Povežite se s nama

Život i društvo

U Dječjem odmaralištu boravit će umirovljenici

Objavljeno:

- dana

PLAN

Dječje odmaralište na Rabu neće biti prodano ni komercijalizirano, ali se razmatra mogućnost da se u tom objektu omogući boravak umirovljenicima. Istaknula je to prošli tjedan Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, odgovorivši time na pitanja postavljena na prošloj sjednici Gradskog vijeća.

– Nagađa se da će biti promijenjena buduća namjena Dječjeg odmarališta. Priča se da će u njemu boraviti i drugi korisnici, primjerice, umirovljenici, ali i da će biti komercijaliziran. Doista ne mogu zamisliti odmaralište koje bi bilo koncipirano kao kombinacija dječjeg vrtića i staračkog doma. Poštujem naše umirovljenike, ali dječje odmaralište ima svoje specifične estetske, sanitarne, zdravstvene i druge standarde, pa takvo mora i ostati – rekao je vijećnik HSLS-a Željko Bunić.

Iz Grada ističu da nema govora o komercijalizaciji. Međutim, pojašnjavaju da se odmaralište trenutno koristi samo četiri mjeseca, od lipnja do rujna, dok preostalih osam mjeseci zjapi prazno.

– Tijekom ljeta odmaralište će, baš kao i dosad, isključivo biti namijenjeno za ljetovanje djece i organizaciju škole u prirodi. Dakle, tu promjena neće biti – kaže Danijela Vusić.

Osim buduće namjene Odmarališta, Bunića je zanimalo i zašto je taj objekt u vlasništvu Grada Varaždina u studenom prošle godine na upravljanje dobila Gradska tržnica Varaždin. Kao što je poznato, ljetovanja, školu u prirodi i kampove je na Rabu više od 20 godina organiziralo Društvo Naša djeca Varaždin.

”Krivi” zakoni

Sve je uredno funkcioniralo do kraja 2014. godine, kada su na snagu stupile izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
– Tim zakonima je propisano da ugostiteljsku djelatnost, odnosno usluge u turizmu mogu obavljati trgovačka društva, zadruge, trgovci pojedinci i obrtnici koji ispunjavaju propisane uvjete, kao i pojedine ustanove i udruge, ali pod određenim uvjetima. Društvo Naša djeca je udruga građana i zbog toga više nije bilo moguće da organiziraju putovanja i boravak djece na Rabu – pojasnila je Branka Matavulj, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika.

U ljetnim mjesecima na Rab bi i dalje išla isključivo djeca, ističe pročelnica Vusić

DND je osnovao jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću „DND putuje“, putem kojeg je odrađena prošlogodišnja sezona. Matavulj upozorava da Grad tom društvu Odmaralište nije mogao dati direktno na upravljanje. 

– Jedna mogućnost bila je raspisivanje javnog natječaja, ali smo od toga odustali, jer se moglo dogoditi da najpovoljnija bude ponuda, primjerice, ponuditelja iz Splita ili iz bilo kojeg drugog dijela Hrvatske. Zbog toga smo se odlučili za trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu Grada, koje se bavi upravljanjem, dok DND, sukladno Sporazumu, osmišljava program – zaključila je Matavulj.

Kreveti na kat

U jesen se planira organizirati odlazak predstavnika Grada i umirovljeničkih udruga na Rab u „izvidnicu“. No teško je očekivati da će prve grupe tamo na odmor već ove godine. Odmaralište je prilagođeno boravku djece, pa su u sobama kreveti na kat, što baš i nije primjereno za osobe treće životne dobi. – Odmaralište je opremljeno i krevetima za odrasle s obzirom na to da s djecom borave odgajatelji i drugo osoblje, no činjenica je da će biti potrebno nabaviti još kreveta – kaže Danijela Vusić.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U sklopu Erasmus + projekta u Varaždinu borave sudionici iz pet zemalja Europske unije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Erasmus + projekta “Knowing Sports, Outdoor Activities and Traditions” u gradu Varaždinu od 18. listopada do 22. listopada 2021. godine borave sudionici iz pet zemalja Europske unije, Francuske, Grčke, Makedonije, Turske i Portugala. 

Riječ je  o „sportskom“ projektu, a ciljevi projekta su razvoj interesa za sportske aktivnosti kod učenika te upoznavanje s kulturom i tradicijom zemalja partnera.

Svaka zemlja kroz ovaj projekt predstavila je sportove tipične za svoju zemlju. Domaćin sudionicima je Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti, odnosno Gimnazija Žiger.

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u ime Gradonačelnika Grada Varaždina sudionike su jučer, 21. listopada 2021. godine, pozdravile pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Goranka Grgić.

Sudionici iz navedenih pet zemalja izrazili su zadovoljstvo boravkom u Hrvatskoj i Gradu Varaždinu, a posebice ih se dojmila susretljivost i ljubaznost Varaždinki i Varaždinaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje