Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu predstavljena monografija o kraljici međimurskih slastica – međimurskoj gibanici

Objavljeno:

- dana

U „Riznici Međimurja“ u četvrtak je predstavljena raskošna monografija posvećena međimurskoj gibanici, tiskana u nakladi Turističke zajednice Međimurske županije te lokalnih akcijskih grupa Međimurski doli i bregi i Mura–Drava.

Autori djela su Janja Kovač, viša kustosica Etnografskog odjela u Muzeju Međimurja Čakovec, i gastronomski stručnjak i publicist Veljko Barbieri.

LAG „Međimurski doli i bregi“ projektima u sklopu LEADER programa posvetio se i promoviranju kulturne te kulinarske baštine Međimurja s ciljem jačanja ponude autentičnih proizvoda i svijesti lokalnog stanovništva o tradicijskim i povijesnim vrijednostima našega kraja.

Novim projektom nazvanim „Okusi domaće!“ radi se na prepoznatljivosti Međimurja kroz prizmu gastronomskih delicija, primamljivog segmenta turističke i gospodarske aktivnosti.

Pritom je važno mjesto dano specifičnom proizvodu – međimurskoj gibanici.

– LAG „Međimurski doli i bregi“ učinio je prve korake prema zaštiti izrade međimurske gibanice, no potrebno je još intenzivnog promotivnog rada da bi se stiglo do cilja – zasluženog upisivanja međimurske gibanice u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalnog kulturnog dobra – naglasila je predsjednica LAG-a „Međimurski doli i bregi“ Sanja Krištofić koja je s predsjednikom LAG-a „Mura i Drava“ Marijem Moharićem bila akter ovog iznimno značajnog projekta za Međimurje.

U monografiji „Međimurska gibanica“ priča o kolaču slojevita je – baš kao i slastica sama – te čitatelje vješto vodi kroz međimurske legende i pejzaže do samog srca glavne teme.

– Međimurskoj gibanici, kraljici međimurskih kolača, nije posvećeno dovoljno literature, ne priprema se u svakom međimurskom restoranu, ni na koji način nije zaštićena, nije robna marka te se upravo ovim projektom pokušavaju potaknuti promjene, podići razina svijesti o važnosti očuvanja kulinarske baštine i njezine uloge u poticanju gospodarskih aktivnosti. Zato je LAG „Međimurski doli i bregi“ u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, Muzejom Međimurja i LAG-om „Mura-Drava“ pokrenuo izradu monografije posvećene međimurskoj gibanici. Želimo da svaki naš gost, svaki prolaznik kuša međimursku gibanicu i naše autohtono vino pušipel – rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Najbolja poznavateljica međimurske gibanice etnologinja Janja Kovač godinama se trudi ovoj doista izvornoj slastici pribaviti oznaku autohtonog međimurskog jela, što je susjedima u Prekmurju pošlo za rukom, no međimurska se gibanica ipak razlikuje od njihove.

– U publikaciji su sakupljena znanja kojima raspolažemo, spoznaje o nastanku recepture i njezinih mijena tijekom prošlosti.Međimurska gibanica je spoj gastronomske kreativnosti i jednostavnosti, priprema se od lokalnih i dostupnih namirnica te u maštovitom kombiniranju daje kraljevski rezultat. Danas je prepoznatljiv i specifičan kolač: između listova tankog tijesta jedan iznad drugog dolaze četiri nadjeva, a na vrh vrhnje. Uvriježeno je da se nadjevi spremaju od jabuka, oraha, sira i maka no njihov redoslijed nije uvriježen, te se kod različitih kuharica i u receptima mogu naći drugačiji rasporedi. Kolač se ne rola, već se polažu vodoravni slojevi tijesta i nadjeva. Prekmurska i međimurska gibanica često se smatraju istim kolačem, dok neki autori smatraju da se radi o različitim slasticama s obzirom na vrstu tijesta koje se koristi – pojasnila je autorica djela te istaknula podatak da ju je u svojim bilješkama već u 17. stoljeću spominjao Nikola Zrinski, što dovoljno govori o njenoj povijesti.

Poznata međimurska kuharica Slađana Herman pripremila je međimursku gibanicu koju su mogli degustirati brojni okupljeni na predstavljanju monografije.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje