Povežite se s nama

Kultura

U 45 godina Barokne večeri nikada nisu došle u pitanje

Objavljeno:

- dana

Predstavljanje jubilarnih, 45. Varaždinskih baroknih večeri

“Hrvatski kulturni kapital”, “Najbolji izvozni proizvod”, “Užitak za sva čula”…najčešće su spominjani epiteti tijekom predstavljanja ovogodišnjih, jubilarnih 45. Varaždinskih baroknih večeri, koje će se održati od 18. rujna do 1. listopada, predstavljenih u atriju Staroga grada.

Program Baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Francuska, predstavio je ravnatelj VBV-a, Davor Bobić. Otvaranje će se tradicionalno održati koncertom u varaždinskoj katedrali. Ove je godine na programu „Le Concert Spirituel“ sa skladbama Charpentiera, Corellia i Handela. – Svaki ansambl koji će nastupiti tijekom dvotjednog događanja izvesti će barem jedno djelo francuskih skladatelja, rekao je Bobić, naglasivši kako se već po zemljama partnerima zadnjih pet godina može uočiti etabliranost Festivala na kulturnoj karti Europe. – Svi su partneri bili veliki kulturni narodi koji su ostavili bogati trag u povijesti – Austrija, Rusija, lani Italija, ove godine Francuska dok je za iduću godinu već dogovreno partnerstvo sa Španjolskom.

Nikada u Europi do sada nije na jednom mjestu nastupilo toliko francuskih glazbenika

Kultura-poveznica dviju zemalja

Prisutnima se u ime zemlje partnera obratio Luc Levy, ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu – Ovo je izvrsna prilika podsjetiti se koliko kultura može pridonijeti povezivanju dviju zemalja. Nikada u Europi do sada nije na jednom mjestu nastupilo toliko francuskih glazbenika i siguran sam da će ovo partnerstvo ostaviti duboki trag u hrvatsko – francuskim odnosima, istaknuo je Levy.

Svi su partneri bili veliki kulturni narodi koji su ostavili bogati trag u povijesti – Austrija, Rusija, lani Italija, ove godine Francuska dok je za iduću godinu već dogovreno partnerstvo sa Španjolskom

Doprinos turizmu

U ime Grada domaćina, gostima su se obratili gradonačelnik Goran Habuš i predsjednica Županijske skupštine, Dubravka Biberdžić. Habuš je naglasio kako nakon Špancirfesta i Trash festivala, Baroknim večerima, Varaždin ulazi u „mirnije razdoblje“. – Pravi je uspjeh održati jedan takav Festival 45 godina u nizu. Čak niti u najtežim vremenima, njegovo održavanje nije dolazilo u pitanje, naglasio je gradonačelnik zahvaljujući mecenama.

– Festival je nadišao umjetničko događanje i sve više doprinosi turističkom razvoju, rekao je Habuš.  Nadovezao se ravnatelj varaždinskog Koncertnog ureda, Raymond Rojnik, najavivši organizirani posjet Švicaraca u organizaciji švicarske Turističke agencije za kulturni turizam – Po prvi put su nas uvrstili u svoj program  što je neminovni dokaz da je Festival ispunio sva očekivanja, rekao je Rojnik.  Čak dvije će grupe preko Agencije stići u Varaždin – prvoga i zadnjega dana programa.

Iz Ministarstva kulture naglašavaju kako je Festival nadrastao lokalne, regionalne i nacionalne okvire te postao platforma mladim glazbenicima za međunarodne pozornice. Istaknuta je i važnost „stabilnog, pouzdanog i kontinuiranog financiranja, omogućenog zahvaljujući mecenama.

Iz Ministarstva kulture naglašavaju kako je Festival nadrastao lokalne, regionalne i nacionalne okvire

Festival raskošniji, umjetnici kreativniji

Govornici su također naglasili kako je za organizaciju tako velikog i ambiciozno uspješnog Festivala u ova teška vremena neminovno imati snagu, hrabrost i upornost.

– Manji budžet ne znači i lošiji program. Štoviše, u takvim trenucima on postaje još raskošnijim, a umjetnici kreativnijima, istaknuto je.  S obzirom na spomenuta teška vremena, organizator se cijenom ulaznica odlučio prilagoditi trenutku pa su neke cijene smanjene čak i do 5o posto dok su za neke kategorije ulaznice ukinute. Ulaznice za svečanost otvaranja i zatvaranja su rasprodane.

Barokne se večeri, kao i ranije neće održavati samo u Varaždinu već će dio programa biti održan i u Varaždinskim Toplicama, Krapini, Križevcima, Trakoščanu, Prelogu… Također se neće zaobići niti Slovenija, Slovačka i Austrija, gdje će se u Beču održati tradicionalno predstavljanje Baroknih večeri za diplomatski kor u glavnom austrijskom gradu.

Osim glavnog programa, tijekom trajanja Festivala održavati će se i brojni popratni programi. – od međunarodne izložbe cvijeća preko znanstvenog skupa do gastro dana Francuske.

Izvor:
Foto:

Kultura

Evo tko će predstavljati Varaždinsku županiju na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon prošlogodišnje smotre tamburaških orkestara i sastava koja je održana u on-line okruženju, ovogodišnja 14. Županijska smotra tamburaških sastava i orkestara Varaždinske županije, ipak je održana u nešto drugačijem ozračju.

Županijska smotra tamburaških sastava i orkestara održana je u dva dijela. U prvom dijelu Općina Maruševec i KUD „Klaruš“ Maruševec bili su domaćini 14. Županijske smotre koja je 3. listopada ove godine okupila Tamburaški sastav Varaždinskog tamburaškog orkestra, Folklorni sastav KUD-a „Ljuba voda“ Ljubešćica te Koncertni sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec.

Drugi dio Županijske smotre odvijao se u Varaždinu u prostorijama Centra tradicijske kulture i u prostorijama Varaždinskog folklornog ansambla, 12. listopada ove godine. Tom su se prigodom predstavili Folklorni orkestar i Folklorni sastav Centra tradicijske kulture Varaždin te Varaždinski tamburaški orkestar.

Županijsku smotru pratio je mr.art. Veljko Valentin Škorvaga, selektor Hrvatskog sabora kulture, prema čijoj će odluci na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, koja će se održati 13. i 14. studenog ove godine u Dugom Selu, Varaždinsku županiju predstavljati:

  1. Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla – kategorija folklorni sastavi
  2. Tamburaški sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec – kategorija koncertni sastavi
  3. Folklorni orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin – kategorija folklornih orkestara
  4. Varaždinski tamburaški orkestar – kategorija koncertnih orkestara

Članovi Koncertnog sastava KUD-a “Klaruš“ Maruševec izveli su skladbu Gde si sad, moj prijatel, te Narodni ples br.1 (Hercegovački). Odličnim izvedbama i ove godine su osigurali sudjelovanje na Državnoj smotri, što je pokazatelj kontinuiranog i kvalitetnog rada maruševečkih tamburaša., čiji je voditelj Franjo Plantak.

Na ovogodišnjim Državnim smotrama koje organizira Hrvatski sabor kulture, Varaždinsku županiju, Klaruši će predstavljat u dvije kategorije, folklornoj i tamburaškoj.

Nastavite čitati

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje