Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Počelo Antunovo v Marofu, pogledajte kako je bilo na svečanoj sjednici

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Novi Marof bogatim programom “Anutnovo v Marofu” slavi svoj Dan.

Na svečanu sjednicu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, koja je održana uoči koncerta Mejaša, stigli su brojni gosti, a gradonačelnik Siniša Jenkač se kratko osvrnuo na provedene projekte i najavio nove, vrijedne više stotina milijuna kuna.

Za njega je ovogodišnja proslava Dana Grada više od uobičajenog slavlja. Prije nepunih mjesec dana je na redovnim izborima osvojio mandat, pa su čestitari na svečanoj sjednici proslavili njegovu i svoju izbornu pobjedu.

Puno projekata

– Prošli mandat je za nas bio kratak, dvije godine. Sad je pred nama puni mandat i puno je projekata u pripremi – rekao je Jenkač.

Nabrojao je samo ono što će uslijediti sljedećih dana: Novi Marof će se javiti na natječaj za reciklažno dvorište i za sanaciju odlagališta otpada Čret, počinje asfaltiranje ceste D24, a tu je i izmjena prostornog plana u koji će se uvrstiti i zemljišta koja je Grad dobio prije šest godina od države kako bi na njima napravio poslovne zone.

Završeno je i projektiranje istočne obilaznice i projekt kreće u sljedeću fazu, izradu geodetskih projekata, elaborata… Taj je projekt od velikog značaja za Grad jer će izmjestiti promet teških kamiona iz grada, kojih dnevno kroz centar Marofa prđe i dvjestotinjak.

Gradonačelnik je ponosan, jer je Marof Grad s najvećim smanjenjem broja nezaposlenih. – Nedavno je prodana tvornica „Bor“ u stečaju,  a sad i „Lipa“ što je pridonijelo pokretanju gospodarstva – naglasio je gradonačelnik Jenkač i rekao kako u Marofu sve ide u zacrtanom smjeru.

Za pojedine načelnike i gradonačelnike ovo je bio prvi službeni događaj koje su prisustvovali. U Novom Marofu su bili i nova gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, ali i župan Radimir Čačić.

Jenkača hvalio Čačić

Župan je novinarima rekao da je njemu nije normalno favorizirati nekoga po stranačkom opredjeljenju.

 – Župan sam svih građana u Županiji, tako ću se i ponašati. Sigurno neću propustiti niti jedan važan događaj u Županiji, neovisno tko je gdje na vlasti. Uopće ne pomišljam da se nekome ne odazovem. Ta vrsta gluposti da se opstruiraju interesi građana, jer je vlast druge političke opcije je suluda i nije moj stil. Sve su to naši građani i susjedi – rekao je Radimir Čačić.

Sinišu Jenkača je istaknuo kao proaktivnog gradonačelnika koji je dobar primjer što se može napraviti ako se svakodnevno vrši pritisak na one koji odlučuju.

– To je dužnost menadžera općina, gradova, županija i države. Naš posao u tim jedinicama je posao izvršnih direktora i to ćemo odraditi – rekao je.

Proslava Dana Grada je počela u petak, a subota i nedjelja donose brojne programe: od obrtničkog kotlića preko koncerta Opće opasnosti u subotu navečer, pa do Folklornog festivala i koncerta Terce u nedjelju.

Detaljan program možete pogledati ovdje.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Liječnici nakon prosvjeda: „Nećemo prihvatiti djelomična rješenja, već dubinsku reformu sustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom održanog prosvjeda liječnika, koji će ostati upamćen kao najveći liječnički prosvjed u povijesti Republike Hrvatske, Inicijativa mladih liječnika Hrvatske želi još jednom zahvaliti svim udrugama i pojedincima koji su pomogli u organizaciji i provedbi ovog događaja.

Zacrtani cilj su, kažu, ostvarili.

– Cilj koji smo zacrtali je ostvaren i nadmašen; izniman broj, većinom mladih liječnika, jasno je i glasno poručio svim odgovornima da više neće biti glavni krivci i dežurne zakrpe hrvatskog zdravstvenog sustava – navode iz Inicijative.

>>Smilović poziva na prosvjed: Voda je došla do grla, ne može liječniku u jednom danu doći 50 pacijenata

Pozdravljaju i činjenicu da su njihovi predstavnici po završetku prosvjeda bili pozvani na sastanak u Ministarstvo zdravstva, gdje su još jednom detaljno obrazložili sve zahtjeve i prijedloge Inicijative.

Od strane ministra i njegovih suradnika dobivena je potvrda da su njihovi zahtjevi opravdani te im je predstavljen Nacrt reforme zdravstva koji će, kako kažu, u narednim danima detaljno proučiti.

Na sljedećem sastanku, zakazanom za ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, predstavit će komentare i prijedloge izmjena navedenog Nacrta te se nadaju da će isti biti većinom usvojeni.

– Napominjemo da u razgovore s Ministarstvom zdravstva ulazimo potpuno otvoreni za konstruktivan dogovor i s najboljom voljom da pomognemo u rješavanju nagomilanih problema koji opterećuju naše zdravstvo, no nećemo dopustiti daljnje odugovlačenje s provedbom reforme te na navedeni sastanak dolazimo s ciljem da dogovorimo jasnu dinamiku i rokove izvršavanja svih pojedinih zahtjeva. Smatramo da se većina zahtjeva može, ukoliko za to postoji volja, riješiti do kraja godine, što bi bio jasan pokazatelj da ova zdravstvena administracija ima stvarnu i iskrenu želju za unapređenjem hrvatskog zdravstvenog sustava – ističu iz Inicijative mladih liječnika.

Dodaju da su podrška kolega, pacijenata i brojnih drugih pojedinaca veliki poticaj za nastavak rada Inicijative, ali i da su u potpunosti svjesni odgovornosti koju svjesno preuzimaju.

– Ovim putem obećavamo svima onima koji zajedno s nama vode ovu bitku da nećemo odustati te da nećemo prihvatiti nikakva djelomična rješenja, već isključivo dubinsku i korjenitu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava – zaključuju liječnici.

Nastavite čitati

U fokusu

Natalija Martinčević: U izvješću MUP-a ne piše da je Stričak bio napadnut, a pročelnica je zloupotrijebila položaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru, na aktualnom satu postavila pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, a vezano na ostavku župana Varaždinske županije, dugogodišnjeg saborskog zastupnika i člana nacionalnog predsjedništva HDZ-a Anđelka Stričaka zbog prekršajne prijave za vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, prekršajne prijave za remećenja javnog reda i mira s fizičkim ozljedama u 3.30 minuta ujutro u ugostiteljskom objektu koji nije poštivao Odluku o radu ugostiteljskih objekata Grada Varaždina.

U nastavku donosimo priopćenje Reformista:

Vjerujemo da je Stričak podnio ostavku na mjesto župana ali je naravno pitanje što ste vi kao stranka poduzeli vezano na ovakvo potpuno neprihvatljivo i nasilničko ponašanje  dužnosnika i člana vašeg nacionalnog predsjedništva? – upitala je Martinčević premijera.

Predsjednik Vlade Plenković bio je vidno zatečen jer nije pročitao izvješće MUP-a već je imao informaciju iz Županijskog priopćenja, čime dolazimo i do ključnog problema.

Priopćenje Varaždinske županije, a prije službenih informacija MUP-a, dalo je privatno viđenje župana Stričaka čime je u medijskom prostoru postavljena teza da je Stričak napadnut. U službenom izviješću MUP ne piše da je Stričak bio napadnut, već piše da je  počinio prekršaj remećenja javnog reda i mira. Županijske stručne službe, konkretno pročelnica Upravnog odjela  za poslove Skupštine i župana kao odgovorna osoba,  zloupotrijebila je Županiju kao instituciju za iznošenje privatnog viđenja Stričaka bez službene podloge nadležnih institucija, u ovom slučaju MUP-a.

Zastupnica Martinčević podsjetila je kako župan Stričak ima dugu povijest pojavljivanja u crnoj kronici.

– Obzirom da Varaždin baš i nije Gotham city, malo je previše da se jedan dužnosnik kontinuirano pojavljuje u prijavama za nasilje i u fizičkim obračunima, a posebno je neprihvatljivo vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, a za što je također prijavljen. – naglasila je Martinčević.

– Duboko vjerujem da Vi osobno imate nultu toleranciju na nasilje i stoga upravo od Vas očekujem snažnu reakciju na ovakvu vrstu ponašanja. Ako to još nije učinio, građani Varaždinske županije očekuju Vaš nalog Stričaku da podnese  ostavku. – rekla je Martinčević premijeru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje