Povežite se s nama

Život i društvo

U Domu bolje nego doma

Objavljeno:

- dana

ZLATNE GODINE

„Nikad nismo prestari da si postavimo novi cilj ili sanjamo novi san“. Ovaj citat Lesa Browna nalazi se na brošuri Dnevnog centra za starije osobe Varaždin. Korisnici usluge ponašaju se u skladu s tom porukom – vitalno i optimistično. Oni, vele, vole biti ovdje. Jasno je, pričaju, da su na početku bili malo skeptični.

– Ali brzo smo se udomaćili – slažu se.
Dnevnim centrom – koji organizira Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin – uglavnom se koriste osobe koje su jedan od 1400 brojeva na listi čekanja za stalni prijem u dom. Jer, tako se prilagođavaju na svoj – ako bude sreće pa dođu na red – budući smještaj. Centrom se mogu koristiti od 7 do 15 sati ili od 7 do 19 sati. Cjelodnevni termin je novost koja se prakticira od početka lipnja.

Tereza i kanzone

U Dnevnom boravku zaista je kao u – dnevnom boravku. Soba, u kojoj prevladava topla nijansa narančaste, namještena je trosjedom, stolićem na kojem uvijek ima domaćih keksa i kolača, sobno bilje uokolo… Prostorijom dominira televizor, na kojemu se najviše gledaju turske serije. U veseloj kuhinji romantičnog štiha, kao iz Sarah Kay kolekcije, jedu se dva, odnosno tri obroka dnevno u cjelodnevnom boravku. Drugih pravila nema. Netko će tijekom dana prileći u jednoj od soba koje su im na raspolaganju, drugi će gledati televiziju, netko razgovarati, surfati internetom… Sve će nadgledati medicinska sestra Nikolina Ivanek.

 

“Ovdje se živi punim plućima, za što doma mnogi nemaju uvjete”

– Na raspolaganju su prijevoz, liječnik, socijalni radnik. Usluga je kompletna – govori sestra Nikolina. I ta, kompletna usluga, stoji 80 kuna dnevno. Pa koliko i koje dane korisnici žele doći u Dnevni centar. A njima se tu, ako je suditi po njihovu raspoloženju, dopada. – Da nam nije lijepo, ne bismo bile ovdje. Stare smo, ali veselog srca – govori Mara Tomić. Danica Pavulek klima glavom. – Svaki četvrtak imamo glazbu – veli. 
– Najviše vole Ivu Robića, Terezu, Vinka Cocu… Vole i talijanske kancone – govori ravnateljica Tamara Ljubić.­

“Mukte”

– Što god da tražimo, mukte dobijemo – smiju se gospođe. Stalni korisnici redovni su im gosti. Tko je gost, zapravo, a tko domaćin – nije bitno. Ana je svakog dana tijekom četiri godine koristila Dnevni centar. – Sad sam dobila sobu, ali svaki dan sam ovdje. Toliko sam se navikla da je to sad moj dom. Sumnjam da bi bez Dnevnog boravka bilo tako – govori Ana. U Dnevni centar mogu doći svi, neovisno jesu li budući stanari ili ne. – To je nebitno, jer Centar financiraju Grad i Županija. Za one s mirovinom manjom od 2600 kuna, boravak sufinancira Županija – objašnjava ravnateljica i kaže da je kroz Dnevni centar do danas prošlo više od stotinu ljudi. – Ovdje se živi punim plućima – veli. Gospođe klimaju i žale se jedino da nema muških stanara. – Mi žene smo hrabrije pa dolazimo. Muški su razmaženiji – smiju se. I tako im prolazi svaki dan – u smijehu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati