Povežite se s nama

Život i društvo

U Bedencu na “Dijenu bedijenske lenčarije” niz starih zanata: od pečenja rakije do izrade košara od šibe

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 1. rujna, Bedenec je bio domaćin 4. Kelembarske pepijevke (kelembar-starinsko lončarsko kolo).

Manifestacija koja objedinjuje prikaz lončarstva te brojnih drugih starih obrta i običaja ovoga kraja održana je u organizaciji Udruge za kulturu i sport, a pokrovitelj je bio Grad Ivanec.

Svečanost otvaranja priređena je na središnjoj bini na mjesnom sportskom igralištu kod Etnohiže, a vodila ju je dipl. bibl. Draženka Stančić, kći najstarijeg bedenskog lončara Dragutina Stančića.

U ime organizatora okupljenima se obratio Stjepan Petak, predsjednik Udruge za kulturu i sport te zahvalio svim članovima Udruge, ostalim mještanima i gostima koji su dali doprinos bogatom izložbenom i popratnom programu.

Posebno je zahvalio Gradu Ivancu, koji, kao i gradnju i uređenje Etnokuće, ovu manifestaciju od samog početka pomaže novčano i logistički.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Milorad Batinić pozvao je domaćine da nastave s daljnjim uređenjem ovog etno kompleksa te gradnjom popratnih prostora (tradicijski štagalj) kako bi se u njima već za dvije godine mogle održati lončarske radionice za djecu i odrasle, ali i drugi sadržaji usmjereni očuvanju pojedinih tradicijskih obrta ovoga kraja.

U tome će, najavio je, Bedenec i njegova Udruga za kulturu i sport i dalje imati svu potporu Grada Ivanca.

Prema želji domaćina, manifestaciju je otvorio gradonačelnik pucnjem iz topa koji su za ovu priliku postavili članovi kuburaške udruge Glasna kubura iz Kamenice, koji su i sami zapucali iz kubura.

U programu na bini nastupili su članovi glazbenog sastava Peharčeki iz Bedenca, KUD-a Klenovnik, Ženski vokalni sastav Kaliope te Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave.

Priređen je i bogat popratni program: majstori Marijana Težak i Dragutin Stančić na lončarskom kolu prikazali su umijeće lončarenja, dok su se posjetitelji uključili u nošenje sirovih lončarskih proizvoda na žgonje v pećnicu, a moglo se vidjeti i oslikavanje gotove lončarije.

Lokalni umjetnici izložili su svoje skulpture i druga djela, a prikazan je i cijeli niz starih zanata – kovačija, izrada košara od šibe i logožara od rogoza itd.

Na otvorenom se pekla rakija, kuhao se grah, a u krušnoj peći pekli su se domaći sirni štruklji, krvavice, krumpir v črepnji i druge delicije. Prikazano je i ručno piljenje drva, lokalni medari na prodaju su ponudili domaći med i druge pčelarske proizvode, a živo je bilo i pod brajdom uz domaću kosanu mast i čvarke, pite od jabuka, vruće štruklje i drugo.

Manifestaciji su se pridružili i dogradonačelnik Ivanca Branko Putarek, načelnik susjedne Općine Klenovnik Mladen Blaško, počasni građanin Ivanca dr. sc. Eduard Kušen i drugi.

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati