Povežite se s nama

Kultura

U Centru tradicijske kulture naučite pjevati, plesati i svirati različite instrumente

Objavljeno:

- dana

GODINE NISU VAŽNE

Centar tradicijske kulture Varaždin kao najaktivnije i najbrojnije društvo u Varaždinskoj županiji koje njeguje kulturnu baštinu i ove godine poziva nove članove da se pridruže u jednu od brojnih sekcija koje djeluju u sklopu centra.

 

Voditelji sekcija su iskusni i istaknuti folklorni i glazbeni pedagozi s izvrsnim rezultatima, te dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima.

Folklorni ansambl – jedna je od najaktivnijih sekcija s velikim brojem članova.

Od ove je godine obogaćena vodstvom  eminentnog folklornog voditelja Tihomira Kukulića a uz asistenciju Nere Jurinić. Svi zainteresirani za pjesmu, ples, putovanja i druženja  dobrodošli su bez obzira na godine.

Dječja folklorna igraonica namijenjena je najmlađoj dobnoj skupini, djeci od 3 do 6 godina. Razvoj  osjećaja za ritam i intonaciju, kretanje melodije, dinamiku i dinamičke promjene, prepoznavanje boje tona, motorika ruku i nogu te motorika prstiju temelji su ove igraonice.

Voditelj igraonice je odgojiteljica i licencirana voditeljica dječjeg folklora gdja Andreja Kirchbaum.

Dječja folklorna skupina – Dječja grupa mlađeg uzrasta okuplja djecu od 6 do 11 godina. Voditeljica je učiteljica folklornog plesa Gordana Vaupotić.

Škola gitare, tambure, klavijature i mandoline –  namijenjena je djeci od 10 godina na više. U školi koja djeluje više od 30 godina, polaznici mogu naučiti svirati instrumente poput tambure, gitare, klavijature i mandoline. Voditelj je poznati glazbeni pedagog Dragutin Koren.

Svi zainteresirani mogu se  javiti na info telefon 098/446-898, e-mail: [email protected] ili nas posjetiti na adresi Zagrebačka 94, svakog radnog dana od 18 do 22 sata.

Izvor:
Foto: CTK

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati