Povežite se s nama

Međimurje

U četiri međimurske škole učenici će besplatno učiti slovenski jezik

Objavljeno:

- dana

NOVI PROJEKT

U četiri osnovne škole – Štrigova, Selnica, Sveti Martin na Muri i Mursko Središće – učenici će moći besplatno učiti slovenski jezik, a u jednoj od tih škola bit će otvoren centar u kojem bi se organizirala nastava za srednjoškolce koji žele učiti slovenski jezik.

Sve je spremno

Provedena je anketa u kojoj su se učenici pograničnih škola izjasnili da žele učiti slovenski jezik

Dogovoreno je to na radnom sastanku u Međimurskoj županiji. Na sastanku su bili zamjenica župana Sandra Herman, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine Sonja Tošić Grlač, vođa sektora Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zmejstvu in po svetu Rudi Merljak, Marko Koprivc i Roman Gruden u ime Ministarstva za izobraževanje, znanost in šport, Aneja Cafuta, učiteljica dopolninega pouka slovenščine in kulture, te Barbara Antolić Vupora, predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, jedna od inicijatorica cijelog nacrta.

Za učenje slovenskog jezika učenici slovenskih škola u pograničnom području već otprije su pokazali veliki interes i zanimanje u anketi, a sada je, zajedničkim angažmanom Međimuraca i Slovenaca, došlo do realizacije projekta.

Slovenci su već odabrali učiteljicu, osigurali sredstva za plaću i udžbenike za hrvatske učenike

Dogovoreno je da bi se u prvoj godini učenje jezika provodilo kao izvannastavna aktivnost kojom bi učenici koji sudjeluju u programu dobivali potvrdu o završenom prvom stupnju, odnosno prvoj godini učenja slovenskog jezika, kao legitimnog i važećeg dokumenta. Nakon suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te tehničkih priprema, kojima će prethoditi još jedna anketa, s izvođenjem nastave krenuli bi tijekom listopada, o čemu će više riječi biti na konferenciji planiranoj uoči provedbe nastavnog programa.

Zanimljivo je da je slovenska strana već raspisala natječaj i odabrala učiteljicu, osigurala sredstva za plaću, kao i udžbenike za međimurske učenike koji žele učiti slovenski jezik. Međimurska županija stvorila je prostorne uvjete za izvođenje nastave, s tim da se nastavni proces neće bazirati samo na učenju jezika već na upoznavanju slovenske kulture i običaja, tradicije i povijesti. Ovakav vid zajedničkog provođenja projekata bez sumnje potaknut će suradnju u ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama i procesima te iznjedriti nove zajedničke aktivnosti u budućnosti. Dodajmo i to da u Srednjoj školi Čakovec postoji izborni predmet slovenskog jezika, a samim tim i svi preduvjeti za uključivanje i ostalih srednjoškolskih institucija.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Zavičajno društvo Međimurje oprostilo se od svoga počasnog člana Milana Bandića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića oglasilo se Društvo Međimuraca u Zagrebu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Tijekom dugogodišnjeg mandata gospodina Milana Bandića na čelu Grada Zagreba, Društvo Međimuraca u Zagrebu imalo je u njegovoj osobi značajnu potporu u radu kao i brojne uspješne suradnje te istinskog prijatelja koji je uvijek bio rado viđen gost na događanjima u organizaciji zagrebačkih Međimuraca.

S velikom tugom članovi Društva primili su vijest o iznenadnom odlasku gradonačelnika koji je ujedno bio i njihov počasni član. Kako bi se zahvalili i iskazali svoje poštovanje, zagrebački Međimurci oprostili su se od gospodina Bandića dirljivom i iskrenom oproštajnom porukom upisanom u Knjigu žalosti:

“Dragi gradonačelniče, uvijek smo s ponosom isticali da ste naš počasni član i veliki prijatelj Društva! U ime svih Međimuraca u Zagrebu zahvaljujemo se na nesebičnoj pomoći, iskrenom prijateljstvu, savjetima, kao i svakoj riječi koju ste sa žarom i ljubavi uputili nama koji smo svoj dom našli i stvorili u gradu Zagrebu. Neka Vam je laka zemlja i mirna duša!

Vaši zagrebački Međimurci.”

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I ove godine zaštitna ograda i volonteri spašavaju žabe od stradavanja na prometnicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: SINIŠA GOLUB

Dolaskom sve toplijeg vremena započinje sezona migracije i razmnožavanja žaba i drugih vodozemaca. Životinje napuštaju prostor na kojem su provele zimu i kreću prema mrijestilištima u vodenim staništima. Na tom putu u pravilu prelaze preko prometnih cesta, a nemali broj njih stradava pod kotačima motornih vozila.

Upravo iz tog razloga u Međimurskoj županiji je još 2013. godine započeo projekt pod nazivom „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“. Projekt provodi „Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s lokalnim partnerima. Projektne aktivnosti uključuju postavljanje zaštitne ograde koja u vrijeme migracije žaba i drugih vodozemaca, onemogućava njihov prelazak preko ceste. Umjesto da se zapute preko prometnice, žabe hodaju uz zaštitnu ogradu te bivaju „ulovljene“ u zamke, odnosno ukopane kante.

– Kante se ukopavaju uz ogradu na svakih 50-ak metara te na taj način sprečavamo vodozemce, a posebno žabe da dođu na prometnicu. Naši volonteri ih potom vade iz kanti i fizički prenose preko ceste. Na taj im način omogućavamo da sigurno stignu do vodenih površina gdje će se mrijestiti – pojašnjava nam Sara Janković, stručna suradnica „Međimurske prirode“ i voditeljica projekta.

Ograda je i ove godine postavljena u Općini Selnica, na prometnicama Selnica – Zaveščak i Selnica – Donji Koncovčak, kao i u Općini Nedelišće na županijskoj cesti Črečan – Macinec. Na području Nedelišća projekt se provodi od 2013. godine u suradnji s Udrugom „Platana“, a godinu dana kasnije s postavljanjem zaštitne ograde se započelo i u Selnici uz podršku Općine.

– Te lokacije su locirane kao crne točke na kojima stradava veliki broj žaba i drugih vodozemaca. Nakon što se postavi zaštita uz prometnice, volonteri uključeni u akciju svakodnevno obilaze lokacije i prenose žabe preko ceste. Akcija se provodi tijekom četiriju do pet tjedana, sve tamo do Uskrsa, kada otprilike završava vrijeme mriještenja – dodaje Sara Janković i otkriva da je postavljeno 1750 metara ograde, 500 metara u Križopotju, 500 metara u Črečanu i 750 metara u Selnici.

Ove godine u projekt je uključena i treća lokacija na kojoj je postavljena zaštitna ograda. Riječ je o području retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Ono što svakako može veseliti organizatore akcije da se svake godine uključuje sve veći broj volontera, posebno mladih, učenika međimurskih osnovnih i srednjih škola.

– Na postavljanju zaštitne ograde sudjelovalo je 56 volontera, a ako njima pribrojimo i sve one koji će ovih nešto više od mjesec dana prenositi žabe preko prometnica, na projektu „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ radi stotinjak volontera. Veseli što je među njima sve više školaraca. Na projektu će ove godine vrlo aktivno sudjelovati učenici osnovnih škola Macinec i Selnica, kao i srednjoškolci iz Srednje škole Čakovec i Gimnazije Josipa Slavenskog – otkriva Janković.

Broj spašenih vodozemaca, a posebno žaba, varira iz godine u godinu.

– Prošle smo godine na području Selnice spasili oko 1300 žaba, dok je 2018. godine ta brojka iznosila čak 6300. Točne razloge tako velike razlike ne znamo, za to bismo trebali provesti detaljno istraživanje. Na lokaciji u Općini Nedelišće broj spašenih životinja je svake godine otprilike jednak i kreće se od 300 do 500 jedinki – zaključuje voditeljica projekta Sara Janković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!