Povežite se s nama

Život i društvo

U noći s četvrtka na petak ne skidajte pogled s neba: “Suze sv. Lovre” brojnije no ikad!

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi

Objavljeno:

- dana

NEBESKI SPEKTAKL

Zaljubljenici u zvijezde u četvrtak i petak moći će na nebu gledati pravi spektakl – kišu meteora Perzeida koja će ove godine biti posebno brojna.

Spektakularni prizori trebali bi početi većim brojem malih meteora dok bi veće primjerke trebali vidjeti od 1:23 pa sve do jutra, navodi Hrvatski astronomski savez.

– Prema predviđanjima Međunarodne meteorske organizacije, Zemlja će ove godine prolaziti kroz nešto gušći oblak meteoroida, pa se u maksimumu predviđa veća aktivnost i to 150 do 160 meteora na sat – piše Hrvatski astronomski savez i dodaje kako će nebeski vatromet najbolje vidjeti nakon zalaska Mjeseca.

Perzeidi, u narodu poznatiji kao „Suze sv. Lovre“ naziv je za meteorski roj kojemu je radijant, odnosno prividni izvor, u zviježđu Perzeju koji maksimum doseže oko 12. kolovoza. Ova pojava događa se zato što Zemlja na svojoj putanji oko Sunca prolazi kroz „oblake meteora“ koji u sudaru sa zemljinom atmosferom nestaju, odnosno, zapale zrak oko sebe zbog brzine koju postižu (60 km/h). U tom trenutku izgledaju kao „zvijezde padalice”.

Najstariji zapisi o Perzeidima potječu iz drevne Kine iz 36. godine n. e.  No smatra se da ih je prvi kao meteorski pljusak prepoznao Adolphe Quetelet 1835. godine.

Prema prognozama, nebo će biti vedro, pa možete uživati u ovom nebeskom spektaklu, koja će biti vidljiva i u Hrvatskoj.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Izvor: Wikipedia

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje