Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina o jednakosti u obrazovanju za djevojčice i dječake

Međimurska županija

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 8. veljače, u Čakovcu je održana javna tribina u okviru nacionalne kampanje „Tko će im reći?“, s težnjom skretanja pozornosti na razvijanje jednake dostupnosti u obrazovanju i izboru područja daljnjeg školovanja te karijere za djevojčice i dječake.

Osobit naglasak dan je području obrazovanja za zvanja budućnosti poput STEM područja. Riječ je o projektu koji se tematski nastavlja na prethodni „Probudimo jednakost“, tijekom kojeg se surađivalo s osnovnoškolskim nastavnicama i nastavnicima na osvješćivanju nesvjesne pristranosti i otklanjanju rodnih stereotipa u školama.

Autorica edukacijskog programa za nastavnike bila je Dijana Kobas Dešković koja je na skupu predstavila digitalnu platformu namijenjenu prosvjetnim djelatnicima.

Uz moderiranje Anite Vadas, u panel raspravi su sudjelovali i prof. Sandra Breka Ovčar, ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Igor Mesarić, voditelj Odsjeka za društvene poslove Grada Čakovcazatim predstavnica pokrovitelja tribine Paulina Degiuli i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Župan je naglasio ulogu i važnost centara izvrsnosti koje Međimurska županija razvija, kao i podršku udrugama koje se bave educiranjem mladih, što predstavlja samo mali segment velikog investiranja u obrazovanje na našem području.

– Stručnjaci STEM područja danas su zaslužni za ostvarenje najprofitabilnijih gospodarskih rezultata, stoga otklanjanje rodnih stereotipa smatram važnom temom. Otklonimo li neravnopravnost u potpunosti iz obrazovanja, tek tada će sve mjere koje implementiramo u zajednicu doći do punog izražaja. Iz analiza za 2021. istaknuto je da je broj žena u odnosu na muškarce prešao 50 posto na preddiplomskoj i diplomskoj razini, ali tek 22 posto žena je na doktorskim studijima u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Vjerujem da će i ovaj skup pridonijeti većem odazivu žena u područje STEM-a, što će u budućnosti dati nove uzore i novu paradigmu naraštajima koji tek trebaju doći – naglasio je župan Matija Posavec.

Međimurska županija prepoznala je važnost ulaganja u popularizaciju svih znanstvenih područja pa je prije četiri godine u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec pokrenut rad Centra za izvrsnost iz biologije, kemije, fizike i matematike.

Osnovan je i Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije radi dodatnog rada s visokomotiviranim učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem razvoja njihovih IT znanja i vještina.

Taj Centar izvrsnosti broji šest skupina u kojima se radi sa 72-oje djece i mladih. Među njima je i devet djevojčica, odnosno 2,5 posto, što ukazuje na potrebu popularizacije ovog područja među učenicama.

Na skupu je istaknuto da i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore u prilog potrebe dodatnog stimuliranja rada te popularizacije STEM domene jer stručnjaka s tog područja gotovo da nema u evidenciji nezaposlenih.

U postotku nezaposlenih najveći udio (više od 50 posto) čine žene bez visokog stupnja obrazovanja. I to je pokazatelj koji nas treba voditi u modelima motivacije mladih za nastavak školovanja na visokim učilištima, zaključak je javne tribine.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje