Povežite se s nama

Međimurje

U čakovečkoj knjižnici obilježili Dan izumitelja, otvarali edukativne izložbe i birali najčitače

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec povodom Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvene vrijednosti, i ove je godine organizirala niz aktivnosti kojima potiče djecu na čitanje, razvijanje mašte i kreativnosti te stjecanje novih znanja i iskustava.

Mjesec hrvatske knjige trajao je od 15. listopada do 15. studenoga, a obilježili su ga posjeti djece iz vrtića i škola Dječjem i Općem odjelu, radionice u igraonici “Bamblek”, predstavljanja knjiga, putopisna predavanja i izložbe.

Edukacija djece

Ove godine u Mjesecu hrvatske knjige Dječji odjel ugostio je 39 grupa, odnosno oko 790 djece i pratitelja. Učenici prvih razreda II. OŠ Čakovec učili su o igrama koje su djeca igrala između dvaju svjetskih ratova i prisustvovali edukativnoj radionici „Moja prva enciklopedija“.

Izložbu “Dr. Ivan Novak: Istina o Međimurju” razgledalo je više od 1800 posjetitelja

Autorica Maja Brajko-Livaković s učenicima OŠ Kuršanec i I. osnovne škole Čakovec razgovarala je o prijateljstvu, obitelji te životnim i društvenim vrijednostima, a zagrebačka umjetnica, ilustratorica i psihologinja Ines Ignjačić čakovečkoj se publici predstavila izložbom „Kroz prizmu“.

Održane su i radionice povodom Dana jabuka. Knjižničarka Helena Drvoderić Andrašec s učenicima III. OŠ Čakovec napravila je radionicu o važnosti jabuka, u kojoj su učenici istraživali okus jabuke, njezinu teksturu, boju i miris.
Knjižnica je ugostila i čakovečku autoricu Veru Zemunić sa slikovnicom “Čemu nam oni služe?”, u kojoj je uživao treći razred iz III. OŠ Čakovec. Božidar Glavina predstavio je svoju slikovnicu napisanu kajkavskim jezikom „Mišeki“, a istog je dana u Knjižnici održano Županijsko natjecanje u čitanju naglas, u kojemu je sudjelovalo 24 djece i mentora. Pretposljednji tjedan Mjeseca hrvatske knjige bio je posvećen enciklopedijama, izumima i izumiteljima. Kroz predavanja i radionice za osnovnoškolce obilježen je Dan izumitelja, u kojem se govorilo o najznačajnijim hrvatskim izumiteljima kao što su Nikola Tesla, Faust Vrančić i Slavoljub Penkala.

Dječji odjel ugostio je 39 grupa, odnosno oko 790 djece i pratitelja

Knjižničarka Blaženka Hunjadi-Bašek upoznala je malene posjetitelje s „Micom Poštaricom“ Nade Horvat, a istog je dana održano i svečano zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige. Na Dječjem odjelu dodijeljene su i nagrade najčitačima u 2017. godini.
U kategoriji učenika viših razreda najviše knjiga pročitala je Vedrana Skender sa 106 pročitanih naslova, a u kategoriji nižih razreda Josipa Jarni, koja je pročitala 176 knjiga. U kategoriji odraslih najviše knjiga pročitala je Irena Zagoracz iz Nedelišća s ukupno pročitana 154 naslova.Tijekom Mjeseca hrvatske knjige na Općem su odjelu održana putopisna predavanja, predstavljanja knjiga i otvorenja izložbi, kao i grupni posjeti učenika. Na tim događanjima Knjižnicu je posjetilo dvjestotinjak osoba, dok je izložbu “Dr. Ivan Novak: Istina o Međimurju” razgledalo više od 1800 posjetitelja.

Mjesec hrvatske knjige na Općem odjelu počeo je izložbom “Dr. Ivan Novak: Istina o Međimurju” i predstavljanjem reprinta istoimene Novakove knjige.
Dizajnerica i novinarka Riana Petanjek održala je putopisno predavanje i predstavila knjigu „Slane banane“, koja objedinjuje najuzbudljivije dogodovštine s dvogodišnjeg putovanja svijetom, a Čakovčanka Vesna Perhoč održala je putopisno predavanje „Ladakh – Mali Tibet“.
Predstavljeno je i novo kolo Biblioteke “Insula”. Predstavili su se domaći autori Ladislav Radek sa svojom knjigom ”Utihnula jeka”, Emilija Kovač s knjigom “Slike: na dah” i Petar Despinić s knjigom “Tercine i pjesme ine”.

Tijekom trajanja Mjeseca hrvatske knjige u novom izložbenom prostoru postavljena je Međunarodna izložba karikatura. Izložba je organizirana inicijativom domaćega karikaturista Damira Novaka iz Gornjeg Mihaljevca.
Čakovečka je Knjižnica ove godine u Mjesecu hrvatske knjige ugostila i četiri grupe učenika Srednje škole Čakovec, koji su se upoznali s odjelima, uvjetima posudbe i načinom rada Knjižnice.

Učenici Gimnazije “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec sa svojom profesoricom Andrejom Talan posjetili su Zavičajnu zbirku. Pokazana im je građa, razglednice, plakati, audiovizualna građa i dijelovi ostavština. Knjižnicu su posjetili i učenici 8. razreda I. OŠ Čakovec, koji su sudjelovali u programu informacijskog opismenjavanja tinejdžera “Guglanje za mudrice”.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Međimurje

U Pribislavcu danas zbor mještana, Općina poziva da se uključi što više zainteresiranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem transparentnosti i uključivanja mještana u rad Općine Pribislavec, pozivaju se svi zainteresirani na informativni zbor mještana i prezentaciju projekata i dosadašnjeg rada Općine.

Zbor mještana održat će se danas, u ponedjeljak, 4. srpnja, u 19 sati u dvorani društvenog doma. Predviđene točke i teme za raspravu uključivat će kaštel, komunalne naknade, skorašnje radovi na ulici Antuna Mihanovića, izvještaj o radu Općine u protekloj godini, planove i projekte za sljedeću godinu te razno.

– Molimo mještane da se odazovu u što većem broju – poručuju iz Općine Pribislavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje