Povežite se s nama

Život i društvo

U akciju STEM revolucija prijavilo se osam škola iz Varaždinske županije i POU Varaždin, prijavite se i vi

Objavljeno:

- dana

APEL MLADIH HNS-OVACA

U projekt STEM revolucija za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole dosad se prijavilo osam škola s područja Varaždinske županije i Pučko otvoreno učilište.

Škole koje su sve već prijavile za ovaj projekt, za koji se može prijaviti do 10. veljače su IV. i II. OŠ Varaždin, Prva gimnazija Varaždin, Elektrostrojarska škola, OŠ Petrijanec, OŠ Svibovec, OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice i OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija.

Prilika za bolju kvalitetu obrazovanja

Mladi HNS-a Varaždinske županije pozivaju i ostale osnovne i srednje škole te učeničke udruge i domove da se uključe u STEM revoluciju te da se prijave za uvođenje BBC micro:bit tehnologije.

– Nažalost, naš obrazovni sustav zaustavio se negdje u prošlosti, a iako se kaska s reformom školstva, kao što se kaska i s prilagodbom nastavnog programa potrebama tržišta, ovo je prilika da se poboljša kvaliteta obrazovanja u školama. Znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika, odnosno tzv . STEM područja omogućavaju prilagodbu digitalnim trendovima koji zahvaćaju svijet te znanje iz tih područja povećava konkurentnost naših budućih kadrova u visokotehnološkim kompanijama iz Hrvatske i cijelog svijeta – navodi Alen Grabar, predsjednik mladih HNS-a Varaždinske županije u priopćenju.

 – Prvi smo uveli nastavu u jednoj smjeni, već deset godina provodimo projekt centara izvrsnosti, a učenici iz naše županije osvajaju nagrade u robotici. Želimo da Varaždinska županija bude prva u uvođenju STEM područja u nastavni plan i program – zaključuje.

Rezultati se očekuju sredinom veljače, a više informacija mogu se pronaći na linku:

http://croatianmakers.hr/hr/project/prijavnica-za-projekt-bbc-microbit-stem-revolucija-u-skolama/

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Arhiva RT

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati