Povežite se s nama

Život i društvo

U 45. godini iznenada preminuo svećenik Željko Cestar iz varaždinskog kapucinskog samostana

Objavljeno:

- dana

Počivao u miru

U Varaždinu je jučer u 45. godini života iznenada je preminuo fra Željko Cestar, kapucin.

Cestar je rođen 21. studenoga 1971. u Zagrebu u Bratini kod Pisarovine. Prije nego je ušao u franjevački red kapucina radio je kao profesionalni kuhar i profesor u Ugostiteljskoj školi u Zagrebu. Kao kandidat ušao je u Red franjevaca kapucina u Karlobagu godine 2002. a novicijat je započeo isto u Karlobagu sljedeće 2003. godine.

Prve redovničke zavjete položio je 19. rujna 2004. u Rijeci. Nakon toga polazi redoviti studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu od 2005. do završetka studija 2011. te je stekao akademski naziv magistar teologije.

Doživotne zavjete položio je u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića, Zagreb-Dubrava, 6. listopada 2010. godine. Za đakona je zaređen u zagrebačkoj katedrali 4. prosinca 2010. a svećenički red primio je u zagrebačkoj katedrali 18. lipnja 2011. Mladu misu slavio je u Bratini, u kapeli Sv. Ane (župa Uznesenja BDM – Kupinec) 31. srpnja 2011. 

Od 2011. do svoje smrti kao svećenik–redovnik djelovao je u samostanu u Varaždinu.

Izvor:
Foto: Župa Ivanec

Život i društvo

Dan neovisnosti uz svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je povodom Dana neovisnosti župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kod Križa zahvalnosti u Varaždinu zapalio svijeću u spomen na sve poginule i preminule hrvatske branitelje odavši im tako počast i poštovanje za doprinos u obrani Hrvatske.

Podsjetimo, Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj je spomendan koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska maturantica kolabirala pišući test u potkrovlju bez klime

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučerašnji toplinski val loše je utjecao na neke maturante koji pišu državnu maturu.

Srednjoškolka iz Makarske se onesvijestila pišući dvoipolsatni esej iz hrvatskog jezika na maturi, a index.hr javila se majka učenice iz Varaždina. Ispričala je da se njenoj kćeri dogodila slična situacija.

– Maturu su pisali u potkrovlju škole, ne znam zašto, kad su učionice na donjim katovima. U potkrovlju nisu imali klimu. Mojoj kćeri pozlilo je već nakon 20 minuta. Profesorica koja je dežurala zvala je van, no ona je sama rekla da želi nastaviti pisati test i napisala ga je skoro do kraja kad joj je ponovno pozlilo. Pozvali su me iz škole, otišli smo u bolnicu i proveli pet sati u hitnoj internističkoj ambulanti na infuziji i pretragama – priča još pod dojmom Đurđica Vodopija.

Kaže kako moraju obaviti još neke pretrage kod obiteljskog liječnika.

Pohvalila je prisutno nastavno osoblje jer su pohrlili u pomoć. Spominje da joj nije jasno zašto se, uz to što maturu pišu u ovakvim uvjetima, djecu poziva da pred školu dođu puno ranije, pa se tako izlažu stajanju na suncu.

Škola o kojoj je riječ je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, a bitna je činjenica da je to tek jedna od mnogih hrvatskih škola koje u 2021. godini još uvijek nemaju klimatizacijske uređaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!