Povežite se s nama

Život i društvo

U 96. godini zauvijek nas je napustio Vilim Pap, legendarni varaždinski trkač

Objavljeno:

- dana

U 96. godini života napustio nas je Vilim Pap, najstariji član i jedan od osnivača Trkačkog kluba Marathon 95.

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak, 2. svibnja, u 12:45 sati na Varaždinskom groblju.

Rođen je 23.01.1927. godine u Držimurcu – Međimurje. Završio Višu pedagošku školu u Zagrebu, smjer matematika – fizika. Od 1951. do 1965. godine radio na više mjesta u Hrvatskoj u višim razredima osnovne škole, a od 1965. godine kao nastavnik matematike na Elektro – strojarskoj školi u Varaždinu sve do odlaska u mirovinu 1990. godine.

Rekreativnim sportovima – planinarstvom se počeo baviti od 1950. godine i za to vrijeme prošao sve slovenske i zagorske planine, 4 puta Biokovo, Velebit. Godinama je svake nedjelje ujutro odlazio autobusom prema Ivancu da bi se popeo na vrh Ivančice koju je “osvojio”  845 puta, a od toga je 82 puta “istrčao” po cesti do vrha u sklopu zimske cross-lige ili utrke za Dan grada Ivanca.

Uz svoje zanimanje uvijek je bio zainteresiran za rekreativne sportove tako da je u Vinici, u dvorištu škole, napravio badminton igralište, igrajući s kolegama 8 godina, a  bio je i  jedan od inicijatora kuglačke sekcije u osnovnoj školi u Vinici. Odlazeći u Lepoglavu, 3 godine poslije osniva rekreativnu grupu prosvjetara za odbojku u kojoj je voditelj i blagajnik. Odbojku igraju u školi u Petrijancu i nastupaju kao registrirani klub “Izvor”. Dolaskom u Varaždin, uključuje se u kuglački klub “Sloboda”, gdje kugla 4 godine, a bio je i tajnik dvije godine.

Nakon prestanka rada kluba 1979. godine, uključuje se aktivnije u cestovno trčanje. Oduševio ga je  “Varaždinski pokret trčanja” koji vode pok. Mladen Mavar – Cena i Boris Kožar. U prve 2-3 godine napravio je nekoliko duljih pješačkih ruta, a 1978. godine krenuo na prvu utrku na 10 km u Kuršanec. Svaka utrka ga je sve više osvajala i postaje “ovisnik trčanja”.

Na svoj prvi maraton odlučuje se 1984. godine s 57 godina.

Pretrčao je okruglo 50 maratona, s time da je zadnji bio 2006. godine u Trevisu. Još je pretrčao 4 Čazme, 188 polumaratona ili sveukupno 480 utrka.

Nakon odlaska ing. Mladena Mavara nastaje praznina i tada animira nekoliko trkača za cestovno trčanje i odlaze na trke kod nas, u Sloveniju, Mađarsku i Austriju. Jedan je od animatora i inicijatora osnivanja trkačkog kluba “Marathon 95” Varaždin, gdje kao član IO i blagajnik pomaže i radi na širenju kulture trčanja. Tu je i doprinos kod cross – lige “Drava”, zimske brdske lige “Ivančica”, a i organizacije brdske utrke “Ivančica” i Varaždinskog polumaratona.

Uvijek je imao želju voditi evidenciju i statistiku o cestovnom trčanju, tako da je od 1990. godine počeo sa izdavanjem “Biltena varaždinsko-međimurske regije” koji obrađuje sve cestovne trke i rezultate naše regije, sa svim podacima i analizama. Radio je totalne rang liste mnogih utrka, što znači skupiti na jednom mjestu podatke o svim trkačima i njihovim vremenima na utrkama tokom svake godine u Hrvatskoj i vani, a za potrebe “Maratonca” obrađuje rang-listu maratonaca.

Govorio je da je važno što duže biti aktivan, trčati, a osim trčanja važno je i druženje.

Izvor: TK Marathon 95

Život i društvo

NK „Udarnik 32“ dobio najsuvremeniji sustav navodnjavanja travnjaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Teren Nogometnog kluba „Udarnik 32“ iz Gornjeg Kućana opremljen je najsuvremenijim sustavom navodnjavanja, odnosno zalijevanja travnjaka.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, posjetio je u petak, 24. lipnja, klub iz tog varaždinskog prigradskog naselja gdje se sastao s Blaženkom Beli, članicom Gradskog vijeća Grada Varaždina te predstavnicima mjesnog odbora i kluba.

Uvjerio se u kvalitetu nedavno izvedenih radova na kompjuterski upravljanom sustavu za zalijevanje travnjaka koji će još više potkrijepiti ambicije kluba da se natječe u višem rangu natjecanja. Klub se sada natječe u 3. ŽNL – skupina Varaždin.

Vrijednost izvedenih radova je 90.000 kuna, pola od tih sredstava osigurano je putem natječaja Županjskog nogometnog saveza, a polovinu je osigurao Grad Varaždin. Prilikom boravka u Gornjem Kućanu zamjenik gradonačelnika Marković razgovarao je s domaćinima o planovima uređenja i razvoja sportsko rekreacijskog centra, koji je omiljeno sastajalište žitelja tog dijela grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređuju se vodotoci na području Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlična suradnja Grada Lepoglave i Hrvatskih voda i u ovoj je godini rezultirala uređenjem novih dionica vodotoka na gradskom području.

Uz brojne vodotoke uređene prethodnih godina, ove su godine uređeni vodotoci na području Viletinca, Kameničkog Podgorja, Dunaja i Sestranca.

Zahvate na uređenju vodotoka na području Grada Lepoglave Hrvatske vode nastavit će izvoditi i u narednom razdoblju pa će tako u ovoj godini, prema planu, biti uređeni i vodotoci potoka u centru Kamenice, na području Poduzetničke zone te Šumeca odnosno na području Patačićeve i Zagorske ulice.

– Unatrag nekoliko godina, zahvaljujući angažmanu Hrvatskih voda s kojima imamo odličnu suradnju, kontinuirano se uređuju brojni vodotoci na području Grada Lepoglave. Rezultat toga itekako je vidljiv. Naime, na područjima na kojima su uređeni vodotoci više nema većih izljevanja vode iz korita za vrijeme obilnih kiša odnosno ne događaju nam se poplave kakve su nam prethodnih godina stvarale probleme ugrožavajući sigurnost i imovinu građana. poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje