Povežite se s nama

Međimurje

U četiri međimurske škole učenici će besplatno učiti slovenski jezik

Objavljeno:

- dana

NOVI PROJEKT

U četiri osnovne škole – Štrigova, Selnica, Sveti Martin na Muri i Mursko Središće – učenici će moći besplatno učiti slovenski jezik, a u jednoj od tih škola bit će otvoren centar u kojem bi se organizirala nastava za srednjoškolce koji žele učiti slovenski jezik.

Sve je spremno

Provedena je anketa u kojoj su se učenici pograničnih škola izjasnili da žele učiti slovenski jezik

Dogovoreno je to na radnom sastanku u Međimurskoj županiji. Na sastanku su bili zamjenica župana Sandra Herman, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine Sonja Tošić Grlač, vođa sektora Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zmejstvu in po svetu Rudi Merljak, Marko Koprivc i Roman Gruden u ime Ministarstva za izobraževanje, znanost in šport, Aneja Cafuta, učiteljica dopolninega pouka slovenščine in kulture, te Barbara Antolić Vupora, predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, jedna od inicijatorica cijelog nacrta.

Za učenje slovenskog jezika učenici slovenskih škola u pograničnom području već otprije su pokazali veliki interes i zanimanje u anketi, a sada je, zajedničkim angažmanom Međimuraca i Slovenaca, došlo do realizacije projekta.

Slovenci su već odabrali učiteljicu, osigurali sredstva za plaću i udžbenike za hrvatske učenike

Dogovoreno je da bi se u prvoj godini učenje jezika provodilo kao izvannastavna aktivnost kojom bi učenici koji sudjeluju u programu dobivali potvrdu o završenom prvom stupnju, odnosno prvoj godini učenja slovenskog jezika, kao legitimnog i važećeg dokumenta. Nakon suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te tehničkih priprema, kojima će prethoditi još jedna anketa, s izvođenjem nastave krenuli bi tijekom listopada, o čemu će više riječi biti na konferenciji planiranoj uoči provedbe nastavnog programa.

Zanimljivo je da je slovenska strana već raspisala natječaj i odabrala učiteljicu, osigurala sredstva za plaću, kao i udžbenike za međimurske učenike koji žele učiti slovenski jezik. Međimurska županija stvorila je prostorne uvjete za izvođenje nastave, s tim da se nastavni proces neće bazirati samo na učenju jezika već na upoznavanju slovenske kulture i običaja, tradicije i povijesti. Ovakav vid zajedničkog provođenja projekata bez sumnje potaknut će suradnju u ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama i procesima te iznjedriti nove zajedničke aktivnosti u budućnosti. Dodajmo i to da u Srednjoj školi Čakovec postoji izborni predmet slovenskog jezika, a samim tim i svi preduvjeti za uključivanje i ostalih srednjoškolskih institucija.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Međimurje

U Pribislavcu danas zbor mještana, Općina poziva da se uključi što više zainteresiranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem transparentnosti i uključivanja mještana u rad Općine Pribislavec, pozivaju se svi zainteresirani na informativni zbor mještana i prezentaciju projekata i dosadašnjeg rada Općine.

Zbor mještana održat će se danas, u ponedjeljak, 4. srpnja, u 19 sati u dvorani društvenog doma. Predviđene točke i teme za raspravu uključivat će kaštel, komunalne naknade, skorašnje radovi na ulici Antuna Mihanovića, izvještaj o radu Općine u protekloj godini, planove i projekte za sljedeću godinu te razno.

– Molimo mještane da se odazovu u što većem broju – poručuju iz Općine Pribislavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje