Povežite se s nama

U fokusu

U bolnički krug na 15 minuta, pa van ili platiti 20 kuna za sat

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Ovog tjedna počinje novi režim parkiranja u krugu Opće bolnice Varaždin.

Promjenama bi svi trebali biti zadovoljni – radnici Bolnice jer su napokon dobili svoje parkiralište, pacijenti zbog potrebnog mira, vozači Hitne zbog slobodnog prolaza – a jamraju jedino vozači. Oni više neće moći, kao dosad, ući u krug Bolnice i besplatno ostati parkirani prvih 55 minuta, pa neposredno prije isteka tog vremena napraviti jedan krug i vratiti se. Zbog toga je u krugu Bolnice vrlo prometno, što je predstavljalo veliku smetnju svakodnevnom bolničkom ritmu, ali novim režimom se to mijenja.

15 minuta ili 20 kuna sat

Varaždinska bolnica ima sveukupno – vani i u krugu – 640 parkirnih mjesta.
Radnici su na korištenje dobili parking s 240 mjesta na prostoru bivšeg helidroma. – To je parkiralište u krugu Bolnice, ali s posebnim ulazom, pa, dakle, neće biti potrebno automobilima voziti kroz bolnički krug – govori dr. Kudelić.

“Teško bolesne ljude uvijek netko doveze. Kad vozač ostavi pacijenta, vjerujemo da mu je 15 minuta dovoljno za izaći iz kruga i parkirati se. Nema zadržavanja u bolničkom krugu, a ako ostane duže od 15 minuta, plaća se 20 kuna po satu. Cilj nije zarada nego mir i tišina pacijenata.”
dr. Nenad Kudelić

Budući da ovih 240 mjesta nije dovoljno za sve zaposlene, dio njih će se i nadalje parkirati na označenim mjestima u krugu Bolnice.
I oni su jedini koji će svoj automobil moći besplatno ostaviti dulje od 15 minuta u krugu Bolnice, dok će ostale to, nakon isteka besplatnih 15 minuta, koštati 20 kuna po satu. U krug Bolnice moći će samo vozači teško pokretnog ili nepokretnog pacijenta, staraca, djece, dobrovoljni darovatelji krvi i invalidi.
– Teško bolesne ljude uvijek netko doveze. Kad vozač ostavi pacijenta, vjerujemo da mu je 15 minuta dovoljno za izaći iz kruga i parkirati se. Nema zadržavanja u bolničkom krugu, a ako ostane duže od 15 minuta, plaća se 20 kuna po satu. Cilj nije zarada, nego mir i tišina pacijenata, omogućavanje pristupa Hitnoj i dostavi – pojašnjava ravnatelj.
Ovi će vozači, u cilju izbjegavanja nepotrebne gužve, u krug Bolnice ulaziti pokraj portira na glavnom ulazu i za njih je rezervirano 50-ak mjesta, što bi, smatra dr. Kudelić, trebalo biti sasvim dovoljno.

Varaždinska bolnica ima sveukupno 640 parkirnih mjesta

Na primjedbu da će sigurno biti onih koji će radije platiti i 20 kuna da im auto bude „pred nosom“, dr. Kudelić uvjerava da neće. – Vrlo malo. Dosad je prvi sat parkiranja u krugu bio besplatan, pa ljudima nije bilo teško nakon 55 minuta izaći, napraviti krug i iznova ući. I tako nekoliko puta ako je trebalo, samo da ne bi morali platiti.

Auti da, promet ne

U krugu Bolnice, inače, ima 230 parkirnih mjesta, koja će i dalje, osim onih 50, koristiti zaposleni, jer je 240 mjesta na bivšem helidromu za sve njih premalo. Na primjedbu da će, dakle, opet biti puno automobila, dr. Kudelić veli: – Automobila će biti, ima, ali ne i prometa i buke. Zaposleni se dovezu i ostave vozilo, osam sati ga nikamo ne voze, a biti će omogućen nesmetani pristup Hitnoj te će se pacijente kojima je to potrebno, moći dovesti do samog ulaza na Odjel – uvjerava dr. Kudelić.
Budući da bolnice nisu dužne osigurati parkiralište zaposlenima, varaždinska bolnica po tome ulazi u domenu nadstandarda za zaposlene. – Neće biti gubitka vremena, nervoze i plaćanja parkinga uokolo – zadovoljan je ravnatelj.

Treba reći da većina bolnica u Hrvatskoj uopće ne dozvoljava ulazak privatnim automobilima u bolnički krug, dok će se u varaždinskoj dozvoliti ulazak, ali ne i zadržavanje. – Bolnica smo paviljonskog tipa i nemamo hitni prijem na samom ulazu, pa je potrebno omogućiti pristup do same zgrade – svjestan je dr. Kudelić. S izgradnjom objedinjenoga hitnog prijema i jednodnevne kirurgije nestat će automobili iz kruga Bolnice. To bi se trebalo dogoditi u proljeće 2021.godine.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje