U srijedu, 6. studenoga, u ispunjenim prostorijama čakovečkog Ogranka Matice hrvatske predstavljeno je poetsko dvoknjižje poznate međimurske spisateljice Petrane Sabolek.

Pozdravnu riječ okupljenima uputio je predsjednik Ogranka profesor Ivan Pranjić:

– Petrana je iznimno svestrana i dinamična osoba, uvijek spremna za šalu i nadasve zanimljiva kao sugovornica. Dosad je u tiskanom obliku objavila 13 knjiga. O njezinu radu pisali su Andrijana Kos-Lajtman, Tamara Turza-Bogdan, Robertino Bartolec, Ernest Fišer, Mira Kermek-Sredanović, Ljubica Duić-Jovanović, Ivanka Kunić, Stjepko Težak, Stjepan Hranjec, Ivan Zvonar i drugi. Večeras ćemo se družiti s vrlo zanimljivom autoricom i siguran sam da ćete uživati!

Pandan bildungsromana

Prisutnima se uime nakladnika, izdavačke kuće “Modernist” iz Varaždina, obratio Robertino Bartolec, koji je naglasio da je Petrana Sabolek u dvije predstavljene knjige, “Poetskom flešbeku” i zbirci “Pjesme iz Apsurdistana”, poetski obradila naš svagdan od trenutka neovisnosti pa do današnjega dana, pri čemu se dotiče i nekih prijašnjih vremena. Poeziju autorice okrstio je poetskim pandanom bildungsromana, odnosno djelom u kojem se inzistira na etičkome rasvjetljavanju osobnosti protagonista, koji u ovome slučaju može biti autorica, ali i sam čitatelj.

Autoričine stihove čitao je Dejan Buvač, dok se uglazbljenim Petraninim pjesmama “Nazovimo stvari pravim imenom” i “Bluz je za sretne” predstavio autor glazbe Damir Rodiger.

Bogato iskustvo

Međimurka s bogatim životnim iskustvom, pravnica i književnica Petrana Sabolek rođena je u Donjem Kraljevcu, dok je Pravni fakultet završila u Beogradu. Obnašala je brojne odgovorne dužnosti u više institucija: Urbanističkom zavodu Grada Beograda, Općinskoj upravi Čakovec, Općinskom sudu za prekršaje, Medicinskom centru Čakovec i Zavodu za platni promet.

Danas je u mirovini, no još uvijek se bavi književnim radom te je aktivna sudionica međimurskoga kulturnog amaterizma. Članica je Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”, čiji su je članovi dolaskom podržali u velikome broju.

– Moje zbirke na različite načine zapravo govore o istim stvarima: i “Poetski flešbek” i “Pjesme iz Apsurdistana” su zapisi koje razvijam već 30 godina. U prvoj zbirci se vraćam u prošlost, dok je potonja usmjerena na bizarne situacije iz naše svakodnevice. Djela predstavljaju moje dojmove svega što se događalo tijekom tog razdoblja – objasnila je Sabolek. Na kraju susreta od srca je zahvalila svima koji su podržali promociju.

Za više informacija o Petraninim djelima kliknite na ovu poveznicu!

Komentari

Komentara