Povežite se s nama

Međimurje

U Domu kulture Štrigova predstavljena čaša za pušipel, autohtonu međimursku sortu vina

Objavljeno:

- dana

U Domu kulture Štrigova, budućem svjetskom centru pušipela, 12. prosinca predstavljena je „pušipel čaša“ kojom je stavljena točka na „i“ ispijanju i uživanju u ovoj autohtonoj sorti vina.

Pušipel, tradicionalna sorta vina Međimurja koja je postala poznato i internacionalno nagrađivano vino, ove je godine svoju kvalitetu potvrdila s čak tri Decantera, najprestižnijom vinskom nagradom.

– 2018. godine plasirali smo prvu bocu pušipela, a sada predstavljamo čašu za pušipel. Vinarija Kocijan održala je već dvije radionice i zaista se u ovoj čaši mogu bolje osjetiti karakteristike pušipela – rekao je predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Hortus Croatiae“ David Štampar.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je ova godina bila uspješna za vinogradare i vinare.

– Međimurski vinari su ove godine na najprestižnijem vinskom natjecanju Decanter osvojili 25 medalja, od toga dvije zlatne, što je samo još jedna potvrda njihovog kvalitetnog rada. Danas ne predstavljamo samo čašu, već predstavljamo još jedan iskorak u kulturi pijenja vina, vinu kao turističkom proizvodu te vinu kao brendiranju cijelog Međimurja. Čestitam udruzi „Hortus Croatiae“ na 30 godina rada i što svojim vrhunskim vinima Međimurje upisujete na svjetsku enološku kartu – poručio je Posavec.

Tomislav Tuđen iz tvrtke Mahor za distribuciju čaša i vina izrazio je ponos što su Međimurje i pušipel dobili svoju čašu jer, kako kaže, oblik čaše utječe na karakteristike vina koje pijemo te dodao da je Riedel apsolutni broj jedan u svijetu što se tiče vinskih čaša, a upravo su oni izradili čašu za sortu pušipel.

Kako je istaknuo načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, Općina nastavlja brigu o pušipelu putem svjetskog centra pušipela, za koji je spremna projektna dokumentacija, a koji će u Domu kulture posjetiteljima dostojno predstaviti međimurska vina i omogućiti im da ih na jednome mjestu degustiraju i saznaju sve o međimurskim vinima.

– Ne plasiramo samo vino, već i doživljaj. Još nas čeka mnogo projekata i ideja koja želimo realizirati da podignemo našu vinsku regiju na najvišu moguću razinu te da što skuplje prodamo vrhunska vina naših vinara jer ona to zaslužuju – zaključio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurje

Općina Podturen od 8. do 11. lipnja priprema prigodni program povodom proslave Dana Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana Općine Podturen, iz Općine pozivaju sve mještane da svojom nazočnošću uveličaju obilježavanje ovoga dana.

Svečanost će se održati u petak, 9. lipnja 2023. godine, s početkom u 18 sati u Sportskoj dvorani u Podturnu, a u nastavku donosimo detaljni program proslave od 8. do 11. lipnja.

Program:

Četvrtak, 8. lipnja 2023.

– 7:00 – 13:00 Općinski ribički kup – Mura Podturen (organizator je ŠRD „Šaran“ Podturen)

– 10:00 Tijelovska misa s procesijom – Podturen    

Petak, 9. lipnja 2023.

– 18:00 Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Podturen – Sportska dvorana

Subota, 10. lipnja 2023.

– 17:00 – 20:00 STREET-ART FESTIVAL Udruge slobodnih umjetnika Mura Podturen – kod Osnovne škole Podturen

– 20:00 Koncert „U čast velikana“ – LGOP – Sportska dvorana

Nedjelja, 11. lipnja 2023.

– 10:00 Općinska biciklijada – Zdrav život uz Muru (Start kod ribičke kućice u Podturnu)

17:30 Nogometna utakmica – NK Budućnost – NK Mali Mihaljevec (Miklavec)

17:30 Nogometna utakmica – NK Dubrava – NK Borac (Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mladi međimurski inovatori osvojili četiri medalje u Zagrebu, Lovro Erdelji oduševio žiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zagreb je bio domaćin 23. izložbe inovacija mladih „INOVA-MLADI 2023.“. Riječ je o izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te studenata s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Izložba je održana u Studentskom centru u Zagrebu, a izloženo je 250 radova mladih inovatora. Na izložbi je sudjelovalo i Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije koje su predstavljali učenici iz OŠ Sveti Martin na Muri Luka Jakopić s mentoricom Dubravkom Žignić-Resman i učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba Lovro Erdelji, Sara Matulin i Maja Tomašić uz suradnju mentorice Jelene Tuksar, učiteljice tehničke kulture.

Lovro Erdelji predstavio se radom „Magic mirror“, Sara Matulin s „Don Quijote vjetrenjačom“, Maja Tomašić s „Un vento tranquillo vjetrenjačom“, a Luka Jakopić s pametnom kućom. Prezentacija rada je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe.

Proglašenje rezultata održano je u srijedu, 24. svibnja, a kvaliteta rada potvrđena je dobivanjem zlatnih medalja za Lovru Erdelju i Luku Jakopića, srebrne medalje za Saru Matulin i brončane medalje za Maju Tomašić.

Posebna nagrada za najbolju inovaciju osnovnih škola dodijeljena je za rad „Magic mirror“ autora Lovre Erdelje s mentoricom Jelenom Tuksar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje