Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Počelo Antunovo v Marofu, pogledajte kako je bilo na svečanoj sjednici

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Novi Marof bogatim programom “Anutnovo v Marofu” slavi svoj Dan.

Na svečanu sjednicu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, koja je održana uoči koncerta Mejaša, stigli su brojni gosti, a gradonačelnik Siniša Jenkač se kratko osvrnuo na provedene projekte i najavio nove, vrijedne više stotina milijuna kuna.

Za njega je ovogodišnja proslava Dana Grada više od uobičajenog slavlja. Prije nepunih mjesec dana je na redovnim izborima osvojio mandat, pa su čestitari na svečanoj sjednici proslavili njegovu i svoju izbornu pobjedu.

Puno projekata

– Prošli mandat je za nas bio kratak, dvije godine. Sad je pred nama puni mandat i puno je projekata u pripremi – rekao je Jenkač.

Nabrojao je samo ono što će uslijediti sljedećih dana: Novi Marof će se javiti na natječaj za reciklažno dvorište i za sanaciju odlagališta otpada Čret, počinje asfaltiranje ceste D24, a tu je i izmjena prostornog plana u koji će se uvrstiti i zemljišta koja je Grad dobio prije šest godina od države kako bi na njima napravio poslovne zone.

Završeno je i projektiranje istočne obilaznice i projekt kreće u sljedeću fazu, izradu geodetskih projekata, elaborata… Taj je projekt od velikog značaja za Grad jer će izmjestiti promet teških kamiona iz grada, kojih dnevno kroz centar Marofa prđe i dvjestotinjak.

Gradonačelnik je ponosan, jer je Marof Grad s najvećim smanjenjem broja nezaposlenih. – Nedavno je prodana tvornica „Bor“ u stečaju,  a sad i „Lipa“ što je pridonijelo pokretanju gospodarstva – naglasio je gradonačelnik Jenkač i rekao kako u Marofu sve ide u zacrtanom smjeru.

Za pojedine načelnike i gradonačelnike ovo je bio prvi službeni događaj koje su prisustvovali. U Novom Marofu su bili i nova gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, ali i župan Radimir Čačić.

Jenkača hvalio Čačić

Župan je novinarima rekao da je njemu nije normalno favorizirati nekoga po stranačkom opredjeljenju.

 – Župan sam svih građana u Županiji, tako ću se i ponašati. Sigurno neću propustiti niti jedan važan događaj u Županiji, neovisno tko je gdje na vlasti. Uopće ne pomišljam da se nekome ne odazovem. Ta vrsta gluposti da se opstruiraju interesi građana, jer je vlast druge političke opcije je suluda i nije moj stil. Sve su to naši građani i susjedi – rekao je Radimir Čačić.

Sinišu Jenkača je istaknuo kao proaktivnog gradonačelnika koji je dobar primjer što se može napraviti ako se svakodnevno vrši pritisak na one koji odlučuju.

– To je dužnost menadžera općina, gradova, županija i države. Naš posao u tim jedinicama je posao izvršnih direktora i to ćemo odraditi – rekao je.

Proslava Dana Grada je počela u petak, a subota i nedjelja donose brojne programe: od obrtničkog kotlića preko koncerta Opće opasnosti u subotu navečer, pa do Folklornog festivala i koncerta Terce u nedjelju.

Detaljan program možete pogledati ovdje.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Još danas se možete samopopisati, od sutra na teren kreću popisivači

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra počinje terenski dio popisa stanovništva, a još danas imate vremena da podatke unesete sami putem sustava e građani.

Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Popisuju se državljani Republike Hrvatske, strani državljani  i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku Popisa 2021. imaju boravište u Republici Hrvatskoj.

Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica-jedno kućanstvo, što znači ako se i više članova kućanstva koristi sustavom E-građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada 2021., na teren izlaze popisivači koji će, u osobnom intervjuu sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Više o samom načinu provođenja popisa stanovništva možete pročitati ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje