Povežite se s nama

Međimurje

U četvrtak i nedjelju obilježava se 452. obljetnica Sigetske bitke programima u Čakovcu, Šenkovcu i Sigetu

Objavljeno:

- dana

Poznat je program obilježavanja 452. obljetnice Sigetske bitke. Prvi dio programa održat će se u Čakovcu i Šenkovcu. Ovog četvrtka, 6. rujna okupljanje je u Čakovcu u 17:30 sati, gdje će se položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Perivoju Zrinskih.

Nastavak je u Šenkovcu od 18 sati, najprije kod Mauzoleja Zrinskih uz himnu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, prigodne govore, nastup Ženske vokalne skupine KUU „Veseli Međimurci“ te počasnim pozdravom i pucnjem iz gardijskog topa.

U ime tri udruge, Zrinske garde, Družbe i Matice položit će se zajednički vijenac kod Mauzoleja Zrinskih te će prigodni govor imati novi pročelnik Zmajskog stola Čakovec Ivica Zanjko.

Oko 18:30 kreće se u mimohodu do spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom na trgu kod crkve, gdje će biti zapaljenje svijeće, a zatim će u 19 sati u župnoj crkvi biti slavljena sveta misa koju bi na poziv domaćeg župnika i dekana preč. Vladimira Kolarića trebao predslaviti fra Stanko Belobrajdić. Nakon mise bit će priređen domjenak.

Uz gardiste Zrinske garde sudjelovat će i Zrinyi kadeti iz Murakeresztura te Zrinyi vitezi iz Sigeta.

Program obilježavanja 452. obljetnice Sigetske bitke nastavlja se u nedjelju, 9. rujna u Sigetu. Na poziv gradonačelnika Sigeta dr. Vass Petera svečanosti će prisustvovati gardisti i članovi rukovodstva Zrinske garde Čakovec. Program započinje misom u 10 sati u crkvi kod Turbeka.

U 11:30 je svečanost u Parku Tursko-mađarskog prijateljstva, gdje će izaslanstvo Zrinske garde položiti vijenac i zapaliti svijeće podno biste Nikole Šubića Zrinskog. U 14 sati je prijavak postrojbi na Zrinskom trgu u središtu grada.

U 20 sati će se u utvrdi održati završna svečanost na kojoj će izaslanstvo Zrinske garde položiti vijenac kod spomenika i zapaliti svijeće, a program završava vatrometom.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje