Povežite se s nama

Kultura

U deset dana gotovo isto toliko naslova

Objavljeno:

- dana

Bogati program u varaždinskom HNK-u

Nakon paizvedbe „Gozbe“, Olje Lozice na velikoj sceni varaždinskog HNK u petak i subotu te predstave Ocean more, Mani Gotovac u nedjelju, reperotoar tjedna u nacionalnoj kući bogat je naslovima.

„Ruke po Ranku“

U utorak, 21. listopada te u srijedu u 20 sati , na sceni Zvonimir Rogoz na programu su „Ruke po Ranku“ u režiji Dubravka Torjanca dok će u se srijedu u podne na velikoj sceni odigrati predstava gostujućeg Dramskog studija GK Zorin dom Karlovac, „I u šumi toga ima“, namijenjena školama. Predstava će se odigrati kao popratni program 17. Susreta HC Assitej – predstave Mreže profesionalnih kazališta za djecu i mlade.

.„I u šumi toga ima“

„Hvarkinje“

Assitej će i dan kasnije, 22. listopada, predstaviti predstavu „Hvarkinje“, Dramskog studija mladih iz Hvara dok su u četvrtak, u 13 sati na sceni Zvonimir Rogoz na repertoaru  „Noćni Leptiri,“ varaždinskog Kazališnog studija mladih. Zadnju predstavu u sklopu popratnog programa 17. Susreta Assitej, školarci će pogledati u petak, 24. listopada u 12.30 sati. U HNK-u će na Sceni Zvonimir Rogoz gostovati Dramski studio „Dada“, članovi čakovečkog KD „Pinklec“, s predstavom

„Kako je teško pobijedio prehladu“

.„Noćni Leptiri”

Istoga je dana navečer, u 19.30 sati na velikoj sceni, na programu „Gozba“. Dan potom, 25. listopada u 19.30, u Koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba, varaždinskog HNK i Hrvatskog društva pisaca vraća se Mani gotovac i Ocean more, prema romanu Alessandra Baricca.

U nedjelju, 26. listopada, u 10 i u 17 sati na velikoj sceni gostuje Kerekesh teatar s premijerom dječje predstave “Grimmix”. Večer je rezervirana za 1. koncert Varaždinskog komornog orkestra, sezone 2014./2015.

“Grimmix”

„Kraljević i prosjak, “ Marka Twaina, u režiji Dubravka Torjanca na pozornicu velike scene će u 10 sati u ponedjeljak ujutro.

„Kraljević i prosjak “

 

 

Premijera

Premijera predstave Georgija Para, namijenjena školama, „Svoga tela gospodar“ očekuje se 11. studenoga na Velikoj sceni varaždinskog HNK

Izvor:
Foto:

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje