Povežite se s nama

U fokusu

U bolnički krug na 15 minuta, pa van ili platiti 20 kuna za sat

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Ovog tjedna počinje novi režim parkiranja u krugu Opće bolnice Varaždin.

Promjenama bi svi trebali biti zadovoljni – radnici Bolnice jer su napokon dobili svoje parkiralište, pacijenti zbog potrebnog mira, vozači Hitne zbog slobodnog prolaza – a jamraju jedino vozači. Oni više neće moći, kao dosad, ući u krug Bolnice i besplatno ostati parkirani prvih 55 minuta, pa neposredno prije isteka tog vremena napraviti jedan krug i vratiti se. Zbog toga je u krugu Bolnice vrlo prometno, što je predstavljalo veliku smetnju svakodnevnom bolničkom ritmu, ali novim režimom se to mijenja.

15 minuta ili 20 kuna sat

Varaždinska bolnica ima sveukupno – vani i u krugu – 640 parkirnih mjesta.
Radnici su na korištenje dobili parking s 240 mjesta na prostoru bivšeg helidroma. – To je parkiralište u krugu Bolnice, ali s posebnim ulazom, pa, dakle, neće biti potrebno automobilima voziti kroz bolnički krug – govori dr. Kudelić.

“Teško bolesne ljude uvijek netko doveze. Kad vozač ostavi pacijenta, vjerujemo da mu je 15 minuta dovoljno za izaći iz kruga i parkirati se. Nema zadržavanja u bolničkom krugu, a ako ostane duže od 15 minuta, plaća se 20 kuna po satu. Cilj nije zarada nego mir i tišina pacijenata.”
dr. Nenad Kudelić

Budući da ovih 240 mjesta nije dovoljno za sve zaposlene, dio njih će se i nadalje parkirati na označenim mjestima u krugu Bolnice.
I oni su jedini koji će svoj automobil moći besplatno ostaviti dulje od 15 minuta u krugu Bolnice, dok će ostale to, nakon isteka besplatnih 15 minuta, koštati 20 kuna po satu. U krug Bolnice moći će samo vozači teško pokretnog ili nepokretnog pacijenta, staraca, djece, dobrovoljni darovatelji krvi i invalidi.
– Teško bolesne ljude uvijek netko doveze. Kad vozač ostavi pacijenta, vjerujemo da mu je 15 minuta dovoljno za izaći iz kruga i parkirati se. Nema zadržavanja u bolničkom krugu, a ako ostane duže od 15 minuta, plaća se 20 kuna po satu. Cilj nije zarada, nego mir i tišina pacijenata, omogućavanje pristupa Hitnoj i dostavi – pojašnjava ravnatelj.
Ovi će vozači, u cilju izbjegavanja nepotrebne gužve, u krug Bolnice ulaziti pokraj portira na glavnom ulazu i za njih je rezervirano 50-ak mjesta, što bi, smatra dr. Kudelić, trebalo biti sasvim dovoljno.

Varaždinska bolnica ima sveukupno 640 parkirnih mjesta

Na primjedbu da će sigurno biti onih koji će radije platiti i 20 kuna da im auto bude „pred nosom“, dr. Kudelić uvjerava da neće. – Vrlo malo. Dosad je prvi sat parkiranja u krugu bio besplatan, pa ljudima nije bilo teško nakon 55 minuta izaći, napraviti krug i iznova ući. I tako nekoliko puta ako je trebalo, samo da ne bi morali platiti.

Auti da, promet ne

U krugu Bolnice, inače, ima 230 parkirnih mjesta, koja će i dalje, osim onih 50, koristiti zaposleni, jer je 240 mjesta na bivšem helidromu za sve njih premalo. Na primjedbu da će, dakle, opet biti puno automobila, dr. Kudelić veli: – Automobila će biti, ima, ali ne i prometa i buke. Zaposleni se dovezu i ostave vozilo, osam sati ga nikamo ne voze, a biti će omogućen nesmetani pristup Hitnoj te će se pacijente kojima je to potrebno, moći dovesti do samog ulaza na Odjel – uvjerava dr. Kudelić.
Budući da bolnice nisu dužne osigurati parkiralište zaposlenima, varaždinska bolnica po tome ulazi u domenu nadstandarda za zaposlene. – Neće biti gubitka vremena, nervoze i plaćanja parkinga uokolo – zadovoljan je ravnatelj.

Treba reći da većina bolnica u Hrvatskoj uopće ne dozvoljava ulazak privatnim automobilima u bolnički krug, dok će se u varaždinskoj dozvoliti ulazak, ali ne i zadržavanje. – Bolnica smo paviljonskog tipa i nemamo hitni prijem na samom ulazu, pa je potrebno omogućiti pristup do same zgrade – svjestan je dr. Kudelić. S izgradnjom objedinjenoga hitnog prijema i jednodnevne kirurgije nestat će automobili iz kruga Bolnice. To bi se trebalo dogoditi u proljeće 2021.godine.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Biskup Radoš primio gradonačelnika Bosilja: razgovarali o postavljanju skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u petak, u ordinarijatu varaždinske biskupije novog varaždinskog gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića.

Susretu je prisustvovao i preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler te biskupijski povjerenik za kulturnu baštinu.

Uz čestitku na osvojenom mandatu biskup se založio za dobru suradnju između biskupije i grada.

– Mi ćemo sa svoje strane nastojati biti  suradnici u svemu onome što je dobro, u onomu što nas okuplja i što nas vodi naprijed. Nemamo pravo imati bilo kakvi drugi interes jedino dobro ljudi – rekao je biskup Radoš.

Gradonačelnik je zahvalio na čestitki naglasivši spremnost za daljnji razvoj i unapređenje suradnje te rješavanje svih otvorenih pitanja.

Iz tog razloga, prvi susret biskupa i gradonačelnika nije bio samo protokolarne naravi jer su se u razgovoru dotakli brojnih pitanjima od zajedničkog interesa na kojima se očekuje dobra suradnja između crkve i jedinice lokalne samouprave. Postavljanje skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II, pomoć Caritasu i nove ideje o smještaju beskućnika, obnova objekata sakralne kulturne baštine, prijedlozi o imenima varaždinskih ulica bile su samo neke od tema vrlo otvorenog i konstruktivnog razgovora biskupa i gradonačelnika koji će, kako je istaknuto, biti svakako nastavljeni u cilju dobrobiti svih građana.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji sve manje nezaposlenih, najtraženije prodavačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem svibnja 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2410 nezaposlenih osoba.

Na području Ispostave Ivanec bilježimo 624, Ludbreg 268, Novi Marof 290, Cestica 44 i Varaždin 1184 osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,9%, a u usporedbi s istim mjesecom (svibanj) 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 698 osoba, odnosno 22,5%.

Ujedno je evidentirano i 25 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom svibnja evidentirano je 355 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavile su se 273 osobe, nakon škole 2, a iz neaktivnosti 80 osoba.

Tijekom svibnja 2021. godine prijavljeno je 758 slobodnih radnih mjesta, što je za 14 % (123 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 32,5% (186 slobodnih radnih mjesta) više nego u istom mjesecu prošle godine (svibanj 2020).

Najtraženija zanimanja u svibnju bili su prodavači i prodavačice, slijede skladištar, vozač, konobar i radnik ili radnica u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!