Povežite se s nama

Život i društvo

U Čakovcu otvoren poligon namijenjen edukaciji djece u cestovnom prometu

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu, ispred II. osnovne škole otvoren je poligon namijenjen edukaciji djece u prometu.

S obzirom da je prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti djece, kao najranjivije kategorije sudionika u prometu, na inicijativu Alenke Hošnjak i Irene Branović, predstavnica Policijske uprave međimurske te članica koordinacijskog odbora “Grad Čakovec – prijatelj djece”, 2023. godine, pokrenut je projekt “Do sigurnosti djece na dječjim igralištima”.

Tom prilikom iz proračuna Grada Čakovca osigurana su sredstva u iznosu od 2 125 eura koja su utrošena na nabavku igrala, njihalica na oprugama u obliku autića. U dogovoru s predstavnicima Grada Čakovca, montaža igrala planirana je na površini koja bi sadržavala elemente prometnog poligona za pješake, vozače bicikla i vozače osobnih prijevoznih sredstava.

Asfaltirana površina ispred II. osnovne škole koja nije prethodno imala posebnu svrhu, a u čijoj se blizini nalazi park i igralište, pokazala se idealnom za pozicioniranje prometnog poligona. Na poligonu se uz njihalice, nalazi ploča na kojoj su prikazani svi prometni znakovi koji su predviđeni da se postave na poligon. Nakon što se djeca upoznaju s nazivima i značenjem pojedinih prometnih znakova, mogu na poligonu samostalno postaviti mobilne prometne znakove, i to na mjesta gdje oni pripadaju. Potom djeca mogu u svojstvu pješaka, vozača bicikla i osobnog prijevoznog sredstva, iskusiti realni dio sudjelovanja u cestovnom prometu i time steći znanja i vještine kako bi mogla sigurno sudjelovati u cestovnom prometu.

Poligon je namijenjen vrtićkoj populaciji za igru na njihalima te učenju pravila ponašanja u prometu, kao i osnovnoškolskoj populaciji djece za pripremu i provođenje ispita za osposobljavanje djece za samostalno upravljanje biciklom u prometu na cestama te za obuku pripadnika Školskih prometnih jedinica. Ujedno, osnovnoškolci ga mogu koristiti kako bi se pripremili za natjecanje “Sigurno u prometu” i mnoge druge aktivnosti prometnog karaktera.

Koordinacijski odbor “Grada Čakovca – prijatelja djece”, osigurano je dodatnih 1 500 eura kako bi se ovaj poligon nadogradio dodatnim elementima, kao što su semafor, kosa daska, lanac na stalku, drveni stupići i dr. Koristeći ovaj poligon djeca će od najranije dobi usvajati pravila ponašanja u prometu, koja će tijekom života nadograđivati i svakodnevno primjenjivati, dok je konačni cilj provođenja ovakvih i sličnih preventivnih aktivnosti, smanjenje stradavanja djece u cestovnom prometu.

 Otvorenju polagana, kojeg je projektirao Nikola Magdalenić, prisustvovali su gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, dok su priliku da po prvi put isprobaju poligon dobili mališani iz čakovečkih dječjih vrtića “Maslačak” i “Cvrčak”. Svim  mališanima podijeljeni su promotivni materijali osigurani sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.

Život i društvo

Šumska igra za djecu ovog vikenda u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovog vikenda, 13. i 14. srpnja, u šumi pokraj lovačkog doma u Varaždinskim Toplicama (Pišćanovec 1a), održati će se događaj za djecu svih uzrasta “Šumska igra”.

Udruga Mladi za Marof je u suradnji s TZ Varaždinske Toplice i kreativnom ekipom iz High Grounds Kolektiva pripremila mnoštvo kreativnog, edukativnog i sportskog sadržaja za djecu svih uzrasta, dječju predstavu, izložbu fotografija!

U šumu stiže i nekoliko izlagača i još zanimljivih stvari, kako za djecu tako i za roditelje i ostale goste. Lijepa prilika za druženje u prirodnoj hladovini tokom ovih vrućih dana, a u blizini su i poznati bazeni Minerve za sve koji se žele i okupati. Na lokaciji je moguće i kampiranje u šatorima, što je još jedno lijepo iskustvo za djecu!

KOMPLETAN PROGRAM ŠUMSKE IGRE:

Subota 13.7.2024.

13:00 – Šumski laboratorij / Kreo

14:00 – Izrada šumskog crteža / Kristina Pongrac

15:00 – Land Art / Kreo

16:00 – Drvo po drvo igračka / Zagonetno drvo

16:00 – Krila / Barbara Novak Krainc

17:00 – Izrada skloništa i paljenje vatre / Kristina Pongrac

18:30 – Kazalište sjena / Tena Antonija Trojanac

20:00 – Handpan koncert / Ivan Judaš

21:00 – A cappella / Tena Antonija Torjanac

22:00 – Etno jam

Nedjelja 14.7.2024.

08:30 – Mindfullnes / Kreo

09:00 – Joga uz handpan / Yoga Blue Lotus

10:00 – Senzorna staza / Kreo

10:30 – Handpan radionica / Ivan Judaš (na donacije)

11:30 – Land Art / Kreo

12:30 – Izrada glinenih posuda / Kristina Pongrac

13:30 – Čovječe ne ljuti se / Barbara Novak Krainc

15:00 – Lisica bez repa / Predstava / Umjetnička organizacija “Peripetija”

+ Oba dana društvene igre, nogomet i badminton (slobodno ponesite i svoje rekvizite za igru), te izložba fotografija “Mistična šuma” – autor Damir Mrvčić.

Ulaz za svu djecu je besplatan!

Događaj sufinancira Varaždinska županija i Grad Varaždinske Toplice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ishođene su građevinske dozvole za školske dvorane na području Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je školska godina netom završila, Općina Maruševec i matična Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec pripremaju se za početak nove školske godine 2024./2025. kako učenicima u sve tri škole ne bi nečega nedostajalo.

U OŠ Gustav Krklec i područne škole u Druškovcu i Gredi-Jurketincu početkom rujna krenut će oko 410 učenica i učenika, čijim će roditeljima Općina Maruševec i ove godine pomoći da lakše prebrode početak nove školske godine svojih đaka.

Uz sufinanciranje autobusnog prijevoza, programa produženog boravka, škole plivanja, javno-privatnog partnerstva za dogradnju škola, Općina Maruševec financirati će osnovnoškolcima nabavu radnih bilježnica, mape za likovnu te kutije s priborom za tehničku kulturu.

– Početak školske godine uz ostalo donosi sa sobom i značajne izdatke roditeljima, naročito ako je u obitelji više školaraca. Socijalna osjetljivost odlika je Općine Maruševec te će, imajući u vidu aktualno povećanje troškova života, školaracima za novu školsku godinu osigurati obrazovne materijale potrebne za praćenje nastave, razvoj njihovih interesa, mašte i kreativnosti – istaknuo je načelnik Mario Klapša te dodao da je u ovogodišnjem općinskom Proračunu za potrebe u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju osigurano 623.000 eura.

Osim nabave obrazovnog materijala, Općina Maruševec i OŠ Gustav Krklec u suradnji s osnivačem Varaždinskom županijom ogroman trud ulažu u osiguravanje infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta svojih škola kao ključnih faktora za razvoj vještina djece i mladih za zanimanja u budućnosti. Naime, u nabavu projekata, rasvjete za igrališta, solarne elektrane i uređenje objekata uloženo je oko 120.000 eura.

Također, pribavljena je građevinska dozvola za školsko-sportsku dvoranu u sklopu Područne škole Greda-Jurketinec uz ranije ishođenu građevinsku dozvolu za dvoranu u sklopu Područne škole Druškovec koje su osnivaču potrebne za prijavu za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ne bi li se njihovom izgradnjom iduće godine osigurali bolji uvjeti za učenje i poučavanje.

Za učenike koji polaze škole izvan područja Općine Maruševec, financiranje obrazovnog materijala izvršit će se na račun roditelja koji će Općini Maruševec podnijeti pojedinačni pisani zahtjev uz priloženi račun o kupnji radnih bilježnica i školskog pribora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje