Povežite se s nama

U fokusu

U Brezju slave tužnu obljetnicu: Već 10 godina zbog bala smeća ne udišemo svježi zrak

Objavljeno:

- dana

DOK HABUŠ I ŠTROMAR OBEĆAVAJU…

I dok su gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar najavili novi rok za uklanjanje bala, stanovnici Brezja ove godine slave žalosni jubilej: deset godina otkako je u njihovoj četvrti odložena prva bala.

– Deset godina nam je uskraćeno pravo da udišemo svježi zrak, deset godina nam je uskraćeno da ljeti uživamo u vlastitim dvorištima, deset godina nam se narušava zdravlje – rekao je Juraj Rožić, stanovnik Brezja,  jedan od osnivača i član upravnog vijeća Eko udruge Breza na konferenciji za novinare koju je sazvala Natalija Martinčević, dogradonačelnica bez ovlasti.

Dosta je obećanja!

Upozorio je da se povećava broj stanovnika koji imaju zdravstvenih problema, od problema s dišnim putevima preko astme pa sve do srčanih bolesti.

– Dosta nam je Habuševih obećanja! Imao je priliku četiri godine nešto učiniti. Sada najavljuje novu analizu bala. Ako su istinite analize koje su pokazale da je dio otpada inertan, tada se postavlja pitanje kud su otišli otrovni plinovi iz njih? Nažalost, odgovor je jednostavan: u zemlju, vodu i zrak koji udišemo – ogorčen je Rožić.

Natalija Martinčević je pak rekla da je doista nevjerojatno da su Habuš i Štromar ovaj put na konferenciji za novinare, dakle javno, objavili da u godinu dana nisu uspjeli ništa napraviti.

A što je s dosadašnjim analizama?

– Ministarstvo zaštite okoliša je još 14. srpnja prošle godine naložilo Gradu da dostavi Plan zbrinjavanja otpada. Grad još nije dostavio niti analizu! Posebno je zanimljiva činjenica da koncesionar sada odabire tvrtku koja će raditi analizu, a ne odabire je Grad na temelju javnog natječaja. Možda zato jer je ovo 4. analiza koja se provodi, pa bi bilo zanimljivo čuti objašnjenje što se dogodilo s prethodnim analizama – rekla je saborska zastupnica Reformista.

Još jednom je pozvala gradonačelnika i župana da podrže njezin prijedlog da Hrvatski sabor obveže Vladu da preuzme odgovornost.

– Ako to ne prihvate, a na leđa građana padne i jedna lipa troška, tada za to trebaju osobno financijski odgovarati – ističe Martinčević i napominje da Habuš od sebe radi klauna, ali je žalosno da će posljedice cirkusa, kojem se priključio i Štromar, pasti na leđa građana.

 

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje