Povežite se s nama

Kultura

U čakovečkom Centru za kulturu 12. bijenalna izložba Likovnog udruženja Čakovec

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 24. siječnja, u izložbenom prostoru Centra za kulturu u Čakovcu otvorena je 12. bijenalna izložba Likovnog udruženja Čakovec.

Centar za kulturu već punu četvrt stoljeća prati djelovanje likovnih zaljubljenika bijenalnom žiriranom izložbom. Pedesetak članova Likovnog udruženja Čakovec prijavljuju se svaki s po tri rada, a tročlani žiri za izložbu izabire radove, uvijek tako da svaki član Udruženja bude zastupljen najboljim od svojih radova.

Kreativna energija

Ovogodišnju izložbu tekstom u katalogu i na otvorenju predstavila je ravnateljica Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga, povjesničarka umjetnosti Iva Kožnjak, koja je za izložbu s povjesničarkom umjetnosti Martom Horvat odabrala četrdesetak djela 34 autora. Postav potpisuje i Marina Oskoruš, voditeljica filmskih i izložbenih djelatnosti u čakovečkome Centru za kulturu, koja je kao gosta izložbe pozvala člana Umjetničko-likovne udruge općine Goričan „Slika“, Marijana Žvorca.

– Na žiriranje je pristiglo više od 120 radova, što nimalo nije olakšalo izbor. Već i sam broj radova dovoljno govori o količini kreativne energije koju su međimurski amateri voljni uložiti u stvaranje prekrasnih, provokativnih i aktualnih djela. Hrvatskim amaterima zapravo su put utabali pripadnici Hlebinske škole, takozvani „naivci“, koji su pokazali da ideja i talent mogu nadići mnoge prepreke. U izboru prevladavaju pejzaži, no ima raznih motiva prikazanih u raznim tehnikama – rekla je Kožnjak.

I bi svjetlost!

Likovno udruženje Čakovec (LUČ) osnovano je 1996. godine nakon podjele Likovnog udruženja Međimurja na tri zasebna udruženja. Otada okuplja zaljubljenike u likovnu umjetnost (slikanje, keramiku, modeliranje, crtanje, fotografiju, multimediju…) u Čakovcu. Uvijek je otvoreno za nove članove-kreativce iz svih dijelova Međimurja i Hrvatske.
Sjedište Likovnog udruženja je u Domu amatera u Čakovcu. LUČ nastavlja tradiciju Likovnog udruženja Međimurja, te svake godine organizira Likovnu koloniju Zrinski, u kojoj je u više od 20 godina sudjelovalo 80-ak akademskih slikara iz Hrvatske i inozemstva (Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Slovačke) te više od stotinu slikara-amatera iz svih krajeva Hrvatske.

Izložba je otvorena do 25. veljače. Do toga dana imate prilike vidjeti djela Silvie Balije, Gabrijele Binder, Dine Branilovića, Vlatke Ciber, Ljubice Dragović, Tonija Fažona, Nade Gorupić, Božene Hajdarović, Dragutina Hajdarovića, Emilije Horvat, Nede Horvat, Lidije Jelene Jurčec, Mirjane Klobučarić, Tine Korotaj Shell, Vere Lipović, Tatjane Lukman, Marije Marciuš, Spomenke Marciuš, Mihaila Mihajlova, Marine Mrazović, Branka Naranđe, Dubravke Novak, Krešimira Novaka, Mladena Palića, Franciske Pongrac, Koraljke Rajn, Mladena Rajna, Vanje Vidović-Smolić, Stjepana Šarića, Verice Vresk, Siniše Vugreka, Marije Vugrinec Bobek, Milice Vugrinec te Marijana Žvorca.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje