Povežite se s nama

Život i društvo

U četvrtak provjerite tlak, šećer i masnoće

Objavljeno:

- dana

NAJAVA

U Županijskoj palači će u četvrtak, 7. travnja, u 10 sati početi stručni simpozij pod nazivom „Spriječi, otkrij i liječi dijabetes“, a istovremeno će na Franjevačkom trgu za građane biti organizirano mjerenje tlaka, šećera i masnoća u krvi te će im biti dijeljeni promotivni materijali.

Time će Varaždinska županija zajedno sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i Društvom za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježiti Svjetski dan zdravlja, cilj kojega je podizanje svijesti i znanja o dijabetesu te mogućnostima liječenja i prevencije.

Dijabetes je jedna od najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti u Županiji, a bilježi se porast oboljelih od dijabetesa tipa 2.
– Riječ je o tipu dijabetesa koji se javlja u odrasloj dobi, a koji je preventabilan i povezan u značajnoj mjeri s čimbenicima životnog stila – napomenula je mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo na prošlotjednoj konferenciji za novinare.

Prema službenim podacima, u Varaždinskoj županiji je 9.879 bolesnika s registriranim dijabetesom. – Ta bolest je važan rizični faktor za kardiovaskularne bolesti. Ako znamo da su upravo kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrtnosti stanovništva i da su prve na listi prioriteta Plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije, onda je jasno da je i naša zadaća edukacija i senzibilizacija javnosti te rad na preventivi, pogotovo kod bolesti koje su lječive i preventabilne – rekao je zamjenik župana Alen Kišić.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Mlinčeni kolač sve je zanimljiviji, a nekad je bio težačka hrana lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru aktivnosti koje se provode s ciljem, nedavno pokrenute inicijative, zaštite izvornosti mlinčenog kolača, u Lepoglavskoj Vesi održana je promocija njegove pripreme “Kako se sprema ovaj jedinstveni kolač”, koji se kroz povijest blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima, snimale su kamere Hrvatske radiotelevizije i ekipa Jutarnjeg lista.

Prikaz pripreme mlinčenog kolača održan je u novoizgrađenom društvenom domu u Lepoglavskoj Vesi gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek zorno prikazali izradu mlinčenog kolača u čiju se zaštitu izvornosti krenulo temeljem inicijative koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUDom Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski policajci u srijedu kontroliraju bicikliste i pješake

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će sutra, 27. listopada, od 6 do 9 i 19 do 23 sata provoditi preventivno-represivnu akciju “Pješaci i biciklisti“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje