Povežite se s nama

Život i društvo

U Dječjem vrtiću Varaždin djelatnici se stalno usavršavaju

Objavljeno:

- dana

Erasmus+ program, između ostaloga, nudi različite oblike stručnog usavršavanja za djelatnike koji rade u obrazovanju, pa tako i za odgojitelje u predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Odgojitelji Dječjeg vrtića Varaždin prepoznali su još 2013. godine program Comenius, prethodnik Erasmusa, koji je nudio mogućnosti individualnih mobilnosti u različitim europskim zemljama. Proaktivno osmišljavajući projektne ideje, djelatnici ove predškolske odgojno-obrazovne ustanove uspješno su konkurirali na natječajima Agencije za mobilnost i programe EU-a te tako osigurali mjesta na iznimno zanimljivim stručnim usavršavanjima na Malti 2013. godine, a godinu kasnije i u Litvi. Za odgojitelje radilo se o prvim stručnim usavršavanjima u inozemstvu, što je bila odlična prilika za provjeru razine kompetencija u engleskom jeziku, kao i one digitalne, ali i mogućnost razvoja istih.

Godinama

Sljedeći korak je bio otkrivanje eTwinning portala te mogućnosti za suradnju, razmjenu ideja i provođenje projekata koje ovaj portal nudi svomu mnogobrojnom članstvu. Danas eTwinning okuplja gotovo 850.000 edukatora iz europskih država, ali i iz nekoliko država izvan Europske unije, koji dolaze iz više od 200.000 odgojno-obrazovnih ustanova. Na portalu se provodi više od 110.000 projekata u kojima djeca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih i srednjih škola, pa i studenti, provode različite virtualne projekte usklađene s interesom djece te razinama njihovih digitalnih, jezičnih i ostalih ključnih kompetencija. eTwinning portal je mjesto na kojem su organizirana online stručna usavršavanja, u čemu jednako participiramo kao polaznici, ali i kao edukatori.

Dječji vrtić je iznimno aktivan na ovoj platformi, odgojitelji provode više projekata, a ove su godine za pet provedenih projekata nagrađeni Nacionalnom oznakom za kvalitetu, koju dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU-a projektima koji donose inovativne pristupe poučavanju i učenju. Mnogi od provedenih projekata u varaždinskom vrtiću su dobili i Europsku oznaku kvalitete, a projekt „Music, Kids and Play“ je 2016. godine bio dobitnik godišnje nagrade COMET, kojom se nagrađuju najbolji eTwinning projekti iz određenog područja obrazovanja. Kroz ovaj virtualni projekt polaznici odgojno-obrazovne skupine „Leptirići“ su s prijateljima iz Češke, Slovačke, Slovenije i Poljske proveli niz glazbenih aktivnosti tijekom svog boravka u vrtiću, snimali ih i dokumentirali crtežima, izrađivali kvizove u različitim web-alatima, a nakon toga su sve to podijelili na eTwinning portalu i kroz online sastanke s malenim prijateljima iz drugih zemalja ostvarili učenje kroz suradnju. Aktivnosti u Dječjem vrtiću Varaždin ove su se godine proširile i na veći broj odgojitelja, a eTwinning projekti svake godine uključuju sve više djece polaznika programa.

Godine 2016. odlučili su aplicirati na natječaj Agencije za mobilnost i programe EU-a za ključne aktivnosti 1, koje nude mogućnost stručnih usavršavanja na strukturiranim tečajevima u inozemstvu te na praksama praćenja aktivnosti tzv. job shadowinga. Njihove su projektne prijave bile uspješne čak tri godine zaredom, pa su na taj način osigurali više od 25.000 eura, a ta su sredstva bila utrošena kako bi odgojitelji učili o aktivnostima na otvorenom u Nizozemskoj te preveniranju stresa za odgojitelje u Španjolskoj, a u Firenci su učili o primjeni digitalnih alata u nastavi. U Grčkoj i na Cipru varaždinske odgojiteljice su naučile sve o izradi prirodnih sapuna, a jedna je odgojiteljica imala prilike posjetiti dva švedska vrtića i kroz aktivnost praćenja sustručnjaka u praksi naučiti mnogo o švedskom predškolskom sustavu obrazovanja.

Partneri

Osim u ovakvim stručnim usavršavanjima, naši su odgojitelji iskoristili mogućnost participiranja u tzv. kraćim mobilnostima, trodnevnim događanjima posvećenima određenoj temi, što je ujedno idealna situacija za traženje budućih projektnih partnera. Odgojiteljice su tako sudjelovale na kraćim mobilnostima u Dublinu, Bruxellesu i Rimu.

DV Varaždin je među malobrojnim dječjim vrtićima u Hrvatskoj koji su dobili oznaku eTwinning škole, što označuje one ustanove koje su iznimno proaktivne u provođenju eTwinning projekata s djecom ili učenicima.

– Mi se nismo zaustavili. Sljedeći korak su projekti iz područja ključnih aktivnosti 2, u kojima se na natječaje javljamo sa svojim partnerima, ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja iz Europe. Nedavno je odobren naš projekt “Play and Learn in Nature”, kroz koji smo osigurali 17.000 eura za provođenje stručnih usavršavanja u suradnji s našim partnerima iz Portugala, Slovenije, Poljske i Srbije. Ova vrsta projekata nam omogućuje da, između ostaloga, ugostimo odgojitelje iz spomenutih zemalja te im prikažemo pedagoške prakse naših vrijednih odgojitelja. Svi opisani projekti imaju glavni cilj osigurati povjerenoj nam djeci odgojitelje visokih razina kompetencija u različitim područjima, jer ona to zaslužuju – poručuju iz Dječjeg vrtića Varaždin.

(Andreja Sedlar)

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati