Povežite se s nama

Međimurje

U centru Čakovca pametna rasvjeta

Objavljeno:

- dana

UŠTEDA

Potpisom Ugovora između Međimurske energetske agencije i Grada Čakovca formaliziran je početak provedbe projekta Dynamic light. Riječ je o zajedničkom projektu koji je lani prijavljen na natječaj Interreg Central Europe i koji je među šestotinjak prijavljenih odabran za sufinanciranje.

Ukupna vrijednost čakovečkog dijela projekta je oko 800 tisuća kuna. Početna konferencija projekta Dynamic light održana je u prostorima Tehnološko inovacijskog centra Međimurje. Predstavljajući projekt, direktor MENEA-e Alen Višnjić istaknuo je da je riječ o projektu kojem je cilj napraviti pomak od planiranja lokalne rasvjetne infrastrukture prema modernom, energetski učinkovitom planiraju rasvjete koje je orijentirano prema potražnji te koje uključuje bolje upravljanje.

– Značajno će doprinijeti smanjenju emisije CO2 na područjima i regijama lokalnih samouprava te povećati kvalitetu života. Dinamička rasvjeta omogućuje uštede na energiji, uključivanje prema potrebi, smanjenje intenziteta rasvjete te detekciju korisnika putem senzora – istaknuo je Višnjić. Na njega se nadovezao međimurski župan Matija Posavec rekavši da Međimurje prednjači u Hrvatskoj po broju sufinanciranih projekata na području energetske učinkovitosti.

– Ovaj pilot-projekt koji će se provoditi na području Grada Čakovca na tome je tragu. On je samo jedan od projekata koje na području energetske učinkovitosti provodi MENEA – naglasio je župan.

Da je Čakovec uvijek bio inovativni grad, koji prednjači u uvođenju modernih tehnoloških rješenja, uvjeren je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji smatra da će Grad s ovakvim oblikom upravljanja javne rasvjete ponovno biti prvi u Hrvatskoj.

– Plan je Grada Čakovca da se postupno zamijene sva zastarjela rasvjetna tijela po gradu, što se i radi, no ovaj projekt omogućit će strateški pristup ovom problemu te omogućiti uvođenje najsuvremenijih tehnoloških rješenja. Za potrebe obnove, izgradnje i troškova struje Grad Čakovec godišnje izdvaja oko dva milijuna kuna, tako da je svaka ušteda dobrodošla. Osim neposrednoga novog rješenja rasvjete, tijekom provedbe projekta stručne službe steći će nova iskustva koja će pridonijeti učinkovitijem planiranju i izvođenju javne rasvjete – rekao je Kovač.

Dodao je da će se u sklopu ovog projekta dinamička rasvjeta postaviti u ulicama u središtu grada, a ako se ona pokaže dobrom, postupno i u ostalim dijelovima Čakovca. 

Zanimljivo je da su MENEA i Grad Čakovec dva od ukupno samo 34 partnera iz Hrvatske. Provedba projekta započela je 1. lipnja 2016., a trajat će tri godine. Inače, ukupni proračun svih projekata na razini EU je 3.758.993 eura, a budžet Grada Čakovca iznosi 105.980 eura, odnosno oko 800 tisuća kuna. Projekt se koncentrira na smanjenje emisije CO2 te povećanje energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti.

Naime, javna rasvjeta uzrokuje otprilike 6 posto ukupne globalne emisije CO2. Dinamična rasvjeta ima potencijal za još veću energetsku učinkovitost, no zbog većih početnih ulaganja dosad nije postavljana na području Međimurja.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje