Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu pomoćnike u nastavi imat će svi učenici kojima su potrebni

Objavljeno:

- dana

Ulaganje u obrazovanje najbolji je pokazatelj vodi li neki grad ili općina računa o svojoj budućnosti. Uvođenje i financiranje dodatnih mogućnosti u obrazovanju, djeci i mladima omogućava se stjecanje što kvalitetnijeg obrazovanja, što je direktno ulaganje u budućnost. Prepoznao je to i Grad Čakovec koji uvođenjem obrazovnog nadstandarda od vrtićke dobi služi kao primjer drugim hrvatskim gradovima.

Potvrđeno je to i na početnoj konferenciji projekta „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim školama Grada Čakovca – V“ kojim se omogućuje pomoćnik u nastavi svakom djetetu kojem je potreban u čakovečkim osnovnim školama. Projekt vrijedan više od 2 milijuna kuna uključuje I. OŠ, II. OŠ, III. OŠ, Centar za odgoj i obrazovanje, OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec.

– U dosadašnjih sedam godina provođenja projekata, iskristalizirao se broj djece koje imaju potrebe za pomoćnikom, pa je tako ove godine zaposleno 45 pomoćnika u nastavi za 54 učenika s teškoćama, a projektom je obuhvaćena i edukacija novozaposlenih pomoćnika -rekla je pritom gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako titula Grada prijatelja djece ne može biti samo parola već prema tom načelu treba i žele raditi.

– Želje su da ovim europskim projektom stvorimo preduvjete za uključivanje učenika s teškoćama u osnovnoškolske ustanove Grada Čakovca, a pritom zaposlimo educirane osobe te osvijestimo i senzibiliziramo širu lokalnu zajednicu o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovite osnovne škole što je temelj za ostvarenje društva jednakih mogućnosti za sve – dodala je Cividini.

Djeca koja polaze osnovne škole kojima je Grad Čakovec osnivač, a imaju valjano rješenje, ostvaruju pravo na pomagača u nastavi. Pomagači su u školama angažirani preko sličnog projekta koje provode udruge koje se bave ovom skupinom građana.

– Projekt više ne promatramo kao nadstandard, ovo je za nas u Čakovcu redovni program koji je osiguran djeci u našim školama, a koji za cilj ima što veće uključivanje djece s teškoćama u redovne škole. Ovim je projektima je tijekom godina provođenja zaposleno 70-ak pomoćnika u nastavi koji su ovdje pronašli zaposlenje – naglasila je direktorica Gradske razvojne agencije „Čakra“ Damira Vresk i objasnila da su Grad Čakovec i Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpisali 01. rujna Ugovor o sufinanciranju projekta za školsku godinu 2021./2022. u ukupnom iznosu od 2.038.581,00 kn. 15% ukupne vrijednosti sufinancirat će se iz proračuna Grada Čakovca, dok dio iz Europskog socijalnog fonda.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik pritom je zahvalila Gradu Čakovcu što su im u radu njih i djece unutar Centra omogućili dovoljan broj pomoćnika.

– Hvala na provođenju i hvala vam što će se projekt nastaviti i dalje. Školujemo djecu s najvećim teškoćama, a izuzetno su nam važni pomoćnici za najmlađe skupine koje se uključuju u Centar. Ovaj projekt je na dobrobit sve djece s teškoćama – dodala je ravnateljica, uz prisustvo ravnateljice OŠ Ivanovec Ksenija Korent, ravnatelja II. OŠ Čakovec Vinka Grgića i Dubravke Kečkeš, pedagoginje I. OŠ Čakovec.

– Zahvala svima uključenima u ovaj projekt, posebno pomoćnicima koji pomažu djeci s teškoćama, kako bi što lakše savladala gradivo te tako povećavaju njihove šanse za budući normalni život i rad – za kraj je rekla čakovečka gradonačelnica. Cilj je u Gradu Čakovcu kažu nastaviti i razvijati ovaj projekt, u ovom trenutku uz povećanje plaća pomoćnika, ali i njihovu veću dostupnost za djecu koja na njih imaju pravo. U tom će smjeru ići prijava koju su najavili u novoj školskoj godini.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje