Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu otvoren Centar Prinos vrijedan 14 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu je svečano otvoren Centar Prinos. Riječ je o projektu vrijednom 14 milijuna kuna u okviru kojeg je izgrađen centar za pružanje inkluzivnih oblika skrbi za područje Međimurske županije usmjerenih prema beskućnicima te starijim i nemoćnim osobama. Treba napomenuti da Centar Prinos nije ni prihvatilište ni prenoćište već će korisnici imati priliku nekoliko mjeseci, u projektu definiranom maksimalnom roku, biti dio organiziranog stanovanja te pritom dobiti priliku da se osamostale i izađu kako iz Centra, tako i nepovoljnog životnog statusa.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec nositelj je EU projekta financiranog u stopostotnom iznosu bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, dok su partneri Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec i Centar za pomoć u kući Međimurske županije.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, voditeljica projekta Vlatka Vincetić i Dubravka Kečkeš, ravnateljica Crvenog križa Čakovec predstavili su projekt u kojem će se pružati usluga organiziranog stanovanja namijenjenog beskućnicima koji će samostalno živjeti u pet stambenih jedinica, uz potrebnu stručnu podršku koja će biti osigurana putem usluge poludnevnog boravka.

– Također, u okviru Centra djeluje kuhinja u kojoj se pripremaju topli obroci za starije i nemoćne osobe te im se isti dostavljaju, čime je na terenu u potpunosti omogućeno pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Socijalne usluge koje se pružaju u Centru PrInOS su interaktivne i dinamizirane s ciljem preobrazbe iz statusa pasivnog primatelja skrbi u aktivnog i odgovornog korisnika – objasnila je voditeljica projekta Vlatka Vincetić.

– Centar predstavlja svojevrsnu platformu za budućnost u okviru koje će razvijati nove socijalne inovacije kojima se istodobno podmiruju socijalne potrebe učinkovitije od drugih te stvaraju novi društveni odnosi i suradnja. Sve s ciljem povećanja socijalne uključenosti aktualnih marginaliziranih skupina i prevencije institucionalizacije – dodao je Kristijan Valkaj.

U okviru projekta rekonstruiran je i dograđen objekt na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu. Zemljište je ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec s ciljem da se beskućnicima omogući neovisan i dostojanstven život, a izvan gradskih ulica.

– Grad Čakovec kao županijsko središte, ali i cijela Međimurska županija, trebaju ovakav oblik skrbi, te vjerujem da će Centar u konačnici smanjiti ovisnost potrebitih osoba o zajednici. Smisao Centra nije samo osigurati smještaj osobama koje ostanu bez krova nad glavom već im pomoći da se što prije i bezbolnije, kroz radionice i programe vrate normalnom životu. Iako takvih osoba ima najviše na čakovečkom području, ovo je Centar za cijelo Međimurje te vrlo važnom smatram činjenicu da su se u sufinanciranje rada uključile sve naše jedinice lokalne samouprave. Dakle, cijelo Međimurje ovime ima riješen smještaj beskućnika i to ne više nekim ad hoc rješenjima, već sustavno, što uključuje brigu, skrb i pomoć da što prije stanu na noge – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te dodala da je važno istaknuti da od ožujka na istom prostoru djeluje i Pučka kuhinja iz koje se obroci dostavljaju na kućni prag, što je standard više u odnosu na ranije.

– Ovim projektom i novim Centrom, Međimurje je ponovno primjer dobre prakse. Napravili smo veliki iskorak u generalnoj socijalnoj politici i odnosu prema članovima naše zajednice i društva koji su najslabija karika. A uvijek su zajednica i društvo toliko jaki koliko je jaka i čvrsta ona slaba karika. Na ovaj način pokazali smo zajedništvo općina i gradova te kvalitetno iskorištavanje europskih sredstva – dodao je međimurski župan Matija Posavec.

Prilikom svečanosti je najavljeno da je već u planu daljnji razvoj novih socijalnih usluga uz skoro proširenje Centra Prinos.

Međimurje

Građane se upozorava da ne otvaraju zlonamjerni e-mail s adrese „[email protected]

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjih 24 sata Policijska uprava međimurska zaprimila je nekoliko prijava trgovačkih društava i javnih ustanova iz kojih proizlazi da su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke koje su navodno upućena s adrese elektroničke pošte Policijske uprave krapinsko-zagorske.

– Upozoravamo građane da ne otvaraju elektroničku poštu s adrese [email protected] te da ne otvaraju linkove i ne preuzimaju privitke na svoje uređaje. Riječ je o zlonamjernoj elektroničkoj poruci koja nije upućena sa servera Ministarstva unutarnjih poslova, dakle ne radi se o službenoj adresi elektroničke pošte Policijske uprave krapinsko-zagorske – ističu iz policije.

Sadržaj upućenih e-poruka:

Zahtjev za ponudu, broj 17-0822-0397

Mi smo Policijska uprava krapinsko-zagorska.

Čuli smo za izvrsnost vaše tvrtke. Naše sjedište treba vašu ponudu cijena za naš proračun za 2022. (u prilogu). Ovaj proračun sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Pošaljite ponudu prije 23. kolovoza 2022. Pronađite privitak i javite nam ako trebate više informacija.

Hvala i srdačan pozdrav.

U potpisu: Policijska uprava krapinsko-zagorska i Marijana Mužar- Policijska službenica za odnose s javnošću

– U svakom slučaju ako ste zaprimili elektroničku poruku koju niste očekivali te vam je pošiljatelj nepoznat, a sadržaj poruke sumnjiv, obavezno provjerite vjerodostojnost poruke koristeći drugi komunikacijski kanal. Savjetujemo da nikad ne otvarate sumnjive privitke i ne odgovarate na neočekivane poruke – ističu iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju djeluje gotovo tisuću udruga: najbrojnije su sportske udruge, kojih je više od 330

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Razina kvalitete života u određenoj sredini mjeri se i brojem organizacija civilnog društva putem čijih se aktivnosti provode razni društveno korisni programi i projekti. U Međimurskoj županiji aktivno djeluje 969 udruga. Gotovo trećina njih su sportske udruge, odnosno klubovi i savezi, koje su s obzirom na uobičajeni ritam treninga i natjecanja ujedno i najaktivnije udruge. Oko 20 posto od ukupnog broja udruga su one koji djeluju u području kulture i umjetnosti, a slijede udruge za zaštitu okoliša i prirode, pa zatim redom udruge u području socijalne djelatnosti, gospodarstva, obrazovanja, znanosti i istraživanja te zaštite i spašavanja.

Kako se djelovanje udruga temelji na načelu javnosti i neprofitnosti, a velika većina njih ne obavlja gospodarsku djelatnost iako im zakon to omogućuje, financiranje rada udruga uglavnom se temelji na dobrovoljnim donacijama članova i sponzora. Velik udio u financiranju udruga počiva i na javnom novcu koji se dodjeljuje putem javnih poziva i natječaja Međimurske županije, gradova i općina. Međimurska županija tako svake godine oko jedan posto svoga Proračuna usmjerava prema organizacijama civilnog društva: sport, kultura i umjetnost, udruge građana i političke stranke, socijalna zaštita, zaštita okoliša…

Tako je tijekom 2021. godine najveći iznos od gotovo 1,4 milijuna kuna izdvojen za programe i projekte sportskih udruga. Za udruge iz područja zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima, ljudskih prava te demokratizacije i razvoja civilnog društva osigurano je 675.000 kuna. Udruge čiji je interes usredotočen na poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo lani su putem natječaja Međimurske županije dobile oko 470.000 kuna, dok se rad udruga za zaštitu potrošača sufinancirao iznosom od 10.000 kuna.

– U Međimurskoj županiji djeluje 21 ustanova u području kulture, a usmjerene su na muzejsku, kulturnu i društvenu aktivnost, organiziranje filmskih, kazališnih, izložbenih, koncertnih i drugih kulturno-umjetničkih priredbi vlastite produkcije ili u suradnji s

drugim ustanovama i udrugama. U području kulture i umjetnosti u Međimurskoj županiji djeluje i ukupno 257 udruga koje njeguju baštinu i povijest Međimurja. Sukladno podacima Registra kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurska županija na nacionalnoj listi sadrži 63 registrirana kulturna dobra: 12 nematerijalnih kulturnih dobara

i 51 materijalno kulturno dobro – govore iz Međimurske županije.

Nematerijalna zaštićena kulturna dobra u Međimurskoj županiji su: medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije, umijeće izrade tradicijske maske pikač, svetomarska mikrotoponimija, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće izrade i sviranja cimbala, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće vađenja zlata, međimurska popevka, štrigovska skupina govora, kotoripska skupina govora, tradicija slavljenja sv. Martina biskupa i zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje