Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu dodijeljene nagrade učenicima i mentorima, sudionicima državnih i međunarodnih natjecanja

Objavljeno:

- dana

U čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog održana je svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade učenicima i mentorima – sudionicima državnih i međunarodnih natjecanja u školskoj godini 2022./2023.

Na školskim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje sudjelovalo je 366 učenika (58 % ukupnog broja učenika), od čega se 159 učenika plasiralo na državnu razinu natjecanja.

Nagrade podijeljene na svečanosti osigurali su Međimurska županija i Grad Čakovec te sponzori, a uime ustanove zahvalila je ravnateljica Sandra Breka Ovčar.

– Završetak školske godine je vrijeme rezimiranja rezultata, a oni su iznad očekivanja, što nam daje razlog za još ambicioznije planove. Čak 159 učenika Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec plasiralo se na državnu razine natjecanja, a troje i na međunarodnu razinu. Osvajači prvih mjesta ušli su u društvo najbolji u državi! Vi ste naša mjera uspjeha, a Međimurska županija predvođena županom Matijom Posavcem mjera za podršku – naglasila je ravnateljica.

Župan Međimurske županije Matija Posavec nije krio ponos zbog iznimnih rezultata koje je Gimnazija ostvarila.

– Ovo je veliki dan i za Međimursku županiju. Čestitam na velikim uspjesima koje postižete jer ovi brojevi govore sve o vašoj predanosti i dosezima. Ključan faktor je srce jer je potrebno iskoristiti svaki potencijal, bilo da je riječ o uvjetima u kojima radite bilo da je riječ o vlastitoj snazi, da bi se dosegnuli najviši rezultati. Inovativnost i motiviranost Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec svrstava godinama među najbolje škole u Hrvatskoj na ponos cijelog Međimurja. Mi ćemo i dalje činiti sve da vam stvorimo uvjete dostojne ovakvih rezultata i upravo smo u očekivanju raspisivanja natječaja kako bi što prije krenula dogradnja školske zgrade – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Vito Križaić u ime nagrađenih učenika zahvalio je Školi i Međimurskoj županiji.

– Zahvaljujem što ste priređivanjem ove svečanosti i podjelom nagrada pokazali koliko vam naši uspjesi znače – rekao je Križaić, dok se Zlatka Grahovec Soldat obratila uime mentorica i mentora.

– Zahvalna sam što radim u Županiji u kojoj je ulaganje u obrazovanje, učenike, nastavnike i roditelje nije prazna parola. I tome istinski svjedočim kao nastavnica. Jednako sam zahvalna na ovako poticajnom okruženju kakvo vlada u našoj školi – rekla je Grahovec Soldat.

Priznanja su za iznimno uspješne nastupe na državnim natjecanjima primili su sljedeći učenici i mentori: najviši rezultat ostvarili su Gabriel Horvat i Ema Novak te njihov mentor Krešimir Trojko, prof., kao i Vito Križaić i mentor Karlo Meglić, prof., za područje kemije, a u hrvatskom jeziku Marta Premuš i mentorica Vedrana Močnik, prof., za osvojena prva mjesta.

Nagrađeni su i učenik Danijel Pilaj i njegova mentorica Tamara Srnec, prof., te Margareta Sinković s mentoricom Melitom Sambolek, prof. Na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke 2. mjesto u matematici osvojila je Marija Dora Marodi koju je pripremio mentor Nikola Lepen, prof., dok su na Turniru mladih prirodoslovaca izvrsni bili Korana Drakulić i Luka Florjanić uz mentorstvo Melite Sambolek, prof. Na više natjecanja sudjelovali su učenici Korana Drakulić, Danijel Pilaj i Fran Janči.

I u sportu je bilo sjajnih rezultata te je na natjecanjima u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza sudjelovalo je 168 učenika (27 % ukupnog broja učenika), od čega se 109 učenika, odnosno 17 posto, plasiralo na završno natjecanje u ukupno 13 različitih sportskih disciplina.

Najviša mjesta osvojili su: Irina Šincek, Dora Gašparić, Nora Mesarić, Žana Marie Munda, Barbara Vrčić i Zara Maria Caban, Marko Novak, Nino Blažić, Jakov Štampar, Mauro Janušić, Eugen Bogomolec, Niko Kolman, Vito Kostel, Jakob Jakšić, Mak Žerjav, Domagoj Vučenik s mentorom Goranom Karamarkovićem, prof.

U školskoj godini 2022./2023. ukupno se iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec u znanju i sportu natjecalo 537 učenika (85 % ukupnog broja učenika), od čega se 396 učenika (63 %) plasiralo na županijsku razinu i 159 učenika na državnu razinu natjecanja (25 %).

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje