Povežite se s nama

Život i društvo

U danima koji slijede niz događanja diljem županije: stiže i predsjednik Zoran Milanović

Arhiva RT - ilustracija

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije održanoj u gradskoj vijećnici Grada Varaždina najavljeno je skorašnje obilježavanje 30 godina oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Ovaj veliki dan kako za branitelje, tako i za sve žitelje grada Varaždina i Varaždinske županije najavili su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec te upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu dr.sc. Vladimir Huzjan.

Gradonačelnik Varaždina Neven  Bosilj je u uvodu naglasio kako je 22. rujan datum kada se u obrambenom Domovinskom ratu dogodila prekretnica, a ove godine obilježava se 30. godišnjica jednog od najvažnijih datuma.

– Izuzetno mi je drago što ćemo od iduće srijede, 22. rujna, pa sve do subote imati više događanja na koje pozivam sve Varaždince i žitelje Varaždinske županije da nam se pridruže, a u subotu će biti veliki mimohod pa pozivam sve da dođu i povedu svoju djecu jer će moći vidjeti sve naše postrojbe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i izložbu naoružanja u našem gradu. Također želim reći da će toj svečanosti nazočiti i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji će 25. rujna biti u gradu Varaždinu. Grad i Županija su zajednički partneri u organizaciji ovog događanja i to me veseli – rekao je gradonačelnik.

Župan Stričak je rekao kako je svaka krizna situacija zastrašujuća sama po sebi, a rat je zasigurno najgora, najteža krizna situacija.

– Ljudi s jedne strane daju najgore od sebe, a s druge strane ima onih koji daju najbolje od sebe. Najgore su dali oni koji su napadali našu domovinu, a najbolje oni koji su je branili. Među tim najboljima zasigurno su naši varaždinski branitelji, stoga smatram da 30. obljetnicu treba proslaviti u što svečanijem tonu. Pridružujem se pozivu našeg gradonačelnika da se svi građani odazovu i prisustvuju tom mimohodu. Uvod u obljetnicu Varaždinskih dana rata i Dana branitelja Varaždinske županije započeli smo na svečanoj sjednici Županijske skupštine na kojoj sam kao župan dodijelio dvije nagrade: jednu zasebnoj policijskoj postrojbi, gdje su 11. rujna naši policajci krenuli u obranu grada Vukovara, kao podsjetnik na svu muku, stradavanja koja smo podnijeli kao narod da bismo danas mogli živjeti u samostalnoj, suverenoj domovini, a drugu nagradu dodijelio sam jednom učeniku, kao zalog budućnosti i poruku da se sada moramo okrenuti mladima – rekao je Stričak.

Nadalje, proslava se nastavila obilježavanjem 30. obljetnice odlaska 175 naših pripadnika u Vukovar, a prekjučer je Udruga specijalne jedinice policije Roda predstavila projekt pod nazivom „Zajedno“.

– Nastavit ćemo sutra, otvaranjem spomenika 37 poginulih, od toga pet nestalih policajaca PU varaždinske, a na otvaranje dolazi i potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović. Slijedi biciklijada Varaždin Breg-Vinica, potom TK Marathon 95 organizira međunarodnu cestovnu utrku, a sami finiš obilježavanja obljetnice bit će 22. rujna, kad će se održati znanstveni skup o Varaždinskim danima rata jer Varaždinski dani rata koji su bili ključna točka ratnih zbivanja ’91. gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine – rekao je župan.

Dodao je da će u subotu, 25. rujna, pripadnici naših ratnih postrojbi, pripadnici udruga branitelja, sudjelovati u mimohodu na kojemu će biti i predsjednik Republike Hrvatske, koji je ujedno vrhovni zapovjednik, zaključio je župan Stričak.

Dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavio je znanstveno – stručni skup koji će se održati u srijedu, 22. rujna, u palači Herzer.

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njen znanstveni rad u Varaždinu zajedno s Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom, Muzejom grada Varaždina i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata Varaždinske županije će sljedeću srijedu, 22. rujna, u 19 sati u Multimedijskoj dvorani Palače Herzer organizirati prigodan znanstveno – stručni skup pod nazivom „30. obljetnica oslobođenja Varaždina – ukupni značaj za domovinski rat“. Znanstvenike interesira koliko Varaždin i oslobođenje Varaždina ’91. godine bilo bitno za Domovinski rat. Zbog toga smo pozvali četiri govornika koji se već duže vrijeme bave znanstvenim radom: Igora Tabaka, dr.sc. Maria Werhasa, dr.sc. Antu Nazora i ratnog premijera dr.sc. Franju Gregurića – rekao je dr.sc. Vladimir Huzjan.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec najavio je kako će na Kapucinskome trgu u subotu, 25. rujna, biti i Taktičko-tehnički zbor, odnosno prezentacija naoružanja i opreme Hrvatske vojske, policije i vatrogastva.

Život i društvo

FOTO Više od 2000 studenata FOI-ja dobilo savjete za početak karijere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

tjedan karijera foi
FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu uspješno je završio deseti Tjedan karijera, koji se, u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera, održao od 18. do 22. listopada.

Tjedan karijera je networking event, namijenjen studentima svih godina i studija FOI-ja, koji spaja studente i njihove buduće poslodavce, upoznaje studente s novinama i trendovima na tržištu rada te im omogućuje razvoj poslovnih vještina.

– Od prvog Dana karijera koji se održao 2012. godine došli smo do desete obljetnice Tjedna karijera i tijekom ovih godina ugostili smo na FOI-ju zaista veliki broj poslodavaca. U našem radu, u radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera – ključna su 3 partnera – poslodavci, studenti i alumniji, a zajedničkom suradnjom uspijevamo realizirati inicijative za zajedničku dobrobit. – naglasila je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera.

Jubilarni Tjedan karijera na FOI-ju je studentima je ponudio 120 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, a preko 2000 studenata upoznalo se s gotovo 60 poslodavaca – partnerskih poduzeća FOI-ja.

Studentima je omogućeno sudjelovanje na 4 panel rasprave o aktualnim tehnološkim trendovima, karakteristikama zaposlenika budućnosti ali i pokretanja vlastitog poslovanja. Uvodno predavanje na Tjednu karijera održao je FOI alumni Matija Kopić suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers koji je ujedno sudjelovao i na panel diskusiji posvećenoj temi umjetne inteligencije [email protected].

Uz Kopića, na panel raspravi sudjelovali su i FOI alumniji Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT), Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija) te Hajdi Ćenan (airt, CroAI).

Druga panel rasprava, [email protected] studentima je omogućila uvid u tehnologije budućnosti i trendove koji predstoje poput umjetne inteligencije, blockchaina, strojnog učenja i interneta stvari (IoT-ja), a sudjelovali su Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum).

– Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika – studentima je poručio Tomislav Tenodi (Speck). 

Važnost adaptabilnosti i agilnosti, koja dolazi od samog zaposlenika, ali i od poslodavca koji osigurava poticajnu sredinu, kao i važnost dodatnih iskustava koja studenti stječu tijekom obrazovanja naglasili su panelisti treće FOI panelice – [email protected] – Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) te FOI alumni Moreno Grgurić (ecx.io). Motiviranost studenata, preuzimanje rizika i pružanje sebi prilike da se upustite u poduzetničke vode glavne su poruke FOI alumnija, uspješnih poduzetnika Alena Huskanovića (Async Labs), Andrijane Mrkela (Northwest Agency), Dragane Juren (Ivy Digital), Martine Stričak (Point Visible) te Sandra Lazarića (Arbona), sudionika finalne panel rasprave [email protected] kojom je zatvoren Tjedan karijera.

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca.

– Željeli smo pomoći našim studentima i povezati ih s poslodavcima te im pomoći u usvajanju konkretnih i praktičnih znanja. Na FOI-ju nastojimo, kroz nastavu i projektne aktivnosti integrirati čim više znanje i iskustvo iz prakse u nastavni proces. Važno nam je da poslodavci koji su naši partneri, sudjeluju u pripremi studijskih programa i daju nam povratnu informaciju o smjeru u kojem idemo. Inoviramo, važna nam je interdisciplinarnost koja je danas neophodna i pratimo razvoj tehnologija, pa smo na preddiplomskom studiju uveli i nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre –  rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja te istaknula kako je kroz suradnju s poslodavcima i obaveznu stručnu praksu po kojima je FOI još uvijek jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj tijekom Fakulteta zaposli više od 80% FOI-jevih studenata.

Tijekom pet dana studenti su sudjelovali na 27 radionica, 4 online pitcha poslodavaca putem kojih su se poslodavci studentima predstavili na zanimljiv način, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te imali prilike razgovarati s 59 poslodavaca na Karijernom španciru – individualnim razgovorima s poslodavcima.

– Od prve godine dolazim na Tjedan karijera i smatram ga odličnom prilikom jer upoznaš poslodavce, vidiš što te čeka, koje prilike nude te proširiš svoju mrežu poznanstava. Sigurna sam da će mi kontakti koje sam ostvarila biti od pomoći – smatra Marta Bilić, studentica treće godine preddiplomskog studija Poslovni sustavi. 

Tjedan karijera tek je jedna od karijernih prilika koju FOI realizira u suradnji s atraktivnim hrvatskim tvrtkama. Tijekom akademske godine FOI studenti imaju prilike surađivati s poslodavcima kroz različite druge oblike suradnje poput pozvanih predavanja, radionica, stručnih vježbi, suradnje kroz projektnu nastavu i europske projekte kojima podiže razinu kompeticija studenata i povećava konkurentnost.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad“.

Projekt organizira Udruga SVE za NJU koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, a cilj je projekta promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke.

Predavanje je održala Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka, a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima – istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga SVE za NJU.

– Zahvaljujemo Udruzi SVE za NJU i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa – izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje