novog Marofa, koji su spremni za investicije na području našeg grada. Sve aktivnosti aktualne izvršne vlasti oko privlačenja potencijalnih investitora, od traženja zainteresiranih, razgovora, do prezentacija prednosti ulaganja u Novom Marofu, konačno daju rezultate. Nakon prodane dvije parcele sada postoji daljnji interes za kupnjom zemljišta u našim poduzetničkim zonama – ustvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Dodao je da su jedne od njegovih glavnih aktivnosti upravo razgovori s potencijalnim investitorima i njihovo dovođenje u Novi Marof.

Kako bi zainteresirani investitori kupili zemljište u poduzetničkoj zoni kod Autobusnog kolodvora Gradsko je vijeće na posljednjoj sjednici jednoglasno donijelo odluku o raspisivanju natječaja za prodaju zemljišta. Početna cijena zemljišta određena je Elaboratom o procjeni vrijednosti nekretnina sudskog vještaka. Rok prijave na natječaj je 30 dana nakon njegove objave. Najpovoljnijim ponuditeljem smatrat će se ponuditelj koji ponudi najvišu cijenu pod uvjetom da ispunjava i sve druge uvjete natječaja.

Gradonačelnik Jenkač najavio je daljnje aktivnosti na privlačenju novih investitora, ali i stvaranju još boljih uvjeta za ulaganje na području grada Novog Marofa, koji su izostali u proteklih nekoliko godina.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje