Povežite se s nama

Kultura

U Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 otvorenje izložbe „Ljudi“ u suradnji s Foto klubom Sloboda

Objavljeno:

- dana

Nakon Graza u Austriji i galerije dvorca Batthyany u Ludbregu kao prve sredine u Hrvatskoj gdje je bila postavljena, podrumski prostor Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 i varaždinska VANIMA domaćini su neobično zanimljive fotografske izložbe pod nazivom „Ljudi“.

Riječ je o izložbi tri člana varaždinskog Foto kluba Sloboda, i to Foto studija Merlić, Branka Težaka i Andreja Švogera.

Izloženo je 30-ak fotografija. Kroz koncept studijskih portreta Foto studija Merlić s početka 20. stoljeća, preko motiva običnih ljudi u ruralnim sredinama hrvatskog Zagorja Branka Težaka, do suvremenog viđenja seoske svakodnevice Andreja Švogera, u fokusu izložbe je minuli život koji je svojom snagom utjecao na autore da ga kroz fotografski medij transponiraju u suvremeno doba.

Foto studio Merlić

Postav izložbe na neki način prati i tehnološki razvoj suvremene fotografije 20 stoljeća. Fotografije foto studija Merlić nastajale su od 1915. godine na staklenim pločama, ruralne motive Branko Težak snimao je fotoaparatom na celuloidni film, a Andrej Švoger spada u suvremeni naraštaj digitalnih fotografa.

– Foto klub Sloboda Varaždin inače već 70-ak godina okuplja fotografe profesionalce i amatere, zaljubljenike u „svoja škljocala“ i pasionirane kreativce kojima nikad ne nedostaje tema za analize, razmjenu i skupljanje informacija o predmetu njihovog životnog interesa, pa je tako ovo izložba i samostalna i klupska istovremeno – rekao je akademski slikar Darko Sačić koji potpisuje katalog ove zanimljive izložbe.

Foto: Branko Težak

Izložba će, kao jedna u nizu što ih ove godine organizira i priređuje varaždinska VANIMA u sklopu treće sezone programa „Podrum ponedjeljkom“, biti otvorena u ponedjeljak, 17. listopada u 19 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu.

Foto: Andrej Švoger

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje