Povežite se s nama

Novosti

U 2014. bez manjka u proračunu

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Novog Marofa

Iako je trajala šest sati, četvrta sjednica Gradskog vijeća Grada Novog Marofa bila je konstruktivna, a vijećnici su iskazali kolegijalnost. Naglašeno je da bi proračunski manjak već iduće godine mogao biti sveden na nulu.

Za vrijeme aktualnog sata, gradonačelniku su postavljena pitanja u vezi gmanja u Oštricama i potencijalnog investitora, odvoza smeća, uređenja parkirališta u centru grada, Izvješća Državnog ureda za reviziju – Područnog ureda Varaždin o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Grada Novog Marofa za 2012. godinu, zatim o otvaranju zubne ambulante u Podrutama, Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi Marof – sanacijskog plana i programa, regulacije potoka Koroščak, škole u Oštricama te nogostupa u Orehovcu i Ključu, groblja u Mađarevu, naplate gradskih potraživanja, izdvajanje Glazbene škole iz Pučkog otvorenog učilišta itd.

Izvješće Državnog ureda za reviziju – Područnog ureda Varaždin o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Grada Novog Marofa za 2012. godinu prema kojem je Gradu Novom Marofu izraženo uvjetno mišljenje izazvalo je kraću diskusiju nakon koje je gradonačelnik iznio da je zadovoljan izvješćem prema kojem se iz godine u godinu vidi smanjenje minusa gradskog proračuna i koji bi već 2014. godine mogao biti sveden na nulu, kao i to da su sva namjenska sredstva utrošena u za to propisane namjene.

Prihvaćen je i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Novog Marofa za prvo polugodište 2013. godine, kao i Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika Grada Novog Marofa za razdoblje 1.1. – 30.6.2013. godine u kojem gradonačelnik detaljno obavještava o svojim aktivnostima i poduzetim radnjama u okviru svojih dužnosti i područja djelovanja. Tako se u izvješću spominju 4 odrađene sjednice Gradskog vijeća Grada Novog Marofa sa ukupno 35 točaka dnevnog reda, a 19 od njih predlagatelj je bio gradonačelnik. Također, iznio je prijedloge 17 općih akata.

U okviru izvršavanja općih akata predstavničkog tijela, usmjeravanja djelovanja upravnih tijela Grada u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga te nadzor nad njihovim radom, upravna su tijela na čelu s gradonačelnikom, osim rada na upravnim i neupravnim predmetima, obavila čitav niz drugih poslova nužnih za svakodnevno poslovanje Grada, koji se po svojoj prirodi, ne iskazuju putem broja predmeta ali se moraju redovito obavljati da bi Grad funkcionirao. Od aktivnosti usmjerenih na poboljšanje stanja u gospodarstvu i na stvaranje okruženja koje će biti poticajno za investiranje i održivi razvoj, možemo izdvojiti organizaciju već tradicionalnog Dana poduzetnika, što je ujedno bila prilika predstaviti projekt Centra za nanotehnologiju u Novom Marofu i izvijestiti zainteresiranu javnost o naporima koji se ulažu da se projekt realizira, provedba programa javnih radova na području Grada Novog Marofa, intenziviranje suradnje s nadležnim državnim i županijskim tijelima, institucijama i poduzećima kako bi se planski predvidjela i ubrzala realizacija određenih projekata i rješavanje pitanja od posebnog interesa za Grad Novi Marof.

Uslijedio je Prijedlog Proračuna Grada Novog Marofa za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu,  prijedlog Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Novog Marofa za 2014. godinu, prijedlog Plana razvojnih programa Grada Novog Marofa za razdoblje 2014. do 2016. godine i prijedlog Proračuna Grada Novog Marofa za 2014. godinu (konsolidirani). 

Svi su gore navedeni prijedlozi prihvaćeni. Temeljem izvršenja Proračuna u 2013. godini ukupno se planiraju prihodi Proračuna kako bi se tijekom 2014. godine pokrio planirani manjak u svoti od 1.500.000,00 kuna uz  maksimalno smanjenje svih rashoda odnosno ušteda u Proračunu. U prijedlogu Proračuna za 2014. godinu rashodi poslovanja planirani su na nivou 2013. godine u skladu sa smjernicama Ministarstva financija, a tekuće donacije korisnicima proračuna ostale nepromijenjene i dovoljne za normalno funkcioniranje u 2014. godini, a sve u skladu s planiranim prihodima i primicima te procjenom prijenosa manjka prihoda u iduću godinu.

Uz Proračun Grada Novog Marofa za 2014. godinu izrađen je i prijedlog Plana razvojnih programa, uz napomenu da će se do kraja godine donijeti novi Plan razvojnih programa u skladu s Izmjenama i dopunama Proračuna ali tek po donošenju Pravilnika o sadržaju i metodologiji izrade planova razvojnih programa, prijedlog Konsolidiranog Proračuna za 2014. godinu kao i projekcija Proračuna za razdoblje 2014. – 2016. godine.

Proračunska sredstva za Programa javnih potreba u kulturi Grada Novog Marofa za 2014. godinu iznose ukupno 2.575.000,00 kuna, a za javne potrebe u sportu 570.000,00 kuna.

Za realizaciju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Novog Marofa za 2014. godinu predviđena su sredstva  u ukupnom iznosu od 3.625.000,00 kuna. Ocjena je upravnog odjela da osim komunalne infrastrukture, ovaj Program mora obuhvatiti i namjenski trošak sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru koja u visini od 30 % pripadaju Gradu i mogu se koristiti i za poboljšanje infrastrukturno nedovoljno opremljenih i/ili neopremljenih naselja prema programu koji donosi predstavničko tijelo JLS.

Uz ovaj program donosi se i Program održavanja komunalne infrastrukture za komunalne djelatnosti koje se financiraju iz sredstava komunalne naknade za 2014. godinu. Stoga ukupne aktivnosti na području gradnje i održavanja komunalne infrastrukture treba sagledavati kroz realizaciju ova dva programa. Sama realizacija programa najviše će ovisiti o realizaciji Proračuna, odnosno o visini prikupljenih sredstava u gradski Proračun.

U sklopu 9. točke dnevnog reda prihvaćen je prijedlog Odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu “Varkom” d.d. Varaždin za izdvajanje RJ “Čistoća” po modelu osnivanja novog trgovačkog društva “Čistoća” d.o.o. za gospodarenje otpadom i čistoću. Trgovačko društvo Varkom d.d. Varaždin, u kojem je Grad Novi Marof dioničar s udjelom od 7,2844% u osnivačkim pravima, pored djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje, obavlja i određene komunalne djelatnosti. Za te poslove organizirana je zasebna radna jedinica “Čistoća”. Javni isporučitelj vodne usluge ne može obavljati druge djelatnosti osim javne vodoopskrbe i javne odvodnje te je dužan iz predmeta svog poslovanja isključiti komunalne djelatnosti, stoga je Varkom krenuo s aktivnostima na izdvajanju RJ “Čistoća” iz matične tvrtke po modelu “odvajanje s osnivanjem” na način da Varkom zadrži obavljanje djelatnosti vodnih usluga, a da se obavljanje postojećih djelatnosti, koje obavlja RJ “Čistoća”, prenese na novoosnovano društvo.

Prihvaćen je i prijedlog Odluke o donošenju Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća za područje Grada Novog Marofa.  

U sklopu 11. točke dnevnog reda, razmatrao se prijedlog i zahtjev za izradu izmjena i dopuna prostornih planova. Upravni odjel zaprimio je u proteklom vremenu više inicijativa za izmjenu i dopunu Prostornog plana uređenja Grada Novog Marofa. Po toj točki nije donesen nikakav zaključak jer je  prijedlog povučen.
Došlo je i do prihvaćanja prijedloga Izmjena Poslovnika Gradskog vijeća Grada Novog Marofa prema kojem se aktualni sat, u okviru kojeg se daje  pravo vijećnicima na postavljanje pitanja, stavi na kraj sjednice kao posljednja točka dnevnog reda. 

Vijeće je također razmatralo i prihvatilo prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendijama Grada Novog Marofa.  Gradonačelnik je u svom dopunskom obrazloženju iznio stavove i promišljanja novog Povjerenstva za dodjelu stipendija koje želi evaluirati studente na kraju svake godine i na temelju toga dodjeljivati stipendije svake godine iznova, što je i prihvaćeno. Također, iznosi stavove Povjerenstva o tome kako bi trebalo stipendije dodjeljivati samo za određene fakultete, temeljem informacija o deficitarnosti zanimanja s područja Grada Novog Marofa.

Nakon prihvaćanja prijedloga zaključka o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog Statuta Gradske  knjižnice i čitaonice Novi Marof, kao i  prijedloga Odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora, predsjednik Gradskog vijeća informirao je vijećnike o zaprimljenoj obavijesti od strane Agencije za poljoprivredno zemljište. Sukladno tome, vijećnici su jednoglasno izglasali dopunu dnevnog reda sa razmatranjem zahtjeva Agencije za poljoprivredno zemljište u vezi s imenovanjem članova povjerenstva potrebnih za provedbu Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Budući da jednog predstavnika određuje predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, od strane Gradskog vijeća predložen je predsjednik Gradskog vijeća g. Ivica Šantek. Drugog predstavnika određuje izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave – gradonačelnik, a on je informirao vijeće kako misli predložiti višeg upravnog referenta za imovinsko-pravne i stambene poslovne – gđu Zdenku Maltar.

 

 

 

 

Izvor: Grad Novi Marof
Foto: Grad Novi Marof

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje