Povežite se s nama

Život i društvo

U Domu bolje nego doma

Objavljeno:

- dana

ZLATNE GODINE

„Nikad nismo prestari da si postavimo novi cilj ili sanjamo novi san“. Ovaj citat Lesa Browna nalazi se na brošuri Dnevnog centra za starije osobe Varaždin. Korisnici usluge ponašaju se u skladu s tom porukom – vitalno i optimistično. Oni, vele, vole biti ovdje. Jasno je, pričaju, da su na početku bili malo skeptični.

– Ali brzo smo se udomaćili – slažu se.
Dnevnim centrom – koji organizira Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin – uglavnom se koriste osobe koje su jedan od 1400 brojeva na listi čekanja za stalni prijem u dom. Jer, tako se prilagođavaju na svoj – ako bude sreće pa dođu na red – budući smještaj. Centrom se mogu koristiti od 7 do 15 sati ili od 7 do 19 sati. Cjelodnevni termin je novost koja se prakticira od početka lipnja.

Tereza i kanzone

U Dnevnom boravku zaista je kao u – dnevnom boravku. Soba, u kojoj prevladava topla nijansa narančaste, namještena je trosjedom, stolićem na kojem uvijek ima domaćih keksa i kolača, sobno bilje uokolo… Prostorijom dominira televizor, na kojemu se najviše gledaju turske serije. U veseloj kuhinji romantičnog štiha, kao iz Sarah Kay kolekcije, jedu se dva, odnosno tri obroka dnevno u cjelodnevnom boravku. Drugih pravila nema. Netko će tijekom dana prileći u jednoj od soba koje su im na raspolaganju, drugi će gledati televiziju, netko razgovarati, surfati internetom… Sve će nadgledati medicinska sestra Nikolina Ivanek.

 

“Ovdje se živi punim plućima, za što doma mnogi nemaju uvjete”

– Na raspolaganju su prijevoz, liječnik, socijalni radnik. Usluga je kompletna – govori sestra Nikolina. I ta, kompletna usluga, stoji 80 kuna dnevno. Pa koliko i koje dane korisnici žele doći u Dnevni centar. A njima se tu, ako je suditi po njihovu raspoloženju, dopada. – Da nam nije lijepo, ne bismo bile ovdje. Stare smo, ali veselog srca – govori Mara Tomić. Danica Pavulek klima glavom. – Svaki četvrtak imamo glazbu – veli. 
– Najviše vole Ivu Robića, Terezu, Vinka Cocu… Vole i talijanske kancone – govori ravnateljica Tamara Ljubić.­

“Mukte”

– Što god da tražimo, mukte dobijemo – smiju se gospođe. Stalni korisnici redovni su im gosti. Tko je gost, zapravo, a tko domaćin – nije bitno. Ana je svakog dana tijekom četiri godine koristila Dnevni centar. – Sad sam dobila sobu, ali svaki dan sam ovdje. Toliko sam se navikla da je to sad moj dom. Sumnjam da bi bez Dnevnog boravka bilo tako – govori Ana. U Dnevni centar mogu doći svi, neovisno jesu li budući stanari ili ne. – To je nebitno, jer Centar financiraju Grad i Županija. Za one s mirovinom manjom od 2600 kuna, boravak sufinancira Županija – objašnjava ravnateljica i kaže da je kroz Dnevni centar do danas prošlo više od stotinu ljudi. – Ovdje se živi punim plućima – veli. Gospođe klimaju i žale se jedino da nema muških stanara. – Mi žene smo hrabrije pa dolazimo. Muški su razmaženiji – smiju se. I tako im prolazi svaki dan – u smijehu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Stiže zahlađenje: temperatura zraka na sjeveru zemlje i do 8 stupnjeva ispod nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hladno zima deka

Početak tjedna koji slijedi će biti oblačan, povremeno i uz snijeg, ali s oborinama uglavnom u gorskim predjelima, piše Državni hidrometeorološki zavod.

Osim oborina, u ponedjeljak prijepodne je moguć i slab sjeverni ili sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne se očekuje prestanak eventualnih oborina, razlaz oblaka i razvedravanje.

Najviša dnevna temperatura zraka sutra će se kretati oko nule, uglavnom između -1 i 2 stupnja.

Krajem ponedjeljka osjetno će zahladiti pa će u utorak ujutro na sjeveru i sjeverozapadu zemlje temperatura zraka ići i do 8 stupnjeva ispod nule, a ni tijekom dana neće prelaziti nulu, već će najviše doseći -1 Celzijev stupanj.

Krajem tjedna temperatura zraka malo će porasti, a u petak je moguće i malo kiše.

Iz DHMZ-a su uputili upozorenje na moguće hladne valove za određene dijelove zemlje. Ono se ne odnosi na područje Varaždinske i Međimurske županije, ali u slučaju da putujete u druge dijelove zemlje, evo informacija.

Naime, velika opasnost od hladnih valova očekuje se na području Dubrovnika u ponedjeljak i utorak, a u srijedu umjerena. Umjerena opasnost u prva tri dana očekuje se na području Splita, na području Osijeka u utorak i srijedu, a na području Rijeke i Karlovca u srijedu, stoji u upozorenju DHMZ-a, stoga donose i preporuke za javnost kako se zaštititi od velikih hladnoća.

Preporuke:

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku službu – 194
ili
Centar za žurne službe – 112

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Započeli radovi u vinogradu: Toplički vinogradari tradicionalno obilježili Vincekovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako to nalažu stari vinogradarsko-vinarski običaji, 22. siječnja obilježava se Vincekovo kao početak nove vinogradarske godine i početak radova u vinogradu.

Čuvari tradicije – Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice – tako je u subotu, 22. siječnja, obilježila Vincekovo ceremonijalom rezidbe, a ove je godine domaćin bio Tomislav Matkun na bregu Vanjkovec.

Domaćin ovogodišnjeg Vincekova rekao je da kroz OPG pokazuju i volju i želju te ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu.

Govoreći o prošloj vinogradarskoj godini kazao je da je bila dobra i da su vremenske prilike napravile svoje. Kao dokaz da je vino bilo dobro govori i činjenica da prošlogodišnje berbe više nema.

Što se tiče obilježavanja Vincekova, istaknuo je da je u subotu rezidbom počela nova vinogradarska godina.

– Svaki vinogradar zna koliko truda i znanja treba uložiti svatko tko se želi baviti ovim poslom. Danas režemo palice da bi ih stavili u vodu i kako bi nam pokazale kakva će biti nova vinogradarska godina, naravno ovisno i o vremenskim prilikama – pojasnio je u subotu Matkun koji vjeruje da će godina biti dobra.

Udruga vinograda i voćara Sveti Martin postoji 22 godine i broji stotinjak članova. Predsjednik Stjepan Bujanec ističe kako je cilj djelovanja napredak vinogradarstva i vinarstva na području Varaždinskih Toplica.

– Želimo poboljšati asortiman trsova i samim time vina. Sudjelujemo na predavanjima kroz koja dobivamo vrijedne savjete stručnjaka i nova znanja. Uz vinogradarstvo educiramo se i napredujemo na području vinarstva jer nije bitno proizvesti samo kvalitetno grožđe već i kvalitetno vino – rekao je Bujanec koji se, kao i Matkun, složio da je prošla godina bila jako dobra, možda i najbolja u posljednjih desetak godina.

Što se tiče suradnje s Gradom Varaždinske Toplice, zaključio je kako je ona i više nego dobra.

– Grad nas u zadnje vrijeme prati u svim našim aktivnostima, kroz pomoć u organizaciji i ono što je još važnije, financijski. A mi sudjelujemo u gradskim manifestacijama – kazao je Bujanec, dodavši da, osim s Gradom, dobru suradnju imaju i s Turističkom zajednicom.

Vincekovo u Varaždinskim Toplicama proteklo je uz dobru klopu i kapljicu te uz tamburaški sastav exFakini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje