Povežite se s nama

U fokusu

U bolnički krug na 15 minuta, pa van ili platiti 20 kuna za sat

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Ovog tjedna počinje novi režim parkiranja u krugu Opće bolnice Varaždin.

Promjenama bi svi trebali biti zadovoljni – radnici Bolnice jer su napokon dobili svoje parkiralište, pacijenti zbog potrebnog mira, vozači Hitne zbog slobodnog prolaza – a jamraju jedino vozači. Oni više neće moći, kao dosad, ući u krug Bolnice i besplatno ostati parkirani prvih 55 minuta, pa neposredno prije isteka tog vremena napraviti jedan krug i vratiti se. Zbog toga je u krugu Bolnice vrlo prometno, što je predstavljalo veliku smetnju svakodnevnom bolničkom ritmu, ali novim režimom se to mijenja.

15 minuta ili 20 kuna sat

Varaždinska bolnica ima sveukupno – vani i u krugu – 640 parkirnih mjesta.
Radnici su na korištenje dobili parking s 240 mjesta na prostoru bivšeg helidroma. – To je parkiralište u krugu Bolnice, ali s posebnim ulazom, pa, dakle, neće biti potrebno automobilima voziti kroz bolnički krug – govori dr. Kudelić.

“Teško bolesne ljude uvijek netko doveze. Kad vozač ostavi pacijenta, vjerujemo da mu je 15 minuta dovoljno za izaći iz kruga i parkirati se. Nema zadržavanja u bolničkom krugu, a ako ostane duže od 15 minuta, plaća se 20 kuna po satu. Cilj nije zarada nego mir i tišina pacijenata.”
dr. Nenad Kudelić

Budući da ovih 240 mjesta nije dovoljno za sve zaposlene, dio njih će se i nadalje parkirati na označenim mjestima u krugu Bolnice.
I oni su jedini koji će svoj automobil moći besplatno ostaviti dulje od 15 minuta u krugu Bolnice, dok će ostale to, nakon isteka besplatnih 15 minuta, koštati 20 kuna po satu. U krug Bolnice moći će samo vozači teško pokretnog ili nepokretnog pacijenta, staraca, djece, dobrovoljni darovatelji krvi i invalidi.
– Teško bolesne ljude uvijek netko doveze. Kad vozač ostavi pacijenta, vjerujemo da mu je 15 minuta dovoljno za izaći iz kruga i parkirati se. Nema zadržavanja u bolničkom krugu, a ako ostane duže od 15 minuta, plaća se 20 kuna po satu. Cilj nije zarada, nego mir i tišina pacijenata, omogućavanje pristupa Hitnoj i dostavi – pojašnjava ravnatelj.
Ovi će vozači, u cilju izbjegavanja nepotrebne gužve, u krug Bolnice ulaziti pokraj portira na glavnom ulazu i za njih je rezervirano 50-ak mjesta, što bi, smatra dr. Kudelić, trebalo biti sasvim dovoljno.

Varaždinska bolnica ima sveukupno 640 parkirnih mjesta

Na primjedbu da će sigurno biti onih koji će radije platiti i 20 kuna da im auto bude „pred nosom“, dr. Kudelić uvjerava da neće. – Vrlo malo. Dosad je prvi sat parkiranja u krugu bio besplatan, pa ljudima nije bilo teško nakon 55 minuta izaći, napraviti krug i iznova ući. I tako nekoliko puta ako je trebalo, samo da ne bi morali platiti.

Auti da, promet ne

U krugu Bolnice, inače, ima 230 parkirnih mjesta, koja će i dalje, osim onih 50, koristiti zaposleni, jer je 240 mjesta na bivšem helidromu za sve njih premalo. Na primjedbu da će, dakle, opet biti puno automobila, dr. Kudelić veli: – Automobila će biti, ima, ali ne i prometa i buke. Zaposleni se dovezu i ostave vozilo, osam sati ga nikamo ne voze, a biti će omogućen nesmetani pristup Hitnoj te će se pacijente kojima je to potrebno, moći dovesti do samog ulaza na Odjel – uvjerava dr. Kudelić.
Budući da bolnice nisu dužne osigurati parkiralište zaposlenima, varaždinska bolnica po tome ulazi u domenu nadstandarda za zaposlene. – Neće biti gubitka vremena, nervoze i plaćanja parkinga uokolo – zadovoljan je ravnatelj.

Treba reći da većina bolnica u Hrvatskoj uopće ne dozvoljava ulazak privatnim automobilima u bolnički krug, dok će se u varaždinskoj dozvoliti ulazak, ali ne i zadržavanje. – Bolnica smo paviljonskog tipa i nemamo hitni prijem na samom ulazu, pa je potrebno omogućiti pristup do same zgrade – svjestan je dr. Kudelić. S izgradnjom objedinjenoga hitnog prijema i jednodnevne kirurgije nestat će automobili iz kruga Bolnice. To bi se trebalo dogoditi u proljeće 2021.godine.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje