Povežite se s nama

Kultura

U CZK “Rudar” prošlog četvrtka Kazalište MAKAMUS održalo predstavu “Kaos prije premijere”

Objavljeno:

- dana

Dani Grada u Murskom Središću započeli su 10. svibnja predstavom Malog kazališta Mursko Središće – MAKAMUS-a.

Predstava „Kaos prije premijere“ Kazališta MAKAMUS u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće je krenula s prikazivanjem u 19 sati. Pred oko 150 gostiju, roditelja i djece otvorena je svečanost Dani Grada. Prije početka predstave predstavljen je glazbeni program koji su pripremili mali glazbenici sa svojim mentorima. „Kaos prije premijere“ je predstava u nastajanju koja ima mistični zaplet, vrhunac i rasplet radnje. Kad su već svi mislili kako predstava tek počinje, slijedio je zaokret i završetak kakvom se nitko od gledatelja nije nadao.

Predstava “Kaos prije premijere”

Glumačku postavu čine djeca od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta, dvanaest djevojčica i devet dječaka. Redatelj predstave MAKAMUS-a je Ivan Goričanec, koji je svojim trudom i upornošću uz pomoć roditelja uspio skupiti djecu svih uzrasta te osnovati to kazalište. Nakon završetka predstave gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak obratio se svima prisutnima, pa je zahvalio građanima i građankama na sve većem odazivu na gradske manifestacije te izrazio veliko zadovoljstvo.

Ove godine na Danima Grada bila je to prva predstava koja se održala u Centru za kulturu „Rudar“, a tijekom desetodnevnog programa održavaju se još četiri vrhunske predstave koje vrijedi pogledati. Program je vrlo raznolik, pa će se zasigurno naći ponešto za svakoga.

Uz veliki pljesak i osmijeh na licima, nakon predstave uslijedilo je druženje u Multimedijskoj dvorani CZK „Rudar“ Mursko Središće.

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Kultura

Rabuzinovi dani u Novom Marofu uz likovne radionice, projekcije filmova, predavanje o kolekcionarstvu …

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak su u Novom Marofu započeli 7. Rabuzinovi dani, otvorenjem izložbe pod nazivom “Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika”. Izložbu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin posjetitelji mogu razgledati do 23. travnja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam  bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003.godine.

Tako se na izložbi u Novom Marofu može vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić  samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Manifestacija će kroz mjesec dana svog trajanja osim izložbe, ponuditi razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu, te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao i tako odati počast svom sugrađaninu svjetskog glasa.

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje