Povežite se s nama

Međimurje

U čakovečkom Centru za kulturu otvoren 49. Majski muzički memorijal, danas večer laureata Krešimira Seletkovića

Objavljeno:

- dana

U Centru za kulturu u četvrtak, 12. svibnja počeo je 49. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Uvod u prvi dan memorijala bilo je otvorenje izložbe „U potrazi za Izvorom“ Dine Suraća koja je postavljena u izložbenom prostoru Centra za kulturu, uz glazbenu pratnju Tamare Korunek i Marka Žerjava.

Platna akademskog slikara Dine Suraća na kojima analizira, fragmentira i sintetizira glazbala u nove krajobraze spoj su likovne harmonije s onom glazbenom na čijoj podlozi nastaju. Izložba akademskog slikara Dine Suraća koja nosi simboličan naziv „U potrazi za izvorom“ nadovezuje se upravo na Štolcerova promišljanja u potrazi za dodirnom točkom fizičkog i metafizičkog svijeta. Izložba mladog umjetnika bit će otvorena do 23. svibnja.

Komorni studio Zagrebačke filharmonije bio je dijelom glazbenog programa, a uz umjetničkog voditelja Martina Draušnika izveli su djela Josipa Štolcera Slavenskog i P. I. Čajkovskog.

Majski muzički memorijal završava danas, kada je na rasporedu večer laureata na kojoj će Krešimir Seletković laureat Nagrade Grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“ za najbolje glazbeno ostvarenje u RH za 2021. godinu primiti zasluženu nagradu. Krešimir Seletković odlukom ocjenjivačkog suda dobitnik je Nagrade Grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“ za glazbeno djelo “Dystopia”.

Nastupa Zbor Hrvatske radio televizije, uz pratnju violončelista Branimira Pustičkog i pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija.

Međimurje

Nastavlja se projekt gerontodomaćica: za pomoć starijim osobama osigurano novih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je otvoreni trajni poziv za treću fazu projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ za koji je financiranje osigurano iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti. Prednost imaju nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na javni poziv mogu se prijaviti gradovi i općine te neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu ima predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti. Obvezni partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje (područna služba ili područni ured) i Centar za socijalnu skrb, dok ostali partneri mogu biti neprofitne organizacije, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove koje imaju registriranu djelatnost pružanja usluga starijim i/ili nemoćnim osobama. Planirano trajanje projekta je najviše do osam mjeseci.

Za troškove provođenja projekta Hrvatska je osigurala 200 milijuna kuna. Prijave započinju 25. svibnja.

Nastavite čitati

Međimurje

Matulov grunt u Frkanovcu: 19. svibnja predstavljanje romana ‘Vošicki’ Marka Gregura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Javna ustanova “Međimurska priroda” organizira događaj za istinske poklonike pisane riječi.

U četvrtak, 19. svibnja, u 18.30 na Matulovu gruntu u Frkanovcu održat će se atraktivna književna večer s renomiranim i nagrađivanim hrvatskim piscima. Marko Gregur predstavit će svoj roman ‘Vošicki’, a program će voditi Tomislav Šovagović.

Prošlogodišnja književna nagrada ‘Fric’ dodijeljena je romanu ‘Vošicki’. Koprivničanec Gregur je djelo posvetio liku i djelu tiskara i nakladnika Vinka Vošickog. U Koprivnici njegovo ime nosi ulica, postoji i spomen-ploča. Ali tek ustrajan istraživački rad otvorio je Greguru veličinu ovog knjižara koji je u Hrvatsku stigao iz Češke.

Program vodi Tomislav Šovagović. FOTO: Roberta Radović

Vošicki je imao autorska prava na djela Karla Maya, objavljivao je autore kao što su Schopenhauer, Maupassant, Balzac, Tolstoj, a prvi je počeo objavljivati sabrana djela Miroslava Krleže, nakon čega se rodila dugogodišnja suradnja s ovim velikim hrvatskim piscem. Marko Gregur između ostalog je i tajnik Društva hrvatskih književnika.

Prvi rezident na Matulovu gruntu bio je novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović. Frkanovec, njegova priroda i ljudi toliko su ga oduševili da dolazi i ove godine. Bit će moderator i voditelj ove izuzetne književne večeri. Posjetitelji se pozivaju ponijeti dekice ili prostirke za ugodnije praćenje programa koji će se održati na otvorenom.

Događaj je organiziran unutar aktivnosti i programa Tjedna zaštite prirode (16. – 22. svibnja) koji provodi Javna ustanova ‘Međimurska priroda’. Ulaz na program je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje