Povežite se s nama

Međimurje

U 50 godina izgubljena je polovica svih močvarnih staništa na svijetu

FOTO PP Kopački rit

Objavljeno:

- dana

Svake godine 2. veljače obilježava se Svjetski dan močvarnih staništa. Toga je dana 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja. Tzv. Ramsarska konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa.

Hrvatska je potpisnica Konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te ribnjaci Crna Mlaka u Jastrebarskom i dolina Neretve.

No, iako formalna inicijativa za očuvanjem močvarnih staništa postoji punih 50 godina, rezultati na terenu su u najmanju ruku razočaravajući. Naime, u posljednjih pola stoljeća izgubljena je polovica svih močvarnih staništa na svijetu. A upravo ona predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti. Uz njih je vezano više od 40 posto svih vrsta biljaka i životinja. Unatoč njihovoj važnosti, močvarna staništa su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu.

– Tijekom niza stoljeća močvare su smatrane najgorim plodom majke prirode. Za razliku od širokih planinskih pogleda s kristalno čistim zrakom, močvare, bare i kako ih sve ljudi prozvali, čista su im suprotnost. Oni koji nisu nikad ušli u nju i iskusili je na takav način, u močvari nisu vidjeli ništa drugo negoli bezvrijedno i neplodno tlo. Razvoj tehnologije u Europi je čovjeku pružao sve veću moć te su se ta područja našla među prvima na udaru. Isušivana su i zatrpavana, pretvarana u oranice, livade, čak i u naselja. Naročito je to bilo izraženo u nizinama srednje i zapadne Europe – ističe poznati samostalni biolog, publicist, fotograf i snimatelj Goran Šafarek.

Močvare nestaju frapantnom brzinom, a nove danas više ne nastaju. Plitke su i lako se isušuju. Povrh toga iza njih zbog nataloženog mulja ostaje vrlo plodno tlo. Dovoljan poticaj nastavku isušivanja u svjetskim okvirima da bi se dobile nove poljoprivredne površine.

I u Hrvatskoj su močvare postale najugroženijim staništima.

– One su sada ostaci nekad vrlo brojnih vlažnih područja uz Dravu, Savu, Dunav i ostalih manjih rijeka. Nekad je uz Dravu i Savu postojao jedinstveni i gotovo neprekinut pojas močvara, no razvojem ljudskog društva toga više nema. One koje i preostaju većinom su znatno smanjene i isprekidane, a i njima je sudbina crna. To se posebice odnosi na močvare uz rijeku, tzv. mrtvice s ograničenim životnim vijekom. Stvaraju ih rijeke iz starih meandara ili rukavaca, no odsječeni od matice se sasvim prirodnim procesom starenja zatrpavaju i pomalo isušuju. Kako ih je rijeka svojom prirodnom dinamikom, međutim, stalno stvarala, ukupna površina močvara je ostajala više manje stalnom. Reguliranjem rijeka one više danas više ne mijenjaju korito i ne stvaraju meandre, pa ni močvare – otkriva Šafarek.

Čak i tako osakaćena, Hrvatska u europskim okvirima još obiluje tim vrijednim dijelom pejzaža i odskače od europskog prosjeka.

– Močvare su iznimno važne za obnavljanje populacija riba, kako u rijekama, tako i u moru. Možda nema boljeg primjera značaja močvara za divlji svijet od ptica. Među svim tipovima staništa, močvarna su zasigurno najbogatija ptičjim svijetom. Od 415 vrsta europskih ptica, njih 172 su više ili manje vezana uz takvu vrstu područja. Nova saznanja brišu močvarama status bezvrijednog zemljišta te ističu njihovu vrijednost za zdravlje i blagodat ljudi. Glavna osobitost im je tvar života – voda. Osim što predstavljaju zalihu te dragocjene tekućine, močvarna područja su njezini prirodni pročišćivači – zaključuje Goran Šafarek.

Crna kronika

Sportska tragedija: srušio se na nogometnom terenu i kasnije preminuo u bolnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NK Otok

Do neviđene tragedije došlo je jučer na utakmici NK-a “Otok” i NK-a “Radnički”.

Tijekom utakmice srušio se igrač “Otoka” Dejan Oršuš koji je, nažalost, kasnije preminuo u ŽB Čakovec od srčanog udara.

– U dubokoj žalosti javljamo vam da je igrač NK-a “Otok” Dejan Oršuš nakon što se srušio jučer tokom utakmice preminuo. Uz brzu reakciju suigrača i igrača NK-a Radnički uspjeli smo ga spasiti, a vrlo brzo stiglo je i medicinsko osoblje koje se trudili oživjeti ga (25 min oživljavanja na samom terenu). Mladić od 24 godine je nažalost preminuo u 2 sati u Županijskoj bolnici Čakovec od posljedica srčanog udara.

Bio je dečko za zafrkanciju, talent od nogometaša, veliki igrač, a još veći prijatelj! Iza sebe je ostavio ženu u petome mjesecu trudnoće i dijete. Hvala mu za sve pogotke, pomoć klubu i za dizanje raspoloženja dok je dečkima bilo najteže! Uvijek u našim mislima naš Dejan – poručuju iz NK-a “Otok”.

Od preminuloga Dejana na društvenoj mreži Facebook oprostili su se i njegovi suigrači.

– Posljednji pozdrav našem uvijek vedrom i nasmijanom Dejanu, hvala ti za sve lijepe zajedničke trenutke koje si proveo sa nama. Hvala za svaki ispričani vic i podizanje atmosfere prije utakmice. Hvala ti što si bio dio naše ekipe. Iskreno saučešće obitelji i prijateljima. Dejan Oršuš zauvijek u našim srcima!

Obitelji, rodbini, suigračima i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju 10 slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata evidentiran je jedan pozitivan slučaj na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, javio je 12. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim Ag testovima tijekom vikenda testirano je 640 osoba, od toga su u nedjelju testirane 364 osobe te je evidentirano 7 pozitivnih nalaza.

Na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus je dijagnosticiran kod jedne osobe, dok je iz drugih županija prijavljeno da je PCR testom dokazan SARS-CoV-2 virus kod jedne osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurju.

U protekla 24 sata oporavile su se 53 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 400.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 49.126 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 42 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, a 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 72 godine sa brojnim dodatnim bolestima.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.951 oboljelu osobu, a ukupno se oporavilo 12.295 osoba.

Nastavite čitati