Povežite se s nama

U fokusu

Tvrtke koje se bave otpadom žele seliti kraj MBO tvornice!

Objavljeno:

- dana

ZBOROVI

Sve tvrtke koje se bave skupljanjem i obradom otpada čelnici Grada Varaždina namjeravaju preseliti na istu lokaciju: u Brezje pokraj MBO-tvornice.

Informacija da se upravo to predviđa prijedlogom novog Generalnog urbanističkog plana ogorčila je stanovnike Biškupca i Gornjeg Kučana, koji su se okupili u srijedu i četvrtak na zborovima građana.

U zadnji tren

Čelni ljudi 7. MO-a i MO-a Kučan Gornji Juraj Rožić (Reformisti) i Tamara Šabić (SDP) su tek 7. siječnja doznali za namjeru da se 20 hektara zemljišta (južno od prometnice koja od obilaznice  ide prema MBO-u) želi rezervirati za tvrtke koje se bave gospodarenjem otpada. Tog dana je, naime, održano javno izlaganje rješenja iz prijedloga GUP-a i to u sklopu javne rasprave koju je komunalni pročelnik Mario Sambolec zakazao u terminu od 29. prosinca do 12. siječnja.

– To je doista neuobičajeni termin za javnu raspravu, za koju sam poziv dobio svega nekoliko dana prije. Prema popisu koji su mi dali u Gradu, u Varaždinu je 30-ak tvrtki koje se bave otpadom. Objasnili su nam da svaka od njih može tražiti i dobiti zemljište u Brezju nakon što im istekne postojeća dozvola. To ne smijemo dopustiti. Zar nije dovoljno to što se ovdje već nalaze bale smeća? – upitao se Rožić u četvrtak u Biškupcu.

Tamara Šabić je napomenula da prigovore treba hitno pripremiti, jer je rok do 20. siječnja.
– Najgore od svega je što sam u Gradu bila tražila da se novi vrtić izgradi u Gornjem Kučanu. Tada su mi rekli da to nije moguće, jer je u blizini MBO tvornica, što nije dobro za djecu. I sada pokraj te tvornice planiraju preseliti sve tvornice koje se bave otpadom! – istaknula je.

Suprotstavimo se!

Da se tome moraju suprotstaviti rekli su i nezavisni gradski vijećnik Stjepan Cepanec te županijska vijećnica ZS-a Mirjana Kolarek Karakaš. – Protiv ovakve namjere moraju se pobuniti svi stanovnici Varaždina, jer već sada bale smeća utječu na naše zdravlje. Kada su poplave, sve ide pod zemlju. Na našem području je najviša incidencija malignih bolesti – upozorila je.

 

Javna rasprava je održana u neuobičajenom terminu od 29. prosinca do 12. siječnja

I dok se pročelnik Mario Sambolec ispričao, stigao je dogradonačelnik Vjeran Radelić (SDP), koji živi u Biškupcu. Iako je u izvršnoj vlasti, istaknuo je da ni on nije dobio odgovor zašto se u Brezju želi rezervirati prostor za tvrtke koje se bave otpadom! – Nisam zadovoljan što se to planira svega 500-tinjak metara od obiteljskih kuća. Zašto baš u Brezju? Moramo poslati prigovor, dajte da se čuje i naš glas! – poručio je.

Josip Vrček, stanovnik južnog dijela grada, ustvrdio je da termin u kojem je održana javna rasprava te kratki rok za predaju prigovora upućuju na to da se sve radi “na prepad“.

– Protiv smo ovoga. Doktorica je rekla koliko je to opasno. Budimo složni! – pozvao je 40-ak okupljenih građana.
Odlučeno je da će 7. MO Biškupec i MO Kučan Gornji podnijeti zajednički prigovor, zatražiti da se odustane od takve namjere budući da je vodocrpilište Bartolovec već sada ugroženo zbog bala, a nove tvrtke koje se bave otpadom značile bi još veću prijetnju.

“To su zahtijevali građani i vijećnici“

“Važećim GUP-om Grada Varaždina je gradnja građevina za gospodarenje otpadom omogućena na svim površinama zona gospodarske namjene proizvodno-poslovne – G. Sukladno zahtjevima građana i opetovanim upitima gradskih vijećnika, u Prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a ta je mogućnost svedena na jedno određeno područje, isključivo na rubno, južno područje Brezja, južno od prometnice koja ide od obilaznice prema MBO-u, označeno kao gospodarsko komunalna – GK zona. Samo na tom području bit će moguće obavljati gospodarsku djelatnost gospodarenja otpadom”, odgovorili su iz Grada Varaždina.

Naveli su da su izmjene i dopune GUP-a pokrenute na temelju starog zakona, a važeći propisuje da se javna rasprava održi u roku od dvije godine od stupanja na snagu, što je isteklo 31. prosinca. – Uzimajući u obzir kraj godine i blagdane, rok za podnošenje očitovanja i primjedbi produžen je nakon završetka javnog uvida još tjedan dana i to do 20. siječnja i ne može biti produžen – istaknuli su.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje