Povežite se s nama

U fokusu

Tvrtka iz Varaždina među top 10 po dobiti u sektoru cestovnog prijevoza

Foto: ilustracija

Objavljeno:

- dana

U 2020. godini u Hrvatskoj u djelatnosti cestovnog prijevoza robe i usluga preseljenja poslovalo je 3137 poduzetnika s 19.180 zaposlenih.

Broj poduzetnika promatrane djelatnosti varirao je između 2237 u 2010. godini, do 3137 u 2020. godini (40,2 % više), objavila je FINA. Broj zaposlenih bio je najveći 2020. godine, kada je bilo 19.180 zaposlenih, što je 6.872 više (55,8%) u odnosu na početnu promatranu godinu, dok je u 2012. godini bilo najmanje zaposlenih (11.530).

kupni prihodi su u razdoblju od 2010. godine, kada su iznosili 7,4 milijarde kuna, imali trend blagog pada/rasta u nekoliko sljedećih godina, sve do 2014. godine, kada su prihodi porasli i iznosili 8,2 milijarde kuna. Rast ukupnih prihoda nastavio se sve do 2020. godine, kada su iskazani i najviše ostvareni ukupni prihodi u promatranom razdoblju (12,7 milijardi kuna). Navedeno se odrazilo i na rezultate poslovanja kroz rast dobiti razdoblja, koja je 2010. godine iznosila 211,8 milijuna kuna, što je i najmanja dobit u promatranom razdoblju, dok je u 2020. godini ostvarena dobit razdoblja iznosila 692 milijuna kuna.

Među top 10 poduzetnika po dobiti u ovom sektoru našla se i tvrtka iz Varaždina.

Društvo s najvećom ostvarenom dobiti razdoblja u djelatnosti cestovnog prijevoza robe i usluga preseljenja u 2020. godini je društvo RICARDO d.o.o. iz Darde, s 272 zaposlenih koji su ostvarili 31,2 milijuna kuna dobiti razdoblja.

Kos transporti iz Varaždina na 10. su mjestu po dobiti. Tvrtka je lani zapošljavala 219 radnik te je ostvarila prihode nešto veće od 167 milijuna kuna. Dobit pak im je iznosila 6,8 milijuna kuna.

– Iz prezentiranih podataka moguće je zaključiti kako su poduzetnici u djelatnosti cestovnog prijevoza robe i usluge preseljenja, u razdoblju od 2010. do 2020. godine, poslovali relativno stabilno. Nakon financijske krize 2008./2009., blago su rasli gotovo svi pokazatelji, dok su jedino investicije u dugotrajnu imovinu varirale iz godine u godinu. Obračunana prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u razredu djelatnosti cestovnog prijevoza roba i usluga preseljenja porasla je za 35,1%, s 3591 kunu u 2010. godini, na 4853 kune u 2020. godini. U odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću zaposlenih kod poduzetnika na razini RH 2020. godine (5971 kunu), prosječna plaća zaposlenih kod poduzetnika u razredu djelatnosti cestovnog prijevoza roba i usluga preseljenja, u 2020. godini, bila je manja za 18,7 % – objašnjeno je u priopćenju FINA-e.

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje