Povežite se s nama

U fokusu

U Čakovcu i Varaždinu organiziran PsihOšpancir: na psihološkoj konferenciji i o šahu!

Objavljeno:

- dana

Hrvatsko psihološko društvo već 12. godinu zaredom organiziralo je Tjedan psihologije, koji se održao u trećem tjednu u veljači.

Tada se diljem Hrvatske održao niz događanja (radionice, tribine, ankete, izlazak u medije…) s ciljem približavanja psihologijskih tema širem građanstvu putem prikaza načina pomoću kojih psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice.

Sudjelovanje na PsihOšpanciru bilo je besplatno za sve sudionike

U sklopu Tjedna psihologije u Čakovcu i Varaždinu održan je PsihOšpancir, konferencija koju četvrtu godinu zaredom organizira Društvo psihologa Varaždin uz suorganizaciju Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i Sveučilišta Sjever SC Varaždin.

Polje #65

– Na konferenciji sudjeluju psiholozi, psihijatri i drugi stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem, koji putem predavanja i radionica žele stručnoj javnosti i širem građanstvu približiti psihologijska saznanja o mogućnostima povećanja osobne dobrobiti i profesionalne kompetentnosti – kaže profesorica psihologije Berta Bacinger Klobučarić sa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koja je i sama sudjelovala u nekoliko predavanja na manifestaciji.

PsihOšpancir su službeno otvorili Andreja Bogdan, Nevenka Breslauer te Robert Grudić

Jedno od njih upečatljivim je naslovom “upalo u oči” mnogima: radi se o predavanju “65. polje u šahu”, koje je Bacinger Klobučarić održala u suradnji s Majom Baksom, mag. prim. educ., inače zaposlenicom Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID-a). U prezentaciji su govorile o šahu i legendama povezanima s tom igrom, ali i o njegovu značaju za razvoj kognitivnih sposobnosti. Dodale su da šah razvija intelekt, pamćenje, logičko mišljenje, kreativnost, ali i toleranciju te uvažavanje protivnika:

– Šah mogu podjednako igrati muškarci i žene, osobe s invaliditetom i druge osobe s raznim teškoćama koje bi se možda teže bavile drugim sportom, što ga čini iznimno tolerantnom aktivnošću. Pogodan je za učenje kreativnosti, budući da je broj poteza praktički beskonačan, odnosno, svaka je partija jedinstvena!

Edukativna šetnja

Sudjelovanje na konferenciji bilo je besplatno za sve sudionike. PsihOšpancir su 15. veljače službeno pozdravnim riječima otvorili Andreja Bogdan, klinička psihologinja, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora PsihOšpancira, doc. dr. sc. Nevenka Breslauer, dekanica Međimurskog veleučilišta te Robert Grudić, dr. med., ravnatelj Županijske bolnice Čakovec. Otvorenje je popratila i Ženska vokalna skupina “Stridonne”.

Iz opisa predavanja

“Šah je strategijska igra u kojoj su suprotstavljene dvije osobe. Igra se na ploči sa 64 kvadratnih polja, pravilno raspoređenih u mrežu 8 X 8. U igri se koriste 32 figure, 16 po svakom igraču. Figure predstavljaju vojsku, a cilj svakog igrača je obraniti svoju vojsku od napada protivničke, paralelno napadajući i nastojeći pobijediti suparničku vojsku. S obzirom na cilj igre, šah je neprekidno istraživanje i rješavanje problema.

U tom smislu predstavlja intelektualni proces, odnosno vježbu beskonačnih mogućnosti uma, tijekom koje se unapređuju mentalne sposobnosti, kao što su koncentracija i pažnja, kritičko razmišljanje, apstraktno razmišljanje, rješavanje problema, strateško planiranje, donošenje odluka, kreativnost i slično. Igranje šaha razvija i niz psiholoških vrlina poput ustrajnosti, odlučnosti, strpljenja, kao i učenje poštivanju protivnika, na čemu je utemeljen sportski “fair-play”. Značaj psiholoških faktora predstavlja 65. polje u šahu.

Igranje šaha u svakoj životnoj dobi pridonosi poboljšanju funkcija mozga i kognitivnih funkcija, kao i učenju pozitivnih životnih vrijednosti. Time se nameću razmišljanja o dobrobiti igranja šaha kod djece u školskoj dobi u smjeru poboljšanja edukativnih uspjeha.”

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje