Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu sljedeći vikend 5. Sajam sigurnosti i prevencije, obilježava se i Dan policije

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je konferencija za medije u svrhu najave ovogodišnjeg 5. Sajma sigurnosti i prevencije 2018. i obilježavanja Dana policije.

Sajam će se održati u petak, 21. rujna, s početkom u 10 sati u sportskoj dvorani Graditeljske škole u Čakovcu i na terenima SRC „Mladost“ u Čakovcu.

Načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač najavio je ovogodišnji Sajam prevencije čiji su partneri u provedbi Vijeće za prevenciju Međimurske županije, Vijeće za prevenciju Grada Čakovca, susjedne policijske uprave, odgojno-obrazovne ustanove, institucije, organizacije i udruge s područja Međimurske županije, a dok su potpora u provedbi Međimurska županija, grad Čakovec i ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova.

– Mjesec rujan pun je aktivnosti preventivnog djelovanja koji se odnosi na početak školske godine, ali i na sve osobe u Međimurskoj županiji. Ujedno, aktivno se uključujemo i u obilježavanje dana policije koji će se održati 28. i 29. rujna – rekao je Sokač.

Voditelj Službe kriminalističke policije, Danijel Mikulić, opisao je niz radionica i edukacija koji će se odvijati tijekom održavanja samog Sajma.

Pokazne vježbe, prezentacije…

– Sajam će se odvijati na otvorenom i zatvorenom prostoru, a dok su naši partneri u održavanju kolege iz PU varaždinske, PU koprivničko – križevačke, PU zagrebačke, PU osječke, policijski službenici iz Slovenije, Mađarske i Regionalni klub IPA. Biti će više od 40 izlagača, a kroz same radionice posjetioci će imati prilike vidjeti pokazne vježbe, prezentaciju protueksplozijskih uređaja i opreme te svakodnevni rad JV postrojbe Čakovca, HGSS i Crveni Križ – rekao je Mikulić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved istaknuo je da, uz niz preventivnih akcija koje provodi Grad Čakovec, ovaj Sajam odlična prilika da se svi prisutni upoznaju s novitetima u preventivnom djelovanju kako bi se povećala sigurnost građana.

– Sadržaj ovogodišnjeg Sajma više smo prilagodili mlađim uzrastima te ovom prilikom zahvaljujem svima uključenima u organizaciju samog Sajma sigurnosti i prevencije – naveo je Medved.

Izazovan dan!

Župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuo je važnost preventivnog djelovanja te najavio jedan izazovan dan u kojem će biti prezentiran rad svih Vijeća Grada i Županije i same PU Međimurske.

– Kada govorimo o preventivnim programima, smatram da PU međimurska prednjači u osmišljavanju i inicijativi. Međimurska županija podupire ovakve događaje te moram napomenuti da smo jedinstveni u Hrvatskoj u Zakladi za prevenciju, a koju imamo formiranu na razini Međimurske županije, jednako tako i Vijeće za prevenciju MŽ, a za koju godišnje izdvajamo iz Proračuna 50.000,00 kuna, nadalje Savjet za sigurnost prometa na cestama, Povjerenstvo za suzbijanje zloupotrebe droge i mnoge drugi programi koji su u našoj indirenciji, tako da sveukupno u preventivu iz Proračuna Međimurske županije izdvajamo više od 200 000 kuna godišnje – rekao je Posavec.

Dodao je da slijedeći tjedan očekuje dolazak ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića s kojim ima mnogo tema za razgovor.

Svoju podršku organizaciji 5. Sajma sigurnosti i prevencije, dala je i upraviteljica Zaklade za prevenciju Međimurske županije, Sandra Herman.

Međimurje

U četvrtak u Međimurju 107 novih slučajeva zaraze koronom, dvije osobe su na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 338 uzoraka, od čega su evidentirana 104 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,8% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 28. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, a brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 2 pozitivna slučaja.

U protekla 24 sata oporavilo se 47 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 695.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 74.180 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 42 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpušteno je 5 osoba, 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenoga od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenoga od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. listopada, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u COVID ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenoga 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, sljedećeg tjedna nakon jesenskih praznika nastava će se održati online za sve škole i razrede, dakle učenici neće fizički biti u razredima od 29. listopada do 8. studenoga.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje