Povežite se s nama

Glazba

U Beču zaključene Barokne večeri

Objavljeno:

- dana

Posljednji koncert 43. Varaždinskih baroknih večeri

Nakon uspješnog koncerta u Bratislavi, 43. Varaždinske barokne večeri, u utorak 5. studenog gostovale su u Beču gdje je u završnici festivala varaždinski ansambl „Camerata Garestin“ nastupio u glasovitoj bečkoj kapeli dvorca Hofburg.

Bio je to izvrstan posljednji koncert 43. Varaždinskih baroknih večeri i prvi koncert devetog Festivala hrvatske glazbe u Beču. Brojnu publiku, među kojom su bili i visoki gosti iz društvenog, političkog i gospodarskog života Beča i Austrije, pozdravili su rektor kapele Hofburg Ernst Pucher, hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i Davor Merkaš, umjetnički voditelj Festivala.

Glazbenici Camerate Garestin: Ivana Lazar, Martina Klarić, Helena Lucić Šego, Dani Bošnjak, Silvio Richter, Krešimir Haas i Krešimir Lazar u dupkom punoj kapeli dvorca izveli su djela talijanskih i hrvatskih ranobaroknih skladatelja i doživjeli buran pljesak i odobravanje.

Kao partneri ovogodišnjem Festivalu hrvatske glazbe u Beču, koncertu su nazočili varaždinski župan Predrag Štromar te ravnatelji Varaždinskih baroknih večeri i Koncertnog ureda Varaždin Davor Bobić i Raymond Rojnik. Unutar varaždinskog partnerstva na Danima hrvatske glazbe u Beču, nakon Camerate Garestin već 24. ovog mjeseca u Beču će, ovoga puta u koncertnoj dvorani Nacionalne knjižnice, u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin svirati Varaždinski komorni orkestar. Veleposlanik Bakota u svom je govoru u Carskoj palači naglasio kako će grad Varaždin i Varaždinska županija imati posebno mjesto u bečkom životu iduće godine – u lipnju, kada će se u Beču održati središnja proslava Dana državnosti Republike Hrvatske.

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje