Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Počelo Antunovo v Marofu, pogledajte kako je bilo na svečanoj sjednici

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Novi Marof bogatim programom “Anutnovo v Marofu” slavi svoj Dan.

Na svečanu sjednicu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, koja je održana uoči koncerta Mejaša, stigli su brojni gosti, a gradonačelnik Siniša Jenkač se kratko osvrnuo na provedene projekte i najavio nove, vrijedne više stotina milijuna kuna.

Za njega je ovogodišnja proslava Dana Grada više od uobičajenog slavlja. Prije nepunih mjesec dana je na redovnim izborima osvojio mandat, pa su čestitari na svečanoj sjednici proslavili njegovu i svoju izbornu pobjedu.

Puno projekata

– Prošli mandat je za nas bio kratak, dvije godine. Sad je pred nama puni mandat i puno je projekata u pripremi – rekao je Jenkač.

Nabrojao je samo ono što će uslijediti sljedećih dana: Novi Marof će se javiti na natječaj za reciklažno dvorište i za sanaciju odlagališta otpada Čret, počinje asfaltiranje ceste D24, a tu je i izmjena prostornog plana u koji će se uvrstiti i zemljišta koja je Grad dobio prije šest godina od države kako bi na njima napravio poslovne zone.

Završeno je i projektiranje istočne obilaznice i projekt kreće u sljedeću fazu, izradu geodetskih projekata, elaborata… Taj je projekt od velikog značaja za Grad jer će izmjestiti promet teških kamiona iz grada, kojih dnevno kroz centar Marofa prđe i dvjestotinjak.

Gradonačelnik je ponosan, jer je Marof Grad s najvećim smanjenjem broja nezaposlenih. – Nedavno je prodana tvornica „Bor“ u stečaju,  a sad i „Lipa“ što je pridonijelo pokretanju gospodarstva – naglasio je gradonačelnik Jenkač i rekao kako u Marofu sve ide u zacrtanom smjeru.

Za pojedine načelnike i gradonačelnike ovo je bio prvi službeni događaj koje su prisustvovali. U Novom Marofu su bili i nova gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, ali i župan Radimir Čačić.

Jenkača hvalio Čačić

Župan je novinarima rekao da je njemu nije normalno favorizirati nekoga po stranačkom opredjeljenju.

 – Župan sam svih građana u Županiji, tako ću se i ponašati. Sigurno neću propustiti niti jedan važan događaj u Županiji, neovisno tko je gdje na vlasti. Uopće ne pomišljam da se nekome ne odazovem. Ta vrsta gluposti da se opstruiraju interesi građana, jer je vlast druge političke opcije je suluda i nije moj stil. Sve su to naši građani i susjedi – rekao je Radimir Čačić.

Sinišu Jenkača je istaknuo kao proaktivnog gradonačelnika koji je dobar primjer što se može napraviti ako se svakodnevno vrši pritisak na one koji odlučuju.

– To je dužnost menadžera općina, gradova, županija i države. Naš posao u tim jedinicama je posao izvršnih direktora i to ćemo odraditi – rekao je.

Proslava Dana Grada je počela u petak, a subota i nedjelja donose brojne programe: od obrtničkog kotlića preko koncerta Opće opasnosti u subotu navečer, pa do Folklornog festivala i koncerta Terce u nedjelju.

Detaljan program možete pogledati ovdje.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje