Povežite se s nama

U fokusu

U četiri godine u HAK doveo čak 24.000 novih članova!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Hrvatski autoklub (HAK)  danas svečano obilježava 110 godina rada, a udrugu će i u sljedeće četiri godine voditi Varaždinac Slavko Tušek.

Na izbornoj Skupštini HAK-a, koja je bila održana 14. svibnja,  na iduće četiri godine ponovno je za predsjednika na još jedan mandat izabran Tušek, diplomirani inženjer prometa. 

Potvrda i obveza

Dugogodišnji tajnik Autokluba Varaždin, a odnedavno i predsjednik Autokluba Varaždin, u Upravnom odboru HAK-a je još od 1995. godine, a na mjestu predsjednika HAK-a od 2012. godine. Za vrijeme njegova mandata HAK je uložio više od 50 milijuna kuna u udružene autoklubove, čime je tako mnoge spasio od gašenja, a unatoč financijskoj i gospodarskoj krizi, Tušek je uspio povećati broj članova za više od 20.000, pa sad HAK ima 194.000 članova! 

Od 2013. godine Tušek je član Revizorskog odbora FIA-e Regije I, koja predstavlja 108 nacionalnih autoklubova i organizacija iz 74 zemlje Europe, Bliskog istoka i Afrike, s ukupno 38 milijuna članova,  a to što je ponovno dobio povjerenje članova Skupštine za sljedeće četiri godine bio je povod za razgovor o dosadašnjim rezultatima rada, ulozi i zadaćama HAK-a te daljnjim planovima razvoja ove nacionalne udruge vozača i vlasnika vozila te udruga autoklubova.
Vaš ponovni izbor na mjesto predsjednika HAK-a samo potvrđuje uspješnost vašega dosadašnjeg rada.

Moj ponovni izbor potvrda je moga dosadašnjeg rada, no ujedno i velika čast i obveza. Zahvaljujem svim članovima Skupštine na ukazanom povjerenju, a ja ću se maksimalno zalagati da se svi navedeni ciljevi iz mog programa ostvare u idućem četverogodišnjem razdoblju.
 

Što biste od rezultata izdvojili u proteklome mandatu?
U protekle četiri godine ostvarena je velika većina strateških ciljeva te su stvoreni preduvjeti za daljnji održivi razvoj HAK-a na zdravim temeljima. To proizlazi i iz činjenice što smo financijski stabilna udruga. Proveli smo reorganizaciju unutarnjeg ustroja Stručne službe HAK-a, a raznovrsnim oblicima ulaganja u udružene autoklubove u protekle četiri godine uloženo je više od 50 milijuna kuna. Također, povećali smo broj članova sa 170.000 na 194.000 članova u udruženim autoklubovima i Hrvatskom autoklubu. Uveli smo Obiteljsko članstvo, čime smo, zapravo, omogućili omasovljavanje članstva pod stimulativnim uvjetima za članove obitelji. Na povećanje broja članova sigurno je utjecalo i proširenje članskih pogodnosti u smislu uvođenja montaže i demontaže guma te balansiranje kotača.

 

Nitko ne može dijeliti autoklubove na male i velike

Informacije o stanju u prometu i pomoć na cestama samo su neke od djelatnosti HAK-a poznate širem krugu građana. No, malo tko zna da je HAK po uslugama pružanja tehničke pomoći na cestama vodeći u Hrvatskoj.  U pogledu pružanja usluga tehničke pomoći na cesti, kako u smislu kvalitete, tako i u smislu brzine pruženih usluga, zadržali smo ulogu lidera. Prije dvije godine modernizirana su vozila za pomoć na cestama te su nabavljena 43 nova vozila, a provedene su i  strukturne promjene u organizaciji sustava tehničke pomoći prebacivanjem težišta na resurse udruženih autoklubova, čime su dovedeni u značajno povoljniji materijalni položaj. Nabavljeno je i 11 pokretnih radionica za mehaničare Stručne službe Hrvatskog autokluba.

Sinergija važna
 

Kakva je budućnost HAK-a i kakvi su daljnji planovi razvoja?
Kao što sam naglasio u svom programu “Zajedništvom do uspjeha – kontinuitet promjena od 2016. do 2020., HAK će i dalje raditi na unapređenju svih djelatnosti u suglasju s aktualnim Strateškim planom Hrvatskog autokluba. Preduvjet za to mora biti sinergija, pri čemu mislim na umreženi i stručni rad djelatnika autoklubova i stručne službe Hrvatskog autokluba. Na tome sam radio u protekle četiri godine, a na sinergiji ću inzistirati i u budućnosti, kao i na činjenici da nitko ne dijeli autoklubove na male i velike. Rad na povećanju broja članova mora biti strateška orijentacija Hrvatskog autokluba, a jedan od ciljeva bit će nam i daljnji razvoj Sustava tehničke pomoći da bismo zadržali omjer u kojem će 70 posto usluga pružati naši autoklubovi, a 30 posto ugovorni suradnici. Naravno, to sve ne možemo bez stručnih zaposlenika, pa ćemo i dalje ulagati u njihovu edukaciju u skladu s razvojem modernih tehnologija i poslovnih iskustava.

Naglasak je i dalje na preventivnim akcijama

HAK je poznat i po provođenju preventivnih akcija. Hoće li se s tim nastaviti i dalje?
Nismo profitna organizacija i naš je interes društveno koristan rad. Zadržali smo vodeću ulogu u povećanju sigurnosti prometa na cestama u smislu prometne preventive. Izdvojio bih prometno-preventivnu akciju “Vidi i klikni” za djecu  predškolske dobi te “Sigurno u prometu” i “Sigurno u školu s HAK-om” za djecu školske dobi, a provodimo i preventivno-edukativne akcije za učenike završnih razreda srednjih škola putem simulatora sudara i prevrtanja vozila. HAK je vlastitim sredstvima nabavio simulator prevrtanja i simulator sudara te je na taj način omogućio praktičnu edukaciju simulacija najkritičnijih prometnih situacija. HAK se isprofilirao i kao organizacija koja kontinurano i kvalitetno radi projekte prometne preventive. Nazobilazni smo dio Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te sudjelujemo u nizu međunarodnih programa i akcija, pa tako provodimo strateški projekt UN-a “Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa”, FIA-e te EU, među kojima su projekti “EuroTest”, “EuroTAP” i “EuroRAP”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje