Povežite se s nama

Međimurje

U čakovečkoj knjižnici obilježili Dan izumitelja, otvarali edukativne izložbe i birali najčitače

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec povodom Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvene vrijednosti, i ove je godine organizirala niz aktivnosti kojima potiče djecu na čitanje, razvijanje mašte i kreativnosti te stjecanje novih znanja i iskustava.

Mjesec hrvatske knjige trajao je od 15. listopada do 15. studenoga, a obilježili su ga posjeti djece iz vrtića i škola Dječjem i Općem odjelu, radionice u igraonici “Bamblek”, predstavljanja knjiga, putopisna predavanja i izložbe.

Edukacija djece

Ove godine u Mjesecu hrvatske knjige Dječji odjel ugostio je 39 grupa, odnosno oko 790 djece i pratitelja. Učenici prvih razreda II. OŠ Čakovec učili su o igrama koje su djeca igrala između dvaju svjetskih ratova i prisustvovali edukativnoj radionici „Moja prva enciklopedija“.

Izložbu “Dr. Ivan Novak: Istina o Međimurju” razgledalo je više od 1800 posjetitelja

Autorica Maja Brajko-Livaković s učenicima OŠ Kuršanec i I. osnovne škole Čakovec razgovarala je o prijateljstvu, obitelji te životnim i društvenim vrijednostima, a zagrebačka umjetnica, ilustratorica i psihologinja Ines Ignjačić čakovečkoj se publici predstavila izložbom „Kroz prizmu“.

Održane su i radionice povodom Dana jabuka. Knjižničarka Helena Drvoderić Andrašec s učenicima III. OŠ Čakovec napravila je radionicu o važnosti jabuka, u kojoj su učenici istraživali okus jabuke, njezinu teksturu, boju i miris.
Knjižnica je ugostila i čakovečku autoricu Veru Zemunić sa slikovnicom “Čemu nam oni služe?”, u kojoj je uživao treći razred iz III. OŠ Čakovec. Božidar Glavina predstavio je svoju slikovnicu napisanu kajkavskim jezikom „Mišeki“, a istog je dana u Knjižnici održano Županijsko natjecanje u čitanju naglas, u kojemu je sudjelovalo 24 djece i mentora. Pretposljednji tjedan Mjeseca hrvatske knjige bio je posvećen enciklopedijama, izumima i izumiteljima. Kroz predavanja i radionice za osnovnoškolce obilježen je Dan izumitelja, u kojem se govorilo o najznačajnijim hrvatskim izumiteljima kao što su Nikola Tesla, Faust Vrančić i Slavoljub Penkala.

Dječji odjel ugostio je 39 grupa, odnosno oko 790 djece i pratitelja

Knjižničarka Blaženka Hunjadi-Bašek upoznala je malene posjetitelje s „Micom Poštaricom“ Nade Horvat, a istog je dana održano i svečano zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige. Na Dječjem odjelu dodijeljene su i nagrade najčitačima u 2017. godini.
U kategoriji učenika viših razreda najviše knjiga pročitala je Vedrana Skender sa 106 pročitanih naslova, a u kategoriji nižih razreda Josipa Jarni, koja je pročitala 176 knjiga. U kategoriji odraslih najviše knjiga pročitala je Irena Zagoracz iz Nedelišća s ukupno pročitana 154 naslova.Tijekom Mjeseca hrvatske knjige na Općem su odjelu održana putopisna predavanja, predstavljanja knjiga i otvorenja izložbi, kao i grupni posjeti učenika. Na tim događanjima Knjižnicu je posjetilo dvjestotinjak osoba, dok je izložbu “Dr. Ivan Novak: Istina o Međimurju” razgledalo više od 1800 posjetitelja.

Mjesec hrvatske knjige na Općem odjelu počeo je izložbom “Dr. Ivan Novak: Istina o Međimurju” i predstavljanjem reprinta istoimene Novakove knjige.
Dizajnerica i novinarka Riana Petanjek održala je putopisno predavanje i predstavila knjigu „Slane banane“, koja objedinjuje najuzbudljivije dogodovštine s dvogodišnjeg putovanja svijetom, a Čakovčanka Vesna Perhoč održala je putopisno predavanje „Ladakh – Mali Tibet“.
Predstavljeno je i novo kolo Biblioteke “Insula”. Predstavili su se domaći autori Ladislav Radek sa svojom knjigom ”Utihnula jeka”, Emilija Kovač s knjigom “Slike: na dah” i Petar Despinić s knjigom “Tercine i pjesme ine”.

Tijekom trajanja Mjeseca hrvatske knjige u novom izložbenom prostoru postavljena je Međunarodna izložba karikatura. Izložba je organizirana inicijativom domaćega karikaturista Damira Novaka iz Gornjeg Mihaljevca.
Čakovečka je Knjižnica ove godine u Mjesecu hrvatske knjige ugostila i četiri grupe učenika Srednje škole Čakovec, koji su se upoznali s odjelima, uvjetima posudbe i načinom rada Knjižnice.

Učenici Gimnazije “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec sa svojom profesoricom Andrejom Talan posjetili su Zavičajnu zbirku. Pokazana im je građa, razglednice, plakati, audiovizualna građa i dijelovi ostavština. Knjižnicu su posjetili i učenici 8. razreda I. OŠ Čakovec, koji su sudjelovali u programu informacijskog opismenjavanja tinejdžera “Guglanje za mudrice”.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Vičević: „Općina će se preseliti, a dobivamo i 15-ak novih stanova!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica prije nekoliko godina suočavala se s raznim problemima, u velikoj mjeri zbog pravnoga spora s Geodetskim zavodom iz Splita za čiju su se geodetsko-katastarsku izmjeru sredstva nenamjenski potrošila. Prije dviju godina spor je uspješno riješen te je dogovoreno da će Općina mjesečno isplaćivati po 70.000 kuna kako bi se isplatio dug prema Zavodu, što Selnica redovito čini.

Novi vrtić

Krajem 2019. u Selnici je započet projekt vrtića za koji je Općina u okviru programa ruralnog razvoja dobila bespovratnih 7,4 milijuna kuna, dok je preostali iznos do ukupnih 10,7 milijuna osiguran iz drugih izvora financiranja.

– U novome Dječjem vrtiću “Zvončići” funkcionirat će četiri grupe, od čega dvije jasličke, što znači da mališane iz selničkoga kraja njihovi roditelji više neće morati voziti u susjedne gradove i općine. Ove godine bi se trebao položiti i kamen-temeljac za novi vatrogasni dom. U Selnici funkcionira jedno od najstarijih međimurskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji članovi apsolutno zaslužuju novi dom, s obzirom na činjenicu da postojeće prostorije nisu adekvatne.

U Selnici se planira niz aktivnosti. Jedna od važnijih je projekt pikača, predan na Ministarstvo kulture i medija RH. Radi se o pokladnoj maski koja se nalazi na Listi nematerijalnih dobara kulturne baštine Republike Hrvatske. Projekt teniskih terena čeka objavu natječaja za sport i rekreaciju. Spomen park nafte također ćemo prijaviti na neki od natječaja. Prioritet su nam ceste: budući da je Ministarstvo regionalnog razvoja ove godine oborilo rekord s novcem namijenjenim lokalnoj samoupravi, očekujem da ćemo s obzirom na kategoriju Općine dobiti dobar iznos od tih sredstava te asfaltirati nekoliko dionica koje su dosad bile bez asfalta – nabraja selnički načelnik Ervin Vičević.

Projekt kampa kod ribnjaka u Selnici smatra dobrim primjerom politikanstva i time kako ono kod nas funkcionira.

– Prije par godina upravo su ga sa Županije ocijenili vrhunskim, a kakva je trenutačna situacija? Kamp Selnica ima građevinsku dozvolu, prioritet je međimurskoga turizma kao jedini pravi kamp na području Međimurja, no do danas se nije pomaknuo isključivo radi politike, i to posebno županijskog vrha koji samo puno priča, dok vidljivih pomaka nema! Dozvola je izdana prije godinu i pol: ne bih želio da dođemo u situaciju u kakvu smo došli s projektom pješačke staze iz Ulice Zrinskih do crkve i raskrižja s kojim u realizaciju krećemo taman kad je građevinska dozvola pri isteku.

Neke se stvari odvijaju presporo. Dobrano kasni i kanalizacija, odnosno aktivnosti povezane s Aglomeracijom. Unatoč svemu, Selnica se kreće uzlaznom putanjom, na čemu možemo zahvaliti i Vladi RH – napominje Vičević.

Zgrada u Vukovarskoj

U petak, 19. veljače, u dvorani selničkoga Doma kulture predstavljen je i projekt izgradnje poslovno-stambene zgrade u Selnici. Nova zgrada nalazit će se u blizini novoizgrađenog vrtića, u predjelu poznatom pod nazivom „Bukovčak“.

– Projekt smo zamislili kao javno-privatno partnerstvo pa smo ga odlučili predstaviti s ciljem privlačenja potencijalnih ulagača. Jedan od ciljeva izgradnje bio je da Općina dobije nove, adekvatne prostore. U sadašnjim prostorijama nemamo vijećnicu s prozorima, kao ni arhiv, što bismo po zakonu trebali imati… Želim naglasiti da će Općini u novoj zgradi pripadati samo jedan dio prizemlja, odnosno uredit će se vijećnica, tri ureda za četiri zaposlena i čajna kuhinja – rekao je Vičević na predstavljanju.
Osim navedenoga, u prizemlju će se smjestiti i ambulante (opće medicine i stomatološka), čekaonice, sanitarne prostorije, poslovni prostor za trgovinu i ljekarna.

– Na prvome i drugome katu zgrade nalazit će se stanovi – još razgovaramo o tome hoće li ih biti 16 ili 18. Tražimo partnera za projekt: s nekim smo ulagačima već razgovarali – istaknuo je selnički načelnik, dodavši da je Općina u projekt dosad uložila nešto više od milijun kuna.
Izgradnja bi trebala započeti tijekom ove godine, a ulaz će biti smješten sa strane sporedne ulice koja će nositi ime „Vukovarska“.

Vičević treći put kandidat za načelnika

U Društvenome domu u Selnici u utorak, 2. ožujka, održano je predstavljanje kandidata Hrvatske demokratske zajednice za načelnika Općine Selnica na predstojećim lokalnim izborima. Trenutačni načelnik Vičević kandidirat će se i za treći mandat. Podržavaju ga vijećnik Dragutin Bohnec (HSLS), kao i vijećnici Miljenko Vrančić i Ivan Levačić, ali i gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak te Nikola Hren – kandidat za zamjenika međimurskoga župana iz Selnice.

– Nastavljam u istome tonu. Nova stambeno-poslovna zgrada ostavila je izvrstan dojam. Već imamo zapisano četvero zainteresiranih za kupnju stanova. Velik interes vlada i za izgradnju. Kada dobijemo građevinsku dozvolu, tada će se znati i potencijalni investitor – objasnio je selnički načelnik.

Na dan predstavljanja na poziv državne tajnice Sandre Herman bio je u Ministarstvu turizma, dodao je. S njom je razgovarao o projektu selničkoga Kampa te je zamolio da se osiguraju sredstva kako bi se Kamp kod ribnjaka konačno izgradio tijekom sljedećih triju godina.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan ugovor za izgradnju Centra PrInOS: Čakovec dobiva prostore za pružanje skrbi beskućnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu u utorak je potpisan ugovor s izvođačima radova na uređenju Centra PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec će putem ovog projekta, na zemljištu koje im je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec, izgraditi te voditi prostore za smještaj beskućnika, njihovo lakše uključivanje u zajednicu i pripremu toplih obroka za potrebite starije sugrađane.

Ugovor su potpisali ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj i Alen Vugrin, predstavnik izvođača radova, tvrtke „Intermegrad“ iz Čakovca.

Uz potpisnike ugovora, novinarima su se prigodnim riječima obratili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

– Trenutno beskućnici borave u nužnom smještaju, no izgradnjom ovog Centra to će postati prošlost. Posebno je važno što će rekonstrukcija vrijedna 14 milijuna kuna biti u potpunosti financirana europskim novcem. Osim toga, posao izgradnje putem javnog natječaja dobila je čakovečka tvrtka, što je u ovo pandemijsko, krizno vrijeme izuzetno važno – rekao je gradonačelnik Kovač.

Stručna podrška

Predstavljajući projekt, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, dr. sc., rekao je da će se izgraditi pet stambenih jedinica za prihvat osoba bez trajnog smještaja te objekt za pružanje novih izvaninstitucionalnih usluga usmjerenih prema starijim i nemoćnim osobama u lokalnoj zajednici.

Korisnici Centra imat će na raspolaganju stručnu podršku koja će biti osigurana putem usluge poludnevnog boravka, što će beskućnicima dati šansu za životne promjene i izlazak iz nepovoljnog statusa.

Isto tako, u Centru će se omogućiti priprema i dostava toplih obroka za starije i nemoćne osobe, s ciljem suzbijanja siromaštva i prevencije institucionalizacije, kao i pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Usluga dostave toplog obroka obuhvaćala bi 140 korisnika, dok će smještaj za beskućnike u samom Centru moći prihvatiti do 20 osoba.

Za projekt vrijedan 14 milijuna kuna Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec sredstva je dobilo putem natječaja dobilo od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji trebali bi početi sredinom ožujka, a prvi korisnici Centar PrInOS će moći koristiti već krajem ove godine.

Nastavite čitati