Povežite se s nama

Kultura

U čakovečkom Centru za kulturu 12. bijenalna izložba Likovnog udruženja Čakovec

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 24. siječnja, u izložbenom prostoru Centra za kulturu u Čakovcu otvorena je 12. bijenalna izložba Likovnog udruženja Čakovec.

Centar za kulturu već punu četvrt stoljeća prati djelovanje likovnih zaljubljenika bijenalnom žiriranom izložbom. Pedesetak članova Likovnog udruženja Čakovec prijavljuju se svaki s po tri rada, a tročlani žiri za izložbu izabire radove, uvijek tako da svaki član Udruženja bude zastupljen najboljim od svojih radova.

Kreativna energija

Ovogodišnju izložbu tekstom u katalogu i na otvorenju predstavila je ravnateljica Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga, povjesničarka umjetnosti Iva Kožnjak, koja je za izložbu s povjesničarkom umjetnosti Martom Horvat odabrala četrdesetak djela 34 autora. Postav potpisuje i Marina Oskoruš, voditeljica filmskih i izložbenih djelatnosti u čakovečkome Centru za kulturu, koja je kao gosta izložbe pozvala člana Umjetničko-likovne udruge općine Goričan „Slika“, Marijana Žvorca.

– Na žiriranje je pristiglo više od 120 radova, što nimalo nije olakšalo izbor. Već i sam broj radova dovoljno govori o količini kreativne energije koju su međimurski amateri voljni uložiti u stvaranje prekrasnih, provokativnih i aktualnih djela. Hrvatskim amaterima zapravo su put utabali pripadnici Hlebinske škole, takozvani „naivci“, koji su pokazali da ideja i talent mogu nadići mnoge prepreke. U izboru prevladavaju pejzaži, no ima raznih motiva prikazanih u raznim tehnikama – rekla je Kožnjak.

I bi svjetlost!

Likovno udruženje Čakovec (LUČ) osnovano je 1996. godine nakon podjele Likovnog udruženja Međimurja na tri zasebna udruženja. Otada okuplja zaljubljenike u likovnu umjetnost (slikanje, keramiku, modeliranje, crtanje, fotografiju, multimediju…) u Čakovcu. Uvijek je otvoreno za nove članove-kreativce iz svih dijelova Međimurja i Hrvatske.
Sjedište Likovnog udruženja je u Domu amatera u Čakovcu. LUČ nastavlja tradiciju Likovnog udruženja Međimurja, te svake godine organizira Likovnu koloniju Zrinski, u kojoj je u više od 20 godina sudjelovalo 80-ak akademskih slikara iz Hrvatske i inozemstva (Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Slovačke) te više od stotinu slikara-amatera iz svih krajeva Hrvatske.

Izložba je otvorena do 25. veljače. Do toga dana imate prilike vidjeti djela Silvie Balije, Gabrijele Binder, Dine Branilovića, Vlatke Ciber, Ljubice Dragović, Tonija Fažona, Nade Gorupić, Božene Hajdarović, Dragutina Hajdarovića, Emilije Horvat, Nede Horvat, Lidije Jelene Jurčec, Mirjane Klobučarić, Tine Korotaj Shell, Vere Lipović, Tatjane Lukman, Marije Marciuš, Spomenke Marciuš, Mihaila Mihajlova, Marine Mrazović, Branka Naranđe, Dubravke Novak, Krešimira Novaka, Mladena Palića, Franciske Pongrac, Koraljke Rajn, Mladena Rajna, Vanje Vidović-Smolić, Stjepana Šarića, Verice Vresk, Siniše Vugreka, Marije Vugrinec Bobek, Milice Vugrinec te Marijana Žvorca.

Kultura

Dvor Trakošćan neće biti otvoren za fizički posjet tijekom Noći muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove se godine Dvor Trakošćan uključuje u tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja.

S obzirom na epidemiološku situaciju, muzej Dvor Trakošćan danas, 28. siječnja, neće biti otvoren za fizički posjet tijekom Noći muzeja 2022, ali se na digitalnoj platformi You Tube mogu pregledati zanimljivi video uradci vezanih uz Trakošćan, virtualno prošetati dvorcem te istražiti trakošćansku destinaciju iz zraka.

Trakošćan iz zraka

Pomoću označenih pozicija istražite trakošćansku destinaciju iz zraka putem poveznice: https://vidikovac.com.hr/dvorac-trakoscan/.

Virtualna šetnja stalnim muzejskim postavom

Razgledajte unutrašnjost trakošćanskog dvorca i upoznajte se sa muzejskim postavom putem poveznice https://trakoscan.hr/virtualna-setnja-dvorcem/.

You Tube kao most između “starog” i “novog”

Pogledajte trakošćansko kulturno dobro na platformi You Tube putem odabranog video sadržaja. Muzej će biti predstavljen putem dokumentarnih filmova iz produkcije HRT-a.

Prikazat će se dva vloga, mnogobrojne snimke Trakošćana dronom i glazbene spotove snimljene u Trakošćanu tijekom prošle godine. Sadržaj je dostupan putem poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=lWM3acpKE1w…

Izložbe u galeriji Dvor Trakošćan

Pogledajte virtualne izložbe koje su pripremili putem poveznice: https://www.youtube.com/playlist…

Nastavite čitati

Kultura

Izrazite svoju kreativnost: GMV i HDLU organiziraju „Slikarski challenge“ za građane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz izložbu „6. Bijenale slikarstva“, realiziranu u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, organiziraju se likovne radionice pod nazivom „Slikarski challenge“, u kojima će svoju kreativnost imati prilike otkriti i izraziti i odrasli.

Pod voditeljstvom kustosice pedagoginje u GMV-u Jelene Petković, sudionici će kroz razgled izložbenog postava doznati općenite informacije o slikarstvu i izloženim djelima aktualnih hrvatskih slikara, a u praktičnom dijelu okušati se u reproduciranju slika u tehnici tempere nagrađenih autora s „6. Bijenala slikarstva“.

Radionice za odrasle održavaju se 12. i 13. veljače (subota i nedjelja) od 10 do 11.30 sati, a za sudjelovanje je obvezna prethodna telefonska prijava na broj 095 567 3581. Cijena sudjelovanja je 30 kuna.

„Bijenale slikarstva“, nacionalna manifestacija koja se održava u organizaciji Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, pokrenuta je s idejom predstavljanja aktualnog hrvatskog slikarstva, a u svom šestom izdanju ponovno daje širok presjek recentnog stvaralaštva svih generacija hrvatskih likovnih umjetnika.

Nakon što je održana u Zagrebu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, izložba u Varaždinu predstavlja izbor od 30-ak djela, postavljenih u palači Sermage / Galeriji umjetnina GMV-a od 28. siječnja do 27. veljače.

Osim za odrasle, Gradski muzej Varaždin uz izložbu organizira i likovne radionice za učenike svih uzrasta osnovne i srednje škole, koje se za njih održavaju od 7. do 18. veljače. Program se organizira uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje