Povežite se s nama

U fokusu

Tvrtke koje se bave otpadom žele seliti kraj MBO tvornice!

Objavljeno:

- dana

ZBOROVI

Sve tvrtke koje se bave skupljanjem i obradom otpada čelnici Grada Varaždina namjeravaju preseliti na istu lokaciju: u Brezje pokraj MBO-tvornice.

Informacija da se upravo to predviđa prijedlogom novog Generalnog urbanističkog plana ogorčila je stanovnike Biškupca i Gornjeg Kučana, koji su se okupili u srijedu i četvrtak na zborovima građana.

U zadnji tren

Čelni ljudi 7. MO-a i MO-a Kučan Gornji Juraj Rožić (Reformisti) i Tamara Šabić (SDP) su tek 7. siječnja doznali za namjeru da se 20 hektara zemljišta (južno od prometnice koja od obilaznice  ide prema MBO-u) želi rezervirati za tvrtke koje se bave gospodarenjem otpada. Tog dana je, naime, održano javno izlaganje rješenja iz prijedloga GUP-a i to u sklopu javne rasprave koju je komunalni pročelnik Mario Sambolec zakazao u terminu od 29. prosinca do 12. siječnja.

– To je doista neuobičajeni termin za javnu raspravu, za koju sam poziv dobio svega nekoliko dana prije. Prema popisu koji su mi dali u Gradu, u Varaždinu je 30-ak tvrtki koje se bave otpadom. Objasnili su nam da svaka od njih može tražiti i dobiti zemljište u Brezju nakon što im istekne postojeća dozvola. To ne smijemo dopustiti. Zar nije dovoljno to što se ovdje već nalaze bale smeća? – upitao se Rožić u četvrtak u Biškupcu.

Tamara Šabić je napomenula da prigovore treba hitno pripremiti, jer je rok do 20. siječnja.
– Najgore od svega je što sam u Gradu bila tražila da se novi vrtić izgradi u Gornjem Kučanu. Tada su mi rekli da to nije moguće, jer je u blizini MBO tvornica, što nije dobro za djecu. I sada pokraj te tvornice planiraju preseliti sve tvornice koje se bave otpadom! – istaknula je.

Suprotstavimo se!

Da se tome moraju suprotstaviti rekli su i nezavisni gradski vijećnik Stjepan Cepanec te županijska vijećnica ZS-a Mirjana Kolarek Karakaš. – Protiv ovakve namjere moraju se pobuniti svi stanovnici Varaždina, jer već sada bale smeća utječu na naše zdravlje. Kada su poplave, sve ide pod zemlju. Na našem području je najviša incidencija malignih bolesti – upozorila je.

 

Javna rasprava je održana u neuobičajenom terminu od 29. prosinca do 12. siječnja

I dok se pročelnik Mario Sambolec ispričao, stigao je dogradonačelnik Vjeran Radelić (SDP), koji živi u Biškupcu. Iako je u izvršnoj vlasti, istaknuo je da ni on nije dobio odgovor zašto se u Brezju želi rezervirati prostor za tvrtke koje se bave otpadom! – Nisam zadovoljan što se to planira svega 500-tinjak metara od obiteljskih kuća. Zašto baš u Brezju? Moramo poslati prigovor, dajte da se čuje i naš glas! – poručio je.

Josip Vrček, stanovnik južnog dijela grada, ustvrdio je da termin u kojem je održana javna rasprava te kratki rok za predaju prigovora upućuju na to da se sve radi “na prepad“.

– Protiv smo ovoga. Doktorica je rekla koliko je to opasno. Budimo složni! – pozvao je 40-ak okupljenih građana.
Odlučeno je da će 7. MO Biškupec i MO Kučan Gornji podnijeti zajednički prigovor, zatražiti da se odustane od takve namjere budući da je vodocrpilište Bartolovec već sada ugroženo zbog bala, a nove tvrtke koje se bave otpadom značile bi još veću prijetnju.

“To su zahtijevali građani i vijećnici“

“Važećim GUP-om Grada Varaždina je gradnja građevina za gospodarenje otpadom omogućena na svim površinama zona gospodarske namjene proizvodno-poslovne – G. Sukladno zahtjevima građana i opetovanim upitima gradskih vijećnika, u Prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a ta je mogućnost svedena na jedno određeno područje, isključivo na rubno, južno područje Brezja, južno od prometnice koja ide od obilaznice prema MBO-u, označeno kao gospodarsko komunalna – GK zona. Samo na tom području bit će moguće obavljati gospodarsku djelatnost gospodarenja otpadom”, odgovorili su iz Grada Varaždina.

Naveli su da su izmjene i dopune GUP-a pokrenute na temelju starog zakona, a važeći propisuje da se javna rasprava održi u roku od dvije godine od stupanja na snagu, što je isteklo 31. prosinca. – Uzimajući u obzir kraj godine i blagdane, rok za podnošenje očitovanja i primjedbi produžen je nakon završetka javnog uvida još tjedan dana i to do 20. siječnja i ne može biti produžen – istaknuli su.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje